Prideparad förbjuds i Istanbul – Amnesty uppmanar till protester

Pride i Istanbul har samlat tiotusentals deltagare. Här en bild från 2011.

Pride i Istanbul har samlat tiotusentals deltagare. Här en bild från 2011. Foto: Andrew Gardner/ Amnesty International

Den 14 juni framträdde medlemmar i den turkisk ultranationalistisk grupp i Üsküdar och meddelade att de skulle stoppa Prideparaden i Istanbul den 26 juni om inte myndigheterna beslutar att stoppa den.

Den 17 juni meddelade guvernören i Istanbul att Trans Pride den 19 juni och Istanbul Pride den 26 juni har förbjudits. Säkerhetsskäl angavs som skäl.

Amnesty International utfärdade den 17 juni en blixtaktion och kräver att myndigheterna omedelbart upphäver förbudet mot Pride-firandet.

Alperen Ocakları, ungefär Hjältarnas härd, är en ungdomsorganisation knuten till BBP, det stora unionspartiet. Partiet är ett islamistiskt nationalistiskt parti på yttersta högerkanten i turkisk politik som bildades 1993 som en utbrytning ur MHP, det stora högernationalistiska partiet som under senare år har tonat ned sin fascistiska politik och därmed lockat fler väljare och nu har 40 platser i parlamentet.

BBP:s röstetal har varit marginellt och vid senaste valet den 1 november fick partiet 0,53 procent av rösterna. BBP:s ungdomsorganisation anses ha förbindelser med De grå vargarna, den fascistiska rörelse som i drygt 30 år har anklagats för en rad våldshandlingar i Turkiet och andra länder. Alperen Ocakları och MHP:s ungdomsgren uppges delta i kriget i Syrien där de ger stöd till turkmener.

Vid en presskonferens den 14 juni förklarade Kürşat Mican, ledare för Alperen Ocakları i Istanbul att gruppen inte vill se ”våra religiösa värden ignoreras”.

– Vi vill inte se halvnakna människor gå omkring med alkoholflaskor i händerna i denna heliga stad där våra förfäders blod har flutit, sade han enligt Hürriyet.

Kürşat Mican sade att antingen stoppar myndigheterna Pride eller så skulle hans grupp ingripa och hindra Pridefirandet.

Alperen Ocakları håller presskonferens.

Alperen Ocakları håller presskonferens. Foto: Hürriyet

Den 17 juni kom besked från guvernören i Istanbul att Pridefirandet har förbjudits och i ett uttalande uppmanades invånarna i Istanbul att inte lyssna på uppmaningar att delta utan respektera förbudet och följa säkerhetsstyrkornas order. Enligt nyhetsbyrån AFP beskrev organisatörerna av Pride förbudet som ”ett flagrant brott mot författningen och lagen i Turkiet:
– Statens skyldighet är inte att förhindra utövandet av rättigheter utan att undanröja hinder att utöva dessa rättigheter.

Organisatörerna lovade att gå till domstol för att försöka få förbudet upphävt. Arrangörerna av Trans Pride som ska hållas den 19 juni förklarade att de planerar att samlas på söndagen trots förbudet.

Amnesty International hade den 16 juni ett möte med vice guvernören i Istanbul och uppmanade då myndigheterna att se till att Pride-marscherna kan hållas i säkerhet och på ett fredligt sätt då det handlar om rätten att demonstrera. Amnesty planerar att ha observatörer på plats för att övervaka vad som händer den 19 och 26 juni.

I en blixtaktion uppmanas myndigheterna att omedelbart upphäva förbudet mot Pridefirandet i Istanbul och se till att deltagare i säkerhet kan manifestera.

Redan år 1858 avkriminaliserades samkönat sex i Ottomanska riket och när den turkiska republiken bildades år 1923 infördes inget förbud. Homosexuella fortsätter dock att utsättas för trakasserier i Turkiet och transpersoner är speciellt utsatta för våld, inklusive mord, i ett land där konservativa moralvärderingar fortfarande har stor utbredning. Årets Pridefirande äger dessutom rum under Ramadan, fastemånaden för muslimer och i ett läge där ett antal bombattacker förekommit i Istanbul.

Pride i Istanbul började firas år 2003 och har växt till det största Pridefirandet i ett muslimskt dominerat land där närmare 100 000 personer har deltagit. Fram till förra året har firandet ägt rum utan allvarliga incidenter. Förra året förbjöds dock firandet då guvernören inte hade mottagit någon formell begäran från arrangörerna. Deltagare, omedvetna om förbudet, attackerades av polis som använde tårgas, vattenkanoner och gummikulor för att förhindra marschen.

Amnesty International pekar på att beskedet den 17 juni om förbjudet firande i Istanbul följer på flera förbud de senaste veckorna. Den 20 maj förbjöd guvernören i Ankara firandet av IDAHOT, den internationella dagen mot homo- och transfobi, som var planerat till den 22 maj i den turkiska huvudstaden. Skälet var ”social känslighet” då vissa grupper kunde känna sig provocerade av IDAHOT. En domstol beslöt att upphäva guvernörens förbud men i sista stund överklagade guvernören.

En Pridemarsch i Izmir stoppades den 4 juni sedan guvernören hade mottagit underrättelseinformation om att våldsamheter skulle förekomma och att slogans skulle ropas för ”en olaglig terroristorganisation”. Trots förbudet samlades ett 100-tal personer utan incidenter.

President Recep Tayyip Erdoğan har under senare tid uttalat sig allt mer i frågor om sex och familjeplanering men har enligt nyhetsbyrån AFP ännu inte blandat sig i frågor om sexuell läggning.

18 juni

Läs mer om Amnestys blixtaktion om Pride i Istanbul (17 juni)

Läs också

A Turkish call to massacre LGBT community (Hürriyet 16 juni)

Tillägg 19 juni: Polisen använde tårgas mot försök att fira Trans Pride (Hürriyet 19 juni)

Ulf B Andersson
Amnesty Press