Mexiko: Domstolsbeslut om abort

Den 7 september meddelade Högsta domstolen i Mexiko att kriminalisering av abort strider mot landets konstitution. Det historiska beslutet bland domstolens tio ledamöter var enhälligt och öppnar nu vägen för lagliga aborter i världens folkrikaste spansktalande land.

artiklar | 2021-09-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021
I Coahuilas huvudstad Saltillo välkomnades abortbeslutet i Mexikos högsta domstol.

I Coahuilas huvudstad Saltillo välkomnades abortbeslutet i Mexikos högsta domstol. Foto: Daniel Becerril/Reuters/TT


Mexiko är en federal stat, med 31 delstater och ett federalt distrikt, huvudstaden Mexico City. Domstolens beslut handlade om en lagskärpning 2018 i delstaten Coahuila, som gränsar till Texas i USA. 

Vid en demonstration i Coahuilas huvudstad Saltillo var glädjen stor efter beslutet i Högsta domstolen. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att kvinnor med gröna bandanas, som är symbolen i Latinamerika för aborträttsrörelsen, omfamnade varandra och ropade ”abort är inte längre ett brott”. 

– Vi är väldigt glada över att abort nu är avkriminaliserat och nu vill vi att det också ska bli legalt, sade 26-åriga Karla Cihuatl, från organisationen Frente Feminista i Saltillo. 

Guvernören i Coahuila, Miguel Riquelme, sade att om det i delstaten finns någon kvinna som är fängslad efter abort så ska hon omedelbart friges. 

I dagsläget tillåter enbart fyra mexikanska delstater; Mexico City, Oaxaca, Veracruz och Hidalgo, abort under de flesta omständigheter. I landets övriga 28 delstater är abort straffbart.

Domstolsbeslutet väntas bli prejudicerande för alla delstater i Mexiko och beslutet ses som ett första steg mot att aborter blir lagliga i Mexiko. 

Enligt en FN-rapport utförs en halv miljon illegala aborter i Mexiko varje år, varav över 2 000 kvinnor dör till följd av osäkra ingrepp. 

Advokaten Karla Michelle Salas sade till The Guardian att det vanligaste är att åklagare i konservativa delstater väljer att åtala för mord, inte abort. Hon har representerat en klient i delstaten Querétaro som dömdes till 16 års fängelse för mord efter ett missfall i en butik. 

– Efter överklagan blev hon dock fri efter tre år, sade Karla Michelle Salas. 

Även i delstater där abort tillåts kan det vara svårt att få ingreppet utfört då anställda inom sjukvården hänvisar till samvetsskäl för att vägra göra en abort. 

För katolska kyrkan var domstolsbeslutet ett nederlag och katolska demonstranter var samlade utanför domstolsbyggnaden den 7 september för att manifestera mot abort. 

På andra sidan Coahuilas gräns mot USA har delstaten Texas nu en lag som förbjuder alla aborter efter vecka sex. 

Aktivister i Coahuila sade att det ironiskt nog kan bli medicinsk turism i motsatt riktning med resor från Texas. 

– Vi brukade åka till Texas eller Mexico City för abort, sade Jackie Campbell, kvinnorättsaktivist i Saltillo. 

Ulf B Andersson

artiklar | 2021-09-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021