”Jag fortsätter arbeta som journalist”

Khadija Ismayilova, en av Azerbajdzjans främsta journalister, frigavs överraskande den 25 maj då fängelsestraffet omvandlades till villkorlig dom.

artiklar | 2016-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016
Khadija Ismayilova är villkorligt fri och kunde den 27 maj i frihet sätta sig vid datorn och studera Panamadokumenten.

Khadija Ismayilova är villkorligt fri och kunde den 27 maj i frihet sätta sig vid datorn och studera Panamadokumenten. Foto: Aziz Karimov/Wikipedia

Den 25 maj sammanträdde Högsta domstolen i Azerbajdzjan och kom med ett överraskande besked: Khadija Ismayilovas straff på sju och ett halvt års fängelse omvandlades till tre och ett halvt års villkorlig dom. Khadija Ismayilova, som hade suttit fängslad sedan hon greps i december 2014, var inte själv närvarande i domstolen men lämnade fängelset samma dag.

”Tack för allt ert stöd. Jag känner mig stark och full av energi. Jag kommer att fortsätta mitt arbete som journalist”, skrev hon på Facebook.

Khadija Ismayilova betraktas som Azerbajdzjans främsta undersökande journalist och har bland annat arbetat för SVT-programmet Uppdrag granskning i kartläggningens av Telia Soneras verksamhet i landet. Hon dömdes för en rad ekonomiska brott men anklagelserna sågs allmänt som en hämnd för att hon hade rapporterat om korruption som berörde president Ilham Aliyevs familj.

Amnesty International välkomnade frigivningen men Denis Krivosheev, biträdande chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien, krävde att domen mot Khadija Ismayilova upphävs i sin helhet. Khadija Ismayilova har fått en rad priser för sitt journalistiska arbete och fick tidigare i maj FN-organet UNESCO:s pressfrihetspris.

Även Reportrar utan gränser och Committee to Protect Journalists välkomnade frigivningen liksom usa:s utrikesdepartement. EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanade Azerbajdzjan att frige andra personer som fängslats av politiska skäl. Enligt Freedom House finns cirka 80 politiska fångar i landet.

I mars frigavs också tio människorättsaktivister och senare blev även människorättsjuristen Intigam Aliyev fri.

Han belönades i april med priset ”Civil Rights Defender of the Year Award” av svenska Civil Rights Defenders.

Ulf B Andersson

Läs också
Intervju med Khadija Ismayilova på Radio Free Europe/Radio Liberty: Freed RFE/RL Journalist Ismayilova Vows To Continue Investigations, Shrugs Off Threats (26 juni)

artiklar | 2016-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016