Ett riskfyllt yrke

I ledaren behandlas den svåra situationen för journalister i många länder.

ledare | 2023-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023

Den 3 maj firas varje år pressfrihetens dag. Priser delas ut till journalister och fängslade eller mördade journalister uppmärksammas. FN-organet Unesco valde i år att ge sitt pris till tre iranska journalister; Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi och Narges Mohammadi. Den sistnämnda är journalist och människorättsförsvarare som tidigare fått bland annat svenska regeringens Per Anger-pris (2011) och vid flera tillfällen har fängslats i Iran. Nu avtjänar hon ett fängelsestraff på 16 år.

Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som också fick pris av svenska Reportrar utan gränser den 3 maj, spelade en viktig roll i Iran i september 2022 när de i sina tidningar rapporterade om Jina (Mahsa) Aminis död sedan hon gripits av moralpolisen. Hennes död ledde till de mest omfattande protesterna i Iran på många år.

Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi greps i september 2022 och vid pressläggningen av Amnesty Press rapporteras att en rättegång bakom stängda dörrar är nära förestående hos Revolutionsgardet i Teheran. De har anklagats för att vara utländska agenter vilket gör att de hotas av dödsstraff.

Varje år presenterar Reportrar utan gränser den 3 maj sitt pressfrihetsindex och Iran hamnade där på plats 177 av 180 länder. Endast Vietnam, Kina och Nordkorea anses sämre på pressfrihet. Totalt beräknas 533 journalister sitta fängslade runt om i världen.

Det har blivit farligare att vara journalist konstaterade Reportrar utan gränser vid årsskiftet i sin årliga sammanställning av våld och övergrepp mot journalister. Under 2022 ökade antalet dödade journalister till 57. Kriget i Ukraina bidrog till ökningen men 60 procent av journalisterna miste livet i länder där det anses vara fred. Mexiko är ett av de farligaste länderna med elva dödade journalister under förra året.

Straffriheten för att döda journalister är ett problem i en rad länder. Den 11 maj 2022 dödades den kända palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh av israeliska soldater på Västbanken.

Enligt Committee to Protect Journalists, CPJ, har minst 20 journalister dödats av den israeliska armén under de senaste 22 åren. Inte i ett enda fall har någon ställts till svars.

I detta nummer berättar vi om Filippinerna, där journalister under Rodrigo Dutertes styre 2016-2022 fick uppleva en presidentmakt som såg journalistkåren som en fiende. Vi möter Roy Mabasa, vars bror blev den första journalisten som mördades efter maktskiftet.

Ulf B Andersson

ledare | 2023-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023