Minister utbuad vid protestmöte mot knivattacken vid Jerusalem Pride - 16-åring har avlidit

På lördagen hölls stora protestmöten i Israel mot de senaste våldsdåden som skakat landet; knivöverfallet mot Pride-paraden i Jerusalem och terroristattacken mot en palestinsk familj i Douma på den ockuperade Västbanken då ett 18-månaders barn dödades.

Vid ett möte i Jerusalem på Sion-torget fördömde Israels president Reuven Rivlin mordbranden i Douma, där gärningsmännen antas vara extrema israeliska bosättare. 18 månader gamla Ali Dawabsha dödades medan hans fyra-årige bror och föräldrar skadades. Presidenten berättade att han på fredagen hade besökt familjen på ett sjukhus och hade fyllts av skam över dådet, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Presidenten kallade mordbranden en terroristattack och sade att den bör fungera som en signal för uppvaknande i Israel. Reuven Rivlin har under helgen utsatts för en proteststorm på sociala medier efter att han uttalat sin sympati för den drabbade palestinska familjen. Polisen har nu inlett en undersökning av hoten, rapporterar Jerusalem Post.

Nasser Dawabsha, farbror till den mördade Ali Dawabsha, talade på lördagskvällen vid ett annat protestmöte, på Rabin-torget i Tel Aviv. Han talade på arabiska och tolkades till hebreiska, rapporterar Jerusalem Post. I sitt tal vände sig farbrodern till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu:

– Jag vill fråga Netanyahu, och jag vill ha ett svar, varför mördades Ali? 18 månader gammal. Han var oskyldig. Vad hade han gjort armén och bosättarna? Ali är en martyr. Vi vädjar och hoppas att detta ska vara slutet för vårt folks lidande.

Vid samma möte, som hade organiserats av Peace Now, talade Israels förre president Shimon Peres och sade att han kände ”skam” över attacken i Douma. Shimon Peres efterlyste ”ett befrielsekrig för att befria statens Israel från galenskapen och galningarna”, rapporterar Times of Israel. Den tidigare presidenten konstaterade också att ”de som uppviglar till våld mot Israels arabiska medborgare borde inte bli förvånande över att kyrkor och moskéer sticks i brand och att en baby bränns till döds mitt i natten”.

Attacken i Douma har skakat Israel och president Reuven Rivlin har sagt att landet har varit för släpphänt mot judiska terrorister.

Isaac Herzog, ledare för arbetarpartiet, gick på Facebook till hårt angrepp mot judiska terroristgrupper och krävde att regeringen kriminaliserar högerextrema judiska grupper, låter säkerhetstjänsten Shin Beth behandla dem på samma sätt som ”islamiska terrorister”, inklusive att sätta misstänkta judiska terrorister i administrativt förvar och spränga deras bostäder i luften.

Isaac Herzog talade också på mötet på Rabin-torget i Tel Aviv. En annan av talarna, Zehava Gal-On, ledare för vänstersocialistiska partiet Meretz, jämställde den judiska terrorn med Islamiska statens terror och anklagade premiärminister Netanyahu för att ha byggt sin karriär på uppviglande hat mot araber och vänsteranhängare.

Vid mötet fördömdes också knivattacken mot Pride-paraden i Jerusalem på torsdagen, då en ultraortodox judisk man knivskar sex av deltagarna, i skarpa ordalag.

Tusentals av deltagarna vid mötet på Rabin-torget fortsatte sedan till Gan Meir. Två personer dödades vid en attack år 2009 i Tel Aviv mot ett center för hbtq-ungdomar. Ett protest- och minnesmöte på sexårsdagen av attacken var redan tidigare planerat men fick ökad aktualitet efter torsdagens knivöverfall mot Jerusalem Pride. Två av de sex knivhuggna deltagarna är fortfarande i ett kritiskt tillstånd. Gärningsmannen hade avtjänat ett fängelsestraff för knivöverfallet på Pride i Jerusalem år 2005 då tre deltagare skadades.

Shimon Peres sade i sitt tal vid Gan Meir, som är den plats i Tel Aviv där stadens Pride-parad brukar starta, att ”de som talar om Pride-paraden som en djurens parad inte ska bli förvånande när en kniv sticks in i en 17-årig flicka”. Tel Avivs borgmästare Ron Huldai sade enligt Haaretz i sitt tal att ”knesset (det israeliska parlamentet) nu måste införa lagar som avskaffar all diskriminering mot hbt-personer”.

Det var upprörda känslor vid protestmötet och utbildningsminister Naftali Bennett ställde in sitt tal. Han ville inte skriva på ett uttalande där texten var ”jag förbinder mig att i mitt offentliga arbete arbeta för att förhindra uppvigling till våld... och komma ihåg att jag också representerar gay-communityt och arbeta för att främja lika rättigheter för denna grupp”.

Naftali Bennett, som representerar bosättarpartiet Judiskt hem, sade att han stödjer lika rättigheter, dock inte samkönade äktenskap, men som minister inte skriver på utfästelser. En parlamentsledamot från Judiskt hem, som försökte tala i Benetts ställe, vägrade också skriva på, och tilläts inte hålla ett tal.

Yuval Steinitz, energiminister och medlem av Nethanyus Likud-parti, kunde dock tala men möttes av bu-rop och deltagare i mötet höll upp rödmålade handskar, som ett sätt att säga att han har blod på sina händer, medan andra ropade ”fascist”. Amir Ohana, ledare för Likuds hbt-grupp, kallade lördagens demonstration för ”det mest hatfyllda och intoleranta möte mot hat och intolerans som jag någonsin har sett”, rapporterar Jerusalem Post.

På söndagseftermiddagen meddelade Hadassah-sjukhuset i Jerusalem att 16-åriga Shira Banki hade avlidit på grund av skadorna vid knivöverfallet. Benjamin Netanyahu skickade kondoleanser till hennes familj och sade enligt Jerusalem Post att ”Shira mördades för att hon modigt stödde principen att var och en har rätt att leva sitt liv i säkerhet”. Jerusalems borgmästare Nir Barkat uttryckte djup sorg och lovade att kämpa för att Jerusalem ska bli en än mer öppen stad där tolerans lärs ut i skolorna.

Ulf B Andersson

2 augusti 2015

Läs mer

Pride: En invigning tillsammans, Stefan Löfvens hbt-debut och Assi Azars film om homosexuella i Israel (2 augusti 2012)

Pride i Jerusalem är under ständigt hot (Amnesty Press 1 augusti 2008)

Ulf B Andersson
Amnesty Press