Pride: En invigning tillsammans, Stefan Löfvens hbt-debut och Assi Azars film om homosexuella i Israel

reportage | 2012-08-02

I ett soligt Stockholm fortsätter årets Pride. På onsdagskvällen lockade Annika Lantz till skratt under invigningen i Pridepark medan Mona Sahlin (S) och Birgitta Ohlsson (FP) höll tal tillsammans. Stefan Löfven (S) utfrågades och deklarerade att han vill att informationsplikten kring hiv avskaffas. Assi Azars film om homosexuella i Israel hade föregåtts av debatt och rykten om att den inte skulle visas på Pride. Amnesty Press var på plats när filmen visades.

Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson med sina transpersonas.

Konkurshotat Pride överlevde - Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson tillsammans på invigningen

Efter ett skakigt år för Stockholm Pride så andades invigningen på onsdagskvällen en lättnadskänsla och årets tema ”tillsammans” präglade talen på scenen. Annika Lantz var värdinna och hade med sig en speciell sidekick. Mona Sahlin (S) och Birgitta Ohlsson (FP) invigningstalade och förklarade att hbt-rörelsen måste fortsätta vara tillsammans och akta sig för att splittras av egenintressen.

Annika Lantz tyckte att temat _tillsammans_tillät henne att ta med sig båda sina kön till festivalen och meningen med en sidekick är att få en själv att verka smartare än vad man är.
- Det har ju funkat för många män, sade Annika Lantz som livade upp stämningen innan hon presenterade ordförande för Stockholm Pride, Peter Rimsby.

Annika Lantz och sidekicken som på sajten Twitter fick hashtaggen #lantzballe.

  • För ett knappt år sedan var det inte många som trodde att vi skulle stå här idag, sade Peter Rimsby och berättade om tidningarnas domedagsrubriker.
    För festivalen låg risigt till när man efter förra årets fest, då inga entréavgifter togs, gått med miljonförluster. Lösningen fanns i mycket ideellt arbete och samtal med fodringsägare. Förutom festivalledningen och styrelsen som har jobbat hårt har två advokater, Ingela Holmqvist och Sofia Scherman, arbetat 1 500 timmar utan ersättning med att kontakta leverantörer och arbeta komma fram till nya lösningar. Nu ser det ut som att konkurshotet är avvärjt.

Annika Lantz och Peter Rimsby diskuterade likheterna mellan Pride och Svenska Brukshundsklubben där Peter Rimsby är generalsekreterare.

  • Stockholm Pride lever och vi ska fortsätta leva, sade Peter Rimsby och fortsatte:
  • Vi ska fortsätta vara en plats för de som tar ställning, för de som jobbar politiskt för att det ska finnas en plattform för debatt, att kunna lyssna på musik, se på teater, umgås tillsammans och festa ihop. Tillsammans är vi starka.

Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson var i ett första skede ersatta av transversioner av dem som sinsemellan läste dikter och grälade om vad som var viktigast, att vara utsedd till årets hetero av tidningen QX i år som Birgitta Ohlsson blev, eller att har varit årets hetero två gånger, en ära som tillhör Mona Sahlin. Bedragarna blev till slut ersatta av originalen som tillsammans höll ett brandtal för vikten att vara tillsammans.
- Tillsammans har vi genomfört förändringar som ingen trodde var möjliga för femton år sedan när Pride hade premiär. Det var inte bättre förr, det var det inte förr heller men det är otroligt mycket som har hänt, sade Mona Sahlin.

Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson tillsammans över partigränserna vid invigningen i Tantolunden.

Som exempel på milstolpar under tiden från första Pride nämnde de lagen mot diskriminering i arbetslivet också för människor med olika sexuella läggningar, när lagen om hets mot folkgrupp till slut inkluderade sexuell läggning, rätten till adoption för de som registrerat partnerskap och inte minst rätten till samkönade äktenskap.
- De finns de som säger att Pridefestivalen inte behövs längre, sade Birgitta Ohlsson. Till dem säger Mona och jag "fel fel fel". I sju länder (Iran, Saudiarabien, Jemen, Sudan, Förenade arabemiraten, Mauretanien och delar av Nigeria) är homosexualitet belagt med dödsstraff och i ett sjuttiotal länder är det kriminellt att älska en person av samma kön. Det är viktigt att komma ihåg att vår kamp aldrig får stanna vid nationsgränserna!
- Vi ska sträcka på ryggen och vara stolta men aldrig nöjda. En nöjd aktivist kan aldrig göra skillnad någonstans i något land, sade Mona Sahlin.
- År 2012 finns fortfarande inget internationellt dokument på FN-nivå som tar hbt-personers rättigheter på fullaste allvar. Det är skamligt och det ska vi tillsammans förändra på, sade Birgitta Ohlsson.

De båda betonade också att när högerextremister pratar om att dyka upp i Stockholm på lördag och när deltagare i förra årets prideparad trakasserade en officer som gick i försvarets uniform så är det viktigt att se till att hbtq-rörelens budskap om mänskliga rättigheter inte kidnappas.

Invigningen innehöll också uppträdanden av artisterna Annis Brander, Belle och Stockholms gaykör som bjöd på ett maffigt nummer av Grotescos ”Bögarnas fel”.

Text: Yvette Lindholm
Foto: Josefine Nilsman

Stefan Löfven talar ut om hbt-frågor

Smittskyddslagen som gör det straffbart att inte berätta för sin partner att man bär på hiv-viruset bör ändras. Detta sade Stefan Löfven (S) när han kom ut med sina hbt-åsikter under en utfrågning under Pridefestivalen.

RFSL och RFSL Ungdom bjuder sin vana trogen in de nya partiledarna för en utfrågning under Prideveckan. Först på tur stod Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som grillades av RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund och RFSL Ungdoms förbundsordförande Emelie Mire Åsell. Timmen fylldes av pressande frågor blandat med både frågor och svar med glimten i ögat.

Stefan Löfven frågas ut av Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell.

Emelie Mire Åsell inleder med att berätta att för ett år sedan var Håkan Juholt i blickfånget för en liknande utfrågning. Han hade just skrivit en debattartikel inför Pride om psykisk ohälsa bland hbtq-ungdomar.

– Jag har inte sett någon debattartikel från dig inför Pride. Men om du skulle skrivit en, vad hade den handlat om, frågade Emelie Mire Åsell.

– För mig är det väldigt viktigt med alla människors lika värde, att alla ska ha samma rättigheter, vilket är djupt rotat hos mig. Många människor diskrimineras och vi måste bort från det samhället. Vi ska ha ett samhälle och även en hel värld där alla människor har lika värde. Det är faktiskt 2012 nu, svarade Stefan Löfven.

– Hbt-socialdemokraterna jobbar med att föra fram hbt-frågor i er politik, exempelvis vill de att personer under 18 år ska ha rätt att byta juridiskt kön, vad tycker du om det, undrade Ulrika Westerlund.

– På den frågan är inte resten av partiet med. Vi har full respekt för dessa ungdomar men menar att det finns en logik vid en myndighetsålder och står fast vid 18 år, svarade Stefan Löfven.

Emelie Mire Åsell pekar på att det juridiska könet och det kroppsliga könet ofta blir ihopblandat men Stefan Löfven håller fast vid att det ändå är ett stort beslut.

  • Könstillhörigheten ändras och för det anser vi att man bör vara myndig, förtydligade han.

Ämnet leder till en diskussion där det är tydligt att deras åsikter går isär.RFSLs förbundsordförande menar att det leder till många problem i vardagen för transungdomar att inte ha möjlighet att byta juridiskt kön. Det gäller hur de uppfattar sig själva och hur andra uppfattar dem. Stefan Löfven anser dock att den diskussionen är ett bredare problem och att andra faktorer kan göras för att förbättra situationen för dessa ungdomar, som bättre läromedel i skolan och bredare sex- och samlevnadsundervisning.

Asylpolitik står näst på tur vid grillningen. Ulrika Westerlund förklarar att i Sverige utvisas människor till länder där det är kriminellt att vara homosexuell, även om det finns bevis på att man är förföljd i hemlandet.

– Jag kan säga direkt att jag först ger ett tråkigt politikersvar att jag inte tänker kommentera enskilda domar. Men det är uppenbart att lagen inte fungerar som den ska om den ger skäl till dubbla uppfattningar. Vi hade en bestämd uppfattning när vi drev igenom asyllagen att den skulle fungera, det var givetvis vårt syfte. Vi bör nu göra en utvärdering och ta oss en funderare på det området, sade Stefan Löfven.

– En socialdemokratisk motion om översyn av asylagstiftningen alltså, kommenterade Ulrika Westerlund och spontana applåder och hurrarop från publiken tar över Kafé Klara i Stadsteaterns lokaler i Stockholm.

Stefan Löfven uttalar sig för första gången om hbt-frågor.

Nästa ämne på agendan är hivprevention. Ulrika Westerlund berättar att det är 30 år sedan hivviruset kom till Sverige.

  • Vi kan se en ökning av hivsmittan de senaste tiotal åren, vilket innebär att vi behöver göra betydligt mer för att förhindra detta. När hiv kom till Sverige hölls gigantiska informationskampanjer. Det finns inte längre. Många ungdomar var inte ens födda på den tiden. Det finns inte samma medvetenhet om dessa frågor nu, så vi behöver satsa i samma dignitet som vi gjorde för 30 år sedan och ha mer riktade kampanjer mot de mest utsatta grupperna, sa Stefan Löfven.

  • Enligt smittskyddslagen ges möjlighet till att tvångsisolera hivsmittade och lagen innebär en skyldighet att berätta för sina sexuella partners att man bär på smittan. Vill ni förändra detta, undrade Ulrika Westerlund.

  • Ja, vi vill förändra smittskyddslagen! Jag tror att det finns i folkmedvetandet hos medelsvenssons att man är skyldig att berätta för sin partner. Men i själva verket har hiv ökat de senaste åren och då förhindrar inte informationsplikten att smittan sprids. Vi bör därför ha en översyn av lagen i syfte att ta bort informationsplikten, sade Stefan Löfven.

Han berättade vidare att han har funderat mycket på denna fråga då den är så komplex.

  • Om jag hade hiv, är det då inte rimligt att jag berättar för min partner? Jag har tänkt på detta, men jag måste bygga mitt uttalande på kunskap och inte på min magkänsla och istället hitta en annan väg, genom exempelvis mer och bredare information om hivsmittan, sa Stefan Löfven.

Text och bild: Josefine Nilsman

Läs också om Håkan Juholts framträdande på Pride 2011

Första gången för Juholt, framsteg i Vietnam och vad är barnens bästa? (Amnesty Press 5 augusti 2011)

Assi Azars film: Politisk laddning utan politik

Bland de oundvikliga debatter som alltid uppstår kring Pride var i år Assi Azars inställda filmvisning en av de hetaste, men också en av de mest kortlivade. Filmen som visar hur det kan vara att komma ut ur garderoben i Israel ställdes in, för att sedan återkomma på programmet. Amnesty Press var bland de nyfikna besökarna.

Pr-byrån JKL som bjudit in Assi Azar gick ut med ett pressmeddelande där de sa att pridearrangörerna stoppar visningen av Azars film Mom, Dad: I have something to tell you med hänvisning till säkerhetsskäl. Pridearrangörerna menade att filmvisningen aldrig var inställd, men att byrån inte gett kompletta uppgifter om vilka som skulle delta i arrangemangen, därför visste de inte om de kunde svara för säkerheten kring visningen just på Klarabiografen i Kulturhuset i Stockholm. Situationen löste sig hur som och visningen gick av på Klarabiografen som planerat. Två säkerhetsvakter och en anständig kö vittnade dock om att all publicitet är bra publicitet, besvikna besökare fick vända i dörren när salongen var full och attentaten uteblev. Och förvånande nog så uteblev även politiken.

Assi Azar är programledare för Big Brother i Israel och en av de få kändisar som är öppet homosexuella. Hans film är, som han beskrev det, inte en film om hur det var för honom att komma ut, utan för hur det var för hans föräldrar när han kom ut.
- När jag kom ut ur garderoben trodde jag att allting skulle handla om mig. Men jag förändrade livet för mina föräldrar också, det var en process för dem, sade Assi Azar.

Assi Azar med sina föräldrar. Foto: Adi Orni

Assi Azar bestämde sig för att göra filmen efter ett attentat på ett center för hbt-ungdomar i Tel Aviv för, på dagen, exakt tre år sedan. Två ungdomar dog och 15 skadades när en man helt plötsligt började skjuta in i centret på kvällen den 2 augusti 2009. Dådet chockade Tel Aviv som ses som en homovänlig stad och en vecka efter attentatet samlades minst 20 000 människor till ett protestmöte på Rabintorget. Bland talarna fanns Israels president Shimon Peres och en rad ministrar var närvarande liksom kända kulturpersonligheter. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.
Det fanns föräldrar som inte åkte till sjukhuset när de fick veta att deras barn var homosexuella. Assi Azar hade inte heller några homosexuella förebilder och ville göra en film som visade positiva exempel.

Och det är en film full av lyckliga familjer som har accepterat varandra, men den visar också föräldrar som genomgått svåra processer för att kunna acceptera sina homosexuella barn. Filmen är relativt okritisk till den homofobiska kulturen som Assi Azar verkligen understryker finns i Israel.
- Vi fick leta länge för att hitta religiösa föräldrar som accepterat sina barn. Det är långt ifrån vanligt, menade Assi Azar.

Men det finns en tanke med att visa upp positiva exempel, han ville göra en film som kunde hjälpa föräldrar och hbt-personer i komma ut-processen. Men där finns också ”J”, som blev skadad under skottlossningen i Tel Aviv. Han berättar i filmen om hur han ringde hem till sin pappa, berättade att han blivit skadad och var på väg in i operationssalen och blev bemött av arg man som kallade honom pervers. ”J” berättar hur allt han vill är att hans pappa ska komma och hämta honom och säga att allt är bra igen. I kontrast berättar Assi Azars egen pappa hur han blev arg på sig själv för att Assi Azar varit så rädd att komma ut inför honom, för att Assi Azar trodde att han skulle bli utsparkad.

Filmen har gått på israelisk tv två gånger och Assi Azar har fått en enorm respons. Han har fått mängder med mejl, en del från homosexuella kvinnor som ifrågasätter att filmen saknar en jämn könsfördelning. I filmen finns det bara en homosexuell kvinna som berättar om sin upplevelse. I huvudsak har filmen dock fått positiv respons från homosexuella och deras föräldrar varav många gärna vill ha tillgång till filmen som ett verktyg i sin egen komma ut-process.

Text: Yvette Lindholm

Läs mer om hbt-rörelsen i Israel (Amnesty Press 9 augusti 2011)

==
Amnesty Press på Stockholm Pride 2012

Pride i Stockholm: Nya vindar i KD, Stig-Åke Pettersson hoppar av samtal med Migrationsverket, hbt i Ryssland och hoten i Europa (1 augusti)

Prideprogrammet
Programmet för Pride i Stockholm

Amnesty
Amnesty och Prideparaden

reportage | 2012-08-02