Pride i Jerusalem är under ständigt hot

Under den interna hbt-konferens som Amnesty anordnade parallellt med Europride deltog Udi Nir, Amnestyaktivist från Israel. Han berättade om det motstånd som fortfarande finns i huvudstaden Jerusalem mot Pride. I liberala Tel Aviv däremot har Pride blivit en stor folkfest.

Det var inte första gången Udi Nir deltog i en Pridefestival. Israel har så många som fyra Prideparader varje år och Udi har deltagit i flera av dem. De senaste årens Prideparader i Tel Aviv har varit massiva kulturella arrangemang med som mest 120 000 deltagare vilket motsvarar en femtedel av Tel Avivs invånare. Det är stor skillnad från när den första Prideparaden hölls i Tel Aviv 1996. Då fanns det en stor rädsla bland många av deltagarna att öppet manifestera sin sexualitet på Tel Avivs gator.

  • De flesta av de ca 600 deltagarna hade papperspåsar över sina huvuden för att inte bli identifierade, berättade Udi Nir för konferensdeltagarna.

Den positiva utvecklingen för Pride i Tel Aviv har dock inte nått Jerusalem. När Amnesty Press talar med Udi Nir förklarar han motståndet med att religionen har ett mycket starkare fäste i huvudstaden än i Tel Aviv som är mer liberalt.

  • Den strikt ortodoxa judendomen är mycket stark i Jerusalem. Många av dess anhängare sitter i det lokala styret och de är mycket negativa till hbt-rörelsen. Jerusalem har ju en stark religiös prägel i allmänhet, de största judiska, kristna och muslimska ledarna verkar i Jerusalem, menar Udi Nir.

Udi__ __är aktiv inom Amnestys hbt-grupp i Israel

Vid Prideparaden 2005 i Jerusalem knivhögg en fundamentalistisk ortodox judisk man tre människor i paraden vilka blev allvarligt skadade. Året efter satte fundamentalistiska ortodox judiska rörelser upp affischer där man erbjöd belöning till dem knivhögg personer i paraden. Udi Nir visade bilder av affischerna och pekade ut var flera ortodoxa rabbiner skrivit under.

  • Affischerna var ett starkt hot om att det skulle bli våldsamt om paraden fick gå av stapeln. Men Rabbinerna kunde aldrig åtalas då de hävdade att de inte förstod vad de skrev under.

Prideparaden ställdes in 2006 men inte på grund av hoten från judiska fundamentalister, utan för att den skulle gå av stapeln samma dag som det förklarades krig mellan Israel och Libanon. År 2007 gick paraden av stapeln som vanligt i Jerusalem men säkerhetspådraget för att skydda deltagarna var stort.

  • Paraden i Jerusalem är mer en demonstration än en parad. I år var det fler poliser än deltagare i paraden. Det gick 1,5 poliser per deltagare, sade Udi Nir.

Motståndet mot Pride i Jerusalem är dock inget mot de svårigheter som den palestinska hbt-rörelsen har i dagsläget. När Amnesty Press talar med Udi Nir hävdar han att det är omöjligt för en hbt-organisation att ha kontor inom palestinskt område. Den största palestinska hbt-rörelsen verkar därför genom den israeliska hbt-organisationen Open House kontor i Jerusalem.

  • De palestinier som kommer ut öppet som homosexuella blir gripna av palestinsk polis vilka i vissa fall torterar eller våldtar dem. Eller så ”försvinner” de, troligtvis genom islamiska grupper. Om palestinier vill komma ut öppet som homosexuella måste de fly till Israel, hävdar Udi Nir.

Udi Nir hann även volontärarbeta för EuroPride i Stockholm.

Enligt Udi Nir är det omöjligt för någon palestinier att få flyktingstatus i Israel i dagsläget och det finns ett stort motstånd från många israeler rörande att israeliska hbt-organisationer samarbetar med palestinska. Vissa vänsteraktivistiska hbt-organisationer arbetar för att palestinska hbt-personer ska få rätt att söka asyl i Israel medan hbt-organistioner på högersidan är motståndare till detta. Enligt Udi Nir är det i stort sett omöjligt att ha ett samarbete med en palestinsk hbt-organisation utan att få en politisk stämpel som tillhörande vänstern.

  • Det råder stor splittring mellan många hbt-organisationer i Israel, det finns ingen enighet eller solidaritet. Det är svårt att ordna en demonstration med mer än två organisationer om det inte ska bli bråk.

Udi Nir är aktiv sedan ett år i Amnestys ungdomssektion för hbt-frågor i Israel där en liten men mycket engagerad grupp verkar. De har dock funnit det svårt att nå ut till andra ungdomsgrupper. Förra året ville de starta ett debattforum om hbt och Pride men idén gick inte att genomföra då ingen inbjuden ungdomsorganisation tackade ja till att delta.

  • Jag tror att det finns två stora hinder till varför det inte går att nå ut till ungdomar med dessa frågor. För det första är hbt ett svårt ämne att tala om för många. För det andra talar de flesta inte gärna om det om de inte måste. Om skolan skickar dem kommer de och kan även tycka det är intressant men det är svårt att hitta ett frivilligt intresse, berättar Udi Nir.

Udi Nir som just gått ut gymnasiet hoppades kunna hitta inspiration under Europride i Stockholm genom att nätverka med hbt-aktvister i Amnesty från andra länder.

  • Jag hoppas att den här konferensen kan ge mig inspiration och idéer för hur vi kan gå vidare med vårt arbete i Israel, sade Udi Nir till konferensdeltagarna.

_Amnesty på Pride:_

Svenskt stöd till hbt-arbete i Sydasien

"Migrationsverket ska bli bättre på hbt"

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens


Amnesty Press