PRIDE2019: Nu bryts tystnaden om sexuella övergrepp mot unga hbtq-personer

Unga hbtq-personer som utsätts för sexuella övergrepp osynliggörs både av barnrättsorganisationer och inom hbtq-communityt. − Det har funnits en beröringsskräck i relation till frågorna, sa Jon Voss, vd för QX Förlag, under ett panelsamtal på Pride House om ungas utsatthet och vuxnas ansvar inom hbtq-rörelsen.

artiklar | 2019-08-03
Av: Charlie Olofsson
Från seminariet: Jonas Gardell, författare, Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom, Susanne Drakborg, World Childhood Foundation, Jon Voss, vd på QX Förlag och moderator, RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

Från seminariet: Jonas Gardell, författare, Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom, Susanne Drakborg, World Childhood Foundation, Jon Voss, vd på QX Förlag och moderator, RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne. Foto: Charlie Olofsson

Panelsamtalet inleddes av Jonas Gardell som berättade hur han återkommande utnyttjades av äldre ”gubbar” från 14 till 19 års ålder. Han hänvisade till sitt sommarprat i Sveriges Radio, där han bland annat beskrev våldtäkten som han utsattes för som 14-åring.

− När jag kom till gayklubbarna möttes jag av en vuxenvärld som ville utnyttja mig, säger han.

I våras skrev Jonas Gardell en artikel i Expressen där han drog paralleller mellan sin egen uppväxt och dokumentären ”Leaving Neverland”, där två män vittnar om att de som barn utsattes för sexuella övergrepp av popstjärnan Michael Jackson. Jonas Gardell berättar att han fick flera brev efter att ha skrivit artikeln.

− Jag fick kontakt med många medelålders män som hade utsatts på RFSL-arrangemang när de var unga men inte berättat om det för de var rädda att det skulle skada hbtq-rörelsen, säger han.

Jon Voss, vd för QX Förlag, konstaterar att det finns en beröringsskräck inom hbtq-rörelsen i relation till frågor som rör sexuella övergrepp mot barn inom communityt.

− Det handlar om vår historia. När man läser gay-media från 50- och 60-talet kan man bli förskräckt, säger han och berättar att vissa inom rörelsen ville normalisera pedofili.

Under en period fanns en pedofil arbetsgrupp som visserligen inte ingick i RFSL, men hade sin postbox hos organisationen. Samtidigt som man berättar om den här historien, menar Jon Voss, är det viktigt att känna till att hbtq-organisationer i Skandinavien senare på allvar satte ner foten emot den typen av diskussioner.

Sandra Ehne.

Sandra Ehne. Foto: Patrik Hedljung/RFSL

Efter panelsamtalet fick Amnesty Press en intervju med RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne. Hon delar bilden att det har funnits en beröringsskräck men ser att det nu är många som är överens om att det är viktigt att prata om övergreppen inom hbtq-rörelsen.

− Vi har bedrivit en kamp under decennier där vi har utsatts för hot och hat utifrån. Det har varit viktigt att visa upp en bra bild utåt och då blir det kanske svårt att också lyfta oegentligheter. Nu kanske vi är trygga nog att prata om det som är problematiskt, säger hon.

Sandra Ehne berättar att RFSL jobbar mot sexuella övergrepp både externt, för att synliggöra unga hbtq-personers utsatthet, och internt inom den egna organisationen.

− Vi har sedan många år omfattande interna regelverk inom RFSL för att säkerställa att våra verksamheter är en trygg plats, säger hon.

I våras genomförde Svenska Dagbladet en granskning av Qruiser, QXs nätcommunity för hbtq-personer, och avslöjade att det förekom grooming på forumet, alltså att vuxna tar kontakt med barn i syfte att begå övergrepp. Journalister från Svenska Dagbladet skapade en profil och utgav sig för att vara en 14-åring. Qruiser har en 15-årsgräns. Under de dagar som profilen låg ute på forumet tog drygt 100 män kontakt och chattade om sex. En av männen som tog kontakt med profilen har, enligt Svenska Dagbladet, ett förtroendeuppdrag inom Stockholm Pride.

Från Svenska Dagbladets granskning i juni 2019.

Från Svenska Dagbladets granskning i juni 2019. Foto: Skärmdump från SvD

Stockholm Pride kommenterade granskningen på sin hemsida och skrev att man har försökt identifiera personen i fråga men inte lyckats. I uttalandet uppmanade man alla som har information om oegentligheter eller missförhållanden inom verksamheten att kontakta organisationens visselblåsarlinje. 

− Det som chockade mig mest med Svenska Dagbladets granskning var att det var så många vuxna på forumet som kände till att den här personen, en 14-åring, fanns där utan att anmäla det till oss, säger Jon Voss.

Efter granskningen har QX infört en anmälningsplikt som innebär att alla som känner till användare under 15 år måste anmäla det till forumets administratörer. De har också infört en spärr som innebär att användare under 18 år inte kan bli kontaktade av någon som är mer än fem år äldre, så länge de inte själva har tagit den första kontakten. Användare som bryter mot forumets regler ”slängs ut och stängs av”.

Foto: qruiser

− En period hade vi nätvandrare från Fryshuset som var inne på forumet och jobbade med ungarna. Jag tror att det behövs mer sådan verksamhet, folk på plats som inte är vi från QX och som kan göra annat än att bara slänga ut, säger Jon Voss.

Susanne Drakborg från World Childhood Foundation lyfter fram att även organisationer som jobbar brett med barns rättigheter är dåliga på att synliggöra unga hbtq-personers utsatthet för sexuella övergrepp.

− Vi har inte alltid sett de här barnen, säger hon.

I det internationella arbetet, i relation till länder där hbtq-personers rättigheter är svaga, är det särskilt svårt, menar hon.

− Vi har märkt att hbtq-barn och -unga ofta osynliggörs i barnrättsvärlden. I många länder vill man inte ens acceptera att de här barnen finns, och även här i Sverige är det ganska nytt att vi pratar om detta, säger hon.

Sandra Ehne tror att Metoo-rörelsen har bidragit till att frågorna om sexuella övergrepp mot unga hbtq-personer nu börjar synliggöras mer, genom att uppropen har hjälpt många att sätta ord på övergreppen.

− Jag ser vårt seminarium här som början på ett större samtal, säger hon till Amnesty Press.

Charlie Olofsson

[email protected]

Programmet för Stockholm Pride

Amnesty och Pride. Läs mer här

Amnesty Press på Stockholm Pride

PRIDE2019: Hård kritik mot Migrationsverket (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Få svar när RFSU mötte socialministern (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Dancing Queens bryter ny mark i Indien (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Amnesty lyfter fram Turkiet (2 augusti 2019)

PRIDE2019: RFSL Ungdom demonstrerade för en ny könstillhörighetslag (2 augusti 2019)

PRIDE2019: Maskulinitetsnormer bidrar till våldet mot hbtq-personer (2 augusti 2019)

PRIDE2019: Experter vill se tydligare hbtq-perspektiv på säkerhetsfrågor (1 augusti 2019)

PRIDE2019: Växande motstånd mot hbtq-rättigheter (1 augusti 2019)

PRIDE2019: Självmordstankar vanligt bland transpersoner (31 juli 2019)

artiklar | 2019-08-03
Av: Charlie Olofsson