Tusentals gästarbetare i karantän i Doha

Omkring 2 000 nepalesiska arbetare har satts i karantän i två veckor i ett läger strax utanför Qatars huvudstad Doha. Bortsett från oro över jobb och hälsa är de oroliga för sina familjer hemma i Nepal.

reportage | 2020-03-30
Av: Upasana Khadka

Foto: IPS

Omkring 2 000 nepalesiska arbetare har satts i karantän i två veckor i ett läger strax utanför Qatars huvudstad Doha. Bortsett från oro över jobb och hälsa är de oroliga för sina familjer hemma i Nepal.

– Familjen oroar sig över oss och vi oroar oss över dem, säger en migrantarbetare i Qatar på telefon från ett läger mellan gatorna 1-32 i industrizonen utanför Doha som varit stängd de senaste två veckorna.

Oron har ökat efter att Nepals regering beslutade att ställa in alla internationella flyg till landet, efter att två medborgare hade konstaterats smittade av coronaviruset.

Gästarbetare i Qatar berättar att de får ständiga uppdateringar om läget på sitt eget språk:

– Det finns ett hjälpnummer att ringa om en arbetare uppvisar symptom. Ett antal arbetare har förts bort med ambulans för att göra tester efter att de uppvisat symptom som feber. Som tur var så var det säsongsinfluensan och de skickades tillbaka efter att de testat negativt för det nya coronaviruset.

 Omkring 2 000 nepalesiska gästarbetare är bland de de utländska arbetare som nu hade satts i ett karantänläger i industriområdet nära Oatars huvudstad Doha.

Omkring 2 000 nepalesiska gästarbetare är bland de de utländska arbetare som nu hade satts i ett karantänläger i industriområdet nära Oatars huvudstad Doha. Foto: Nepali Times

En arbetare som bor utanför området som har stängts klagar över att de inte har blivit uppmanade att utöva social distansering:

– Jag har varit i tjänst sedan klockan fem i morse. De kontrollerar om vi har någon feber både innan och efter arbetet. Men är det de viktigaste åtgärderna? Jag har haft tur än så länge, men jag reser med bussen varje dag och träffar de andra utländska gästarbetarna på jobbet.

Han tycker att det är absurt att de måste använda bussarna när det finns officiella rekommendationer om att enbart resa en person per fordon.

– Om inte regeringen sätter stopp så kommer arbetsgivarna kräva att vi fortsätter arbeta, men jag skulle vara mycket tryggare om vi fick stanna hemma så som resten av befolkningen.

Qatar har hittills över 600 bekräftade fall av personer som smittats och minst 48 har tillfrisknat. Bland de sju som nyligen smittats finns två personer från utlandet.

En ny undersökning som ett institut vid Qatars universitet genomfört visar att information om covid-19 främst når ut till landets medborgare och till utländsk arbetskraft inom tjänstesektorn, medan de utländska gästarbetarna inte alls är lika informerade.

 Migrantarbetare väntar på bussen på Al Adaid-gatan i Doha (bilden är från 1 februari 2014). Migrantarbetare spelar en viktig roll i Gulfstaternas ekonomi.

Migrantarbetare väntar på bussen på Al Adaid-gatan i Doha (bilden är från 1 februari 2014). Migrantarbetare spelar en viktig roll i Gulfstaternas ekonomi. Foto: Alex Sergeev/Wikimedia

När det gäller de ekonomiska effekterna av covid-19 så visade undersökningen att nästan hälften av arbetarna var mycket oroliga, jämfört med 36 procent av de utländska arbetstagarna i tjänstesektorn och 28 procent av qatarierna.

Studien slår fast att informationen till de utländska gästarbetarna måste bli bättre. När det gäller försiktighetsåtgärder så uppgav 84 procent av arbetarna att de regelbundet tvättar händerna, medan 66 procent använder ansiktsmask. Knappt hälften har tillgång till handdesinfektion.

Även om det har kritiserats att gästarbetarna bor trångt vilket gör det svårt att hålla social distans, menar många nepaleser att regeringen också gör ansträngningar för att öka säkerheten. Organisationen Qatar Charity uppmanade nyligen frivilliga att hjälpa till i insatserna mot covid-19. Många nepaleser har visat intresse.

– I dessa tider är det inte bara upp till regeringen, vi måste också ta vårt ansvar, säger en nepalesisk gästarbetare som är en av de 17 000 volontärer som har anmält intresse att hjälpa till.

Många längtar dock tillbaka till Nepal.

– Jag förstår fullt ut att jag kan vara säkrare här i Qatar än i Nepal, men om något händer min familj därhemma, skulle jag då vara glad över att jag fortfarande är vid liv? Livet skulle förlora sin mening. Längtan efter familjen är det starkaste, särskilt under dessa tider, säger en av arbetarna i det stängda området utanför Doha.

 Så här ska Al Rayyan-stadion, som nu renoveras, se ut när fotbolls-VM för herrar hålls år 2022. Migrantarbetarna spelar en viktig roll i arbetet.

Så här ska Al Rayyan-stadion, som nu renoveras, se ut när fotbolls-VM för herrar hålls år 2022. Migrantarbetarna spelar en viktig roll i arbetet. Foto: Wikimedia

Gästarbetarna från Nepal är kritiska till att regeringen hemma inte gör det möjligt för dem att återvända. De menar att ett bättre alternativ vore att låta dem återvända efter att ha testats.

– Vår regering ska vara vår beskyddare, särskilt i tider som dessa. Qatar har också stoppat inkommande flygpassagerare till landet, men medborgare är undantagna.

En annan migrantarbetare från Argakhanchi säger att han och hans kollegor har utlovats sin grundlön under karantänperioden, men oroar sig för vad de ska göra om nedstängningen förlängs i både Qatar och Nepal.

– Framtiden är så osäker så jag måste planera för många olika scenarier. Om jag måste återvända, blir det då till ett nedstängt land eller ett Nepal där smittan spritts? Jag måste kanske återvända till min by, men vi nepaleser är starka, det kommer att vara svårt en månad eller två, men till slut kommer vi att vänja oss vid det.

Upasana Khadka
IPS/Katmandu

Fotnot: Denna text har tidigare publicerats av Nepali Times.

Läs också

När viruset väl kommer finns inget skydd. Nepal väntar på den oundvikliga katastrofen (Aftonbladet Kultur 28 mars 2020)

Läs mer från Amnesty Press om migrantarbetarna i Qatar

MR-DAGARNA2019: Arena-arbetarna i fokus (17 november 2019)

»Han var bara 35 år« - de livsfarliga villkoren för gästarbetare i Qatar (5 mars 2014)

reportage | 2020-03-30
Av: Upasana Khadka