Åttonde tillägget röstades bort

Premiärminister Leo Varadkar, som leder en minoritetsregering från liberalkonservativa Fine Gael, kan gå vidare till parlamentet med ett förslag till ny abortlag i Irland.

artiklar | 2018-06-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018
Ja-sidan jublar i Dublin efter folkomröstningen.

Ja-sidan jublar i Dublin efter folkomröstningen. Foto: Max Rossi/Reuters/TT

Den 25 maj deltog 64 procent av de röstberättigade irländarna i folkomröstningen om det åttonde tillägget till Irlands författning. 66,4 procent röstade ja medan 33,6 procent röstade nej. Det innebär att premiärminister Leo Varadkar, som leder en minoritetsregering från liberalkonservativa Fine Gael, kan gå vidare till parlamentet med ett förslag till ny abortlag. Innan året är slut väntas kvinnor i Irland få rätt att göra abort fram till vecka 12. 

Irland har haft en av de hårdaste abortlagstiftningarna i Europa och en folkomröstning år 1983 om det åttonde tillägget till författningen gav fostret likställda rättigheter med kvinnan. Abort har kunnat ge upp till 14 års fängelse. År 1992 röstade en majoritet i en folkomröstning för att kvinnor har rätt att resa utomlands för att göra abort och år 2016 gjorde 3 265 irländska kvinnor abort i England eller Wales.   I Irland gjordes samma år 25 aborter. År 2013 gavs rätt till abort om kvinnans liv är i fara. Beslutet kom sedan den 31-åriga indiska tandläkaren Savita Halappanavar hade dött på ett sjukhus i Galway efter ett missfall i 17:e veckan. Personalen vägrade avlägsna fostret och hon dog i blodförgiftning. Det ledde till en storm av protester i Irland, Indien och runt om i världen. 

Ja-sidans seger i folkomröstningen den 25 maj var väntad men opinionsmätningar hade inte prickat in det överväldigande stödet. Amnesty International är en av de organisationer som de senaste åren har arbetat för att ändra abortlagen i Irland. 

– Resultatet i dagens historiska omröstning är en seger för jämlikhet, värdighet och ett framtida Irland där kvinnor och flickors mänskliga rättigheter respekteras och skyddas, sade Colm O’Gorman, chef för Amnestys irländska sektion. 

Folkomröstningen den 25 maj väckte intresse långt utanför Irlands gränser. Både Facebook och Google förbjöd de sista veckorna utländska annonsörer från att sprida information om folkomröstningen till irländska väljare. Irland har också stränga lagar om utländska donationer till kampanjorganisationer i samband med val. I december 2017 beordrades Amnestys irländska sektion att betala tillbaka 137 000 Euro (drygt 1,4 miljoner kronor) till George Soros stiftelse Open Society Foundations. Pengarna var en gåva för att användas vid abortomröstningen.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

ALMEDALEN2015: Hopp om förändrad abortlag i Irland (1 juli 2015)

Stark kritik mot Irlands abortlagar (6 juni 2015)

Vägrades abort – dog i Galway (27 december 2012)

artiklar | 2018-06-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018