EUROPRIDE: Historiska vingslag på "Freedom Conference" i Riga

– Detta är en global fråga och vi måste jobba tillsammans för förändring. Hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter är hbtq-rättigheter. Det finns ingen skillnad. Det sade Randy W Berry, representant för den amerikanska regeringen, när en frihetskonferens på fredagen hölls under Europride i Riga.

reportage | 2015-06-19
Av: Moa Skimutis
Stuart Milk är brorson till Harvey Milk som mördades i Kalifornien 1978..

Stuart Milk är brorson till Harvey Milk som mördades i Kalifornien 1978.. Foto: Åsa Wallin

För första gången någonsin arrangeras ett Europride i ett postsovjetiskt land och det internationella intresset märks i konferenssalen på hotellet Radisson Blu i centrala Riga. Här finns deltagare från Tyskland, Belgien, Irland, Ukraina, USA, Sverige, Litauen och Lettland. Bara för att nämna några. Alla är samlade för att lyssna på föreläsningar om yttrandefrihet och för att höra om verkligheten som sker i Europa. The Freedom Conference öppnas av Kaspars Zalitis från Mozaika, den lettiska organisation som arrangerar Europride.

– Detta är en fantastisk stund för Lettland. Imorgon förändrar vi historien när vi marscherar 2,2 kilometer. Konferensen i dag handlar inte bara om hbtq-rättigheter, utan om mänskliga rättigheter. Jag är inte hbtq-aktivist. Jag är aktivist för mänskliga rättigheter, säger han.

Trots den positiva stämningen som Kaspars Zalitis sprider så är uppmaningen inför morgondagen att inte klä ut sig till dragqueen eller vifta med flaggor utanför paraden.

– Det kan provocera och det är för deltagarnas säkerhet som vi går ut med den uppmaningen. Men vi är optimistiska inför morgondagen. Vi väntar på vad världen ska säga. Idag känner vi oss trygga här på hotellet. År 2006 kastade motståndare bajs på oss och vi var tvungna att vara inlåsta här på Radisson Blu. Det internationella engagemanget som är representerat här idag visar på en enorm utveckling, säger han till Amnesty Press.

Kasper Zalitis från Mozaika (till höger) och dragshowartisten Miss Peppermint tar en paus i hotellbaren. Miss Peppermint ska uppträda på den stora Pridefesten i Riga efter paraden.

Kasper Zalitis från Mozaika (till höger) och dragshowartisten Miss Peppermint tar en paus i hotellbaren. Miss Peppermint ska uppträda på den stora Pridefesten i Riga efter paraden. Foto: Åsa Wallin

– Vi är ett litet team på tio personer som har jobbat med Europride och under dessa dagar har vi över 50 evenemang. Det kommer bli kul och vi ska fira och dansa imorgon. Polisen jobbar hårt för att skydda oss och vi litar på dem, säger Kaspar Zalitis.

Den tyska ambassadören Andrea Wiktorin talar i sitt tal om en dröm som blivit sann och hon tackar regeringen och staden Riga som gjort Europride möjligt och har stark tilltro på att säkerheten ska fungera.

Galina Murzin och Angela Frolov är från Genderdoc-M, den enda organisation i Moldavien som jobbar med hbtq-rättigheter.

Galina Murzin och Angela Frolov är från Genderdoc-M, den enda organisation i Moldavien som jobbar med hbtq-rättigheter. Foto: Åsa Wallin

Samtidigt så pågår en motrörelse som heter Antiglobalisterna. Gruppen ska demonstrera på en sidogata precis bredvid parken där paraden ska ha sin avslutande fest. Men Kaspars Zalitis räds inte denna grupp som han kallar ”superny” och som endast har en gemensam nämnare:

– De delar åsikten att hbtq-rörelsen är något som är fel.

Sedan ler han stort och nickar åt en annan arrangör och ropar några uppmuntrande ord på lettiska efter honom.

– Folk från hela världen är här. Över 70 presspersoner från Lettland till New York. Jag drömmer om att det kommer ett par tusen personer imorgon och dansar med oss, säger han.

Ghislaine Bonetto är från Belgien med HB House och tänker kliva upp 06.30 på lördagsmorgonen för att göra sig i ordningen för paraden. Det är första gången hon är här och det är via sin organisation hon fått kontakt med Mozaika.

Ghislaine Bonetto är från Belgien med HB House och tänker kliva upp 06.30 på lördagsmorgonen för att göra sig i ordningen för paraden. Det är första gången hon är här och det är via sin organisation hon fått kontakt med Mozaika. Foto: Åsa Wallin

Inne i salen smattrar kamerorna och deltagarna applåderar varmt efter att Stuart Milk från Harvey Milk Foundation talat. Han är släkten Milks talesperson och har i många år arbetat för hbtq-personers rättigheter. Harvey Milk föddes 1930 av föräldrar som var litauiska judar. Han blev den första öppet homosexuelle mannen som valdes till ett offentligt ämbete i Kalifornien. Harvey Milk mördades år 1978.

– Kraften från paraden är kärlek, säger Stuart Milk. Vi är en ”global community” som reser över hela världen. Imorgon marscherar vi för mänskligheten. En familjemarsch. Låt ingen ta ordet familj ifrån er. Det finns ingen anti-familj. Ingen kan ta ifrån oss detta, säger han.

– 1993 kom erkännandet av homosexualitet på Irland. Så innan dess var jag kriminell, sade Colm O'Gorman, chef för Amnesty Internationals sektion i Irland.

– 1993 kom erkännandet av homosexualitet på Irland. Så innan dess var jag kriminell, sade Colm O'Gorman, chef för Amnesty Internationals sektion i Irland. Foto: Åsa Wallin

Och talen fortsätter i den högtidliga andan. Randy W Berry, särskilt sändebud för hbti-personers mänskliga rättigheter i USA:s utrikesdepartement, berömmer Mozaikas enorma arbetsinsats inför Europride.

– Jag deltog senast i São Paulos Pride i Brasilien. Det var över två miljoner som marscherade. Trots att det hela tiden finns sorgliga ”backlash” i vår samtid så är varje Pride en påminnelse att det finns stort hopp, säger Randy W Berry.

– Jag är här som representant från den amerikanska regeringen och detta är en global fråga och vi måste jobba tillsammans för förändring. Hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter är hbtq-rättigheter. Det finns ingen skillnad, säger Randy W Berry.

Europaparlamentets vice talman Ulrike Lunacek

Europaparlamentets vice talman Ulrike Lunacek Foto: Åsa Wallin

Från Europaparlamentet är vice talman Ulrike Lunacek på plats. – Situationen är så mycket bättre än tidigare. Jag var här år 2006 när vi var inlåsta här på hotellet. Nu får vi marschera allt närmare och närmare centrum och blir inte placerade i någon liten förort, säger Ulrike Lunacek.

– Det officiella stödet är så viktigt i detta sammanhang. Jag är här som öppet lesbisk kvinna och vi vill genom vår närvaro här inge mod att våga vara öppna med vem man är, säger Europaparlamentarikern.

Moa Skimutis
[email protected]

”Ett gigantiskt högerextremt motstånd mot gayparader”

Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande, är en prideveteran. Hon har bland annat varit i London, Warszawa, Oslo och Belgrad. När hon var i Belgrad ställdes priden in på grund av säkerhetssituationen och förbud.

– Det handlar alltid om en politisk prioritering under sådana här arrangemang. Det finns ett gigantiskt högerextremt motstånd mot gayparader, säger hon.

Ingen från den svenska regeringen är på plats i Riga berättar Ulrika Westerlund när Amnesty Press fångar henne vid lunchen på fredagens frihetskonferens.
– Den nya regeringen har heller ingen EU-minister. Förr kom alltid Birgitta Ohlsson när det var Pride ute i Europa.

Ulrika Westerlund talar om vikten av internationell närvaro och att det är en strategi från arrangörernas sida när de bjuder in representanter.

– Det är viktigt med kontakter och förankring med lokala organisationer. Sedan är det är alltid bra med utländska politiker, för då kan det kan bli pinsamt för värdlandet om det finns motstånd, säger Ulrika Westerlund.

Ulrika Westerlund.

Ulrika Westerlund. Foto: Åsa Wallin

RFSL är på plats för att hålla seminarium men bidrar inte med något finansiellt stöd till Europride.

– Att åka hit till Riga är motiverande och arrangörerna här är väldigt hoppfulla, säger Ulrika Westerlund. Det finns en peppig känsla i luften. Att Europride är i Riga har ett stort symbolvärde för det är första gången som ett postsovjetiskt land arrangerar Europride. Många har valt att åka hit för att det är historiskt.

Retoriken för mänskliga rättigheter är väldigt etablerat inom hbtq-rörelsen i Sverige.
– Här är det annorlunda och EU är en kraft för hbtq-arbetet och används som en hävstång. Detta är något positivt, men har även uppmärksammas av motdemonstranter. Till exempel används plakat där EU-flaggan sätts som likhetstecken med sovjetflaggan, säger Ulrika Westerlund.

Förbundsordförande slinker in på konferensen igen. Här representerar hon en organisation som varit med länge när det gäller hbtq-rättigheter. Hemmavid i Sverige väntar andra arbetsuppgifter.

– Just nu jobbar vi med asylrätten för hbtq-personer, transpersoners rättigheter och skadestånd för de som är tvångssteriliserade, säger Ulrika Westerlund.

Moa Skimutis

Läs också

»Uganda! Ryssland!« (krönika av Ulrika Westerlund i Amnesty Press nr 4/2013)

Amnesty Press på Europride i Riga

Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni)

reportage | 2015-06-19
Av: Moa Skimutis