BALTICPRIDE2016: ”Rädslan ska inte segra” var budskapet på Pridekonferens i Vilnius

Det var en känslofylld Pridekonferens som på fredagen hölls i Litauens huvudstad Vilnius. Fokus låg på rättsligt erkännande av samkönade relationer. Attacken i Orlando genomsyrade dock många av talen. Rädslan ska inte segra. Det slog både Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke och aktivisten Stuart Milk fast under konferensen.

reportage | 2016-06-18
Av: Moa Skimutis
Stuart Milk, från Harvey Milk Foundation och Ulrike Lunacek, vice talman i Europaparlamentet kramar om varandra. Ingen av dem kunde hålla tårarna tillbaka när de talade om attacken i Orlando.

Stuart Milk, från Harvey Milk Foundation och Ulrike Lunacek, vice talman i Europaparlamentet kramar om varandra. Ingen av dem kunde hålla tårarna tillbaka när de talade om attacken i Orlando. Foto: Moa Skimutis

– Jag är sårad. Jag är slagen. Det är med tungt hjärta som jag är här på denna viktiga konferens.

Orden kommer från människorättskämpen Stuart Milk, brorson till den mördade Harvey Milk, och en välkänd profil inom den internationella hbtq-rörelsen. Stuart Milk kan knappt hålla tårarna tillbaka när han står i talarstolen på Tolerance center i Vilnius. Den övre balkongen är klädd i regnbågsflaggan och i bakre delen av rummet sitter språktolkar och översätter antingen från engelska till litauiska eller tvärtom.

Stuart Milk säger tidigt i talet att han inte kommer tala om samkönade äktenskap även om det är konferensens tema. Han säger att en bit av honom är trasigt:
– Det är med tungt hjärta som jag är här på denna viktiga konferens. Attacken i Orlando tog 49 magiska själar. Jag har en nära relation till Orlando och borgmästaren är nära vän till mig. Snälla och fridfulla människor bor där. Vi måste berätta historien för alla våra hbtq-vänner.

Attacken den 12 juni mot gayklubben Pulse i Orlando, Florida, då 49 människor mördades av en enskild gärningsman, är dock inte det enda våld som drabbar hbtq-personer. Stuart Milk påminner om att det beräknas att 2 000 transpersoner har dödats runtom i världen de senaste sex åren.
– När jag var sjutton år blev min farbror dödad, säger Stuart Milk. Han visste att han var under dödshot och medan han levde ropade han ut: ”Låt dessa kulor som kommer spränga mig spränga gränser och den homofobiska världen”.

Stuart Milk representerar Harvey Milk Foundation och är släkten Milks talesperson och har i många år arbetat för hbtq-personers rättigheter. Harvey Milk föddes 1930 i USA av föräldrar som var litauiska judar. Han blev den första öppet homosexuelle mannen som valdes till ett offentligt ämbete i Kalifornien. Harvey Milk mördades år 1978. Genom dokumentärfilmen ”The Times of Harvey Milk” (1984) och spelfilmen ”Milk” (2008) har hans liv och gärning nått nya generationer. År 2014 hedrade USA:s postverk Harvey Milk genom ett frimärke.

Rädslan ska inte segra. Det slog både Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke och aktivisten Stuart Milk fast vid under fredagens Pridekonferens.
– Många är idag rädda för att gå in på en klubb, men vi får inte låta hatet vinna. Vi behöver era olikheter, vi behöver ert mod, vi behöver er kärlek. Gå inte in i garderoben och göm er. Imorgon marscherar vi. Ingen av oss är fria förrän alla i hela världen är fria. Vi är människor! Vi är inte propaganda, säger Stuart Milk och tårar rinner ner för hans kind.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke höll det avslutande talet på konferensen.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke höll det avslutande talet på konferensen. Foto: Moa Skimutis

– Det är viktigare än någonsin att vi i maktposition står på barrikaden nu. ”24/7”! Jag är inte rädd! Jag ska vara här och det finns inget viktigare, säger Alice Bah Kuhnke.

Hennes besök i Litauen är planerat sedan länge och i hennes ministerroll ingår samordning av hbtq-frågorna.
– Jag var i Sydafrika i januari på deras Pride. Det som har hänt är fruktansvärt och jag blir fortfarande berörd när jag talar om Orlando. Vi har ett stort ansvar i vår union. Vi i Sverige är ett land som måste hålla frihetens flagga högt och aldrig sänka den, säger Alice Bah Kuhnke.

Utanför Tolerance center står det en säkerhetsvakt och bevakar entrén. Gatan ligger lugn och stilla i den dallrande värmen i Vilnius. I salen sitter internationella ledare, aktivister, volontärer och politiker. Busskurerna skyltar med stora affischer om Baltic Pride. Mycket har hänt sedan jag bevakade första marschen år 2010 då motståndare till Priden kastade rökbomber, stenar och pekade finger åt deltagarna. Dock är registrering av partnerskap är ännu inte lagligt i Litauen.

Volontärer tar hand om alla registrerade deltagare på Pridekonferensen i Vilnius.

Volontärer tar hand om alla registrerade deltagare på Pridekonferensen i Vilnius. Foto: Moa Skimutis

– Mitt råd till Litauen är att ha full fokus framåt för att uppnå laglig registrering. Håll er lugna när det gäller äktenskap och adoption, säger Robert Wintemute, professor i mänskliga rättigheter på Kings Collage London.

En kvinna bredvid mig gråter när en paneldiskussion handlar om inseminering och hon sms:ar frekvent på sin mobil.
– Vi har inte kommit så långt som vi vill. Men vi har en strategi och vi måste vara tacksamma för de som vill alliera sig med oss. Vi behöver tid för att förändra historien, säger Tomas Vytautas, som är moderator och koordinator för nationella hbtq-organisationen LGL i Litauen.

Han får medhåll av Marija Ausrine Pavilioniene, politiker och ledamot i det litauiska parlamentet.
– Ofta glömmer politiker deras löften när de kommer till makten och fortsätter att fokusera på de traditionella värdena trots att de lovat annat. Vi kan fortsätta göda våldet och hatet genom tystnad och att inte göra någonting. Men vi i hbtq-samhället måste synas mer. Vi måste gå ut på gatorna. Vi måste göra våra röster hörda i det offentliga, säger hon och möts av rungande applåder.

Ulrike Lunacek, ledamot från den gröna gruppen och vice talman i Europaparlamentet är stolt och glad över att vara på plats i Vilnius och säger från talarstolen att den senaste tiden har präglats av död och hat:
– Det är vackert med olikheter. Vi ska värna det. Vi slåss fortfarande för vår frihet.

– I lördagens parad hoppas jag många, många kommer även från den heterosexuella världen, fortsätter hon. Jag hoppas ingen är för rädd för att delta på grund av det fruktansvärda attentat som hänt i Orlando. Förändring är möjlig! Vi är här! Vi är här för att stanna! Vi ska gå i centrum, inte på någon bakgata. Smärtan finns med oss imorgon. Men vi marscherar, säger Ulrike Lunacek.

Konferensens huvudtema handlade om rättsligt erkännande av samkönade relationer men attacken i Orlando den 12 juni kastade sin skugga över konferensen.

Konferensens huvudtema handlade om rättsligt erkännande av samkönade relationer men attacken i Orlando den 12 juni kastade sin skugga över konferensen. Foto: Moa Skimutis

Ulrike Lunacek har varit med från start i Vilnius. År 2010 när det kastades stenar och rökbomber, när det var 800 poliser och 400 demonstranter och tusentals motdemonstranter. Då gick paraden utanför staden för att inte väcka för stor uppståndelse. Idag är det annorlunda. Precis som år 2013 kommer lördagens marsch gå i centrala Vilnius på paradgatan Gedimino.

Till Amnesty Press uttalar hon även farhågor över vad som händer om Brexit-kampanjen i Storbritannien lyckas och landet den 23 juni i folkomröstningen beslutar att lämna EU:
– Storbritannien har stöttat oss under alla åren och om deras stöd försvinner genom ett utträde är det mycket oroande.

Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke avslutar konferensen. Det är hennes första Pride i Baltikum och hon lyfter fram RFSL:s roll i utvecklingen av hbtq-rättigheter i Sverige:
– Utan dem hade vi i Sverige aldrig varit där vi är idag. Mänskliga rättigheter är ett fundament i samhället och det kan inte nämnas tillräckligt att hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter.

Alice Bah Kuhnke utrycker sin frustration över det som sker i världen just nu. Hon gör liknelsen av ett vägskäl. Där ena vägen är mörkrets väg och den andra är ljusets väg och ett inkluderade samhälle:
– Det är skrämmande att så många länder vill gå åt det mörka hållet. Utmaningar vi står för är många, men jag vill gratulera er som är här idag – organisationer, volontärer, ledare, politiker. Vi är alla under samma tak och vi behöver er. Lycka till!

Alice Bah Kuhnke avslutar med ett citat av den amerikanska dramatikern Tennessee Williams (1911-1983):
What is straight? A line can be straight, or a street, but the human heart, oh, no, it's curved like a road through mountains.

Moa Skimutis
[email protected]

Läs mer om Baltic Pride på LGT:s hemsida

Läs också
Estland: Nu en hbtq-pionjär i det tidigare Sovjetunionen (Amnesty Press 15 augusti 2015)

Läs mer om Pride i Vilnius från Amnesty Press

Baltic Pride i Vilnius – bifall och hat sida vid sida (2 augusti 2013)

”Ni är en skam för samhället. Håll er borta från våra barn” -Historiskt Pride trotsade homohatet i Litauen (11 maj 2010)

Läs mer om Pride i Riga från Amnesty Press

EUROPRIDE: Homofoberna som inte ger upp (21 juni 2015)

EUROPRIDE: ”Nobelpriset till er! Historia skapades idag!” (20 juni 2015)

EUROPRIDE: Historiska vingslag på "Freedom Conference" i Riga (19 juni 2015)

Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni 2015)

Stort polispådrag skyddade Prideparaden i Riga (18 maj 2009)

Domstol sade ja till parad på lördag - ingen minister ville träffa Nyamko Sabuni (15 maj 2009

Prideparad förbjuds i Riga - beslutet överklagat till domstol (14 maj 2009)

”Utländska bögar, åk hem” (4 juni 2008)

Rigas Prideparad instängd i park (11 juni 2007)

Ett glatt Pride inlåsta på ett hotell i Riga (25 september 2006)

Läs också om attacken i Jerusalem 2015
Minister utbuad vid protestmöte mot knivattacken vid Jerusalem Pride - 16-åring har avlidit (Amnesty Press 2 augusti 2015)

reportage | 2016-06-18
Av: Moa Skimutis