TILLBAKABLICKEN: 50 år sedan skotten i Kent

Den 4 maj 1970 samlades ett par tusen studenter för en ny protest. Ohios nationalgarde hade inkallats och beordrade studenterna att skingras och möttes av stenkastning.

artiklar | 2020-06-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020
CHOCKEN. John Filos berömda bild när Mary Ann Vecchio skiker ut sin ångest vid en av de studenter som Nationalgardet sköt ihjäl den 4 maj 1970.

CHOCKEN. John Filos berömda bild när Mary Ann Vecchio skiker ut sin ångest vid en av de studenter som Nationalgardet sköt ihjäl den 4 maj 1970. Foto: Wikimedia

Den 4 maj skulle en minneshögtid ha hållits vid Kent State University i Ohio för att uppmärksamma 50-årsdagen av den dramatiska dagen 1970 då nationalgardet sköt ihjäl fyra studenter. Men coronakrisen gjorde att högtiden inte kunde hållas då risken för spridning av covid-19 var för stor.

Den 30 april 1970 höll USA:s president Richard Nixon ett TV-tal och meddelade att USA och Sydvietnam hade gått in i Kambodja. Sex veckor tidigare hade prins Sihanouk, som försökt hålla Kambodja neutralt, störtats och ersatts med en USA-vänlig general, Lon Nol. Nixon hade lovat att ta hem soldater från Vietnamkriget och den 20 april 1970 hade han meddelat att 150 000 soldater skulle tas hem. Invasionen av Kambodja kom som en chock och anti-krigsrörelse genomförde demonstrationer bröt ut runt om i USA.

Vid Kent State University förekom flera protester. På universitetsområdet fanns en byggnad för utbildning av officerare. Den 2 maj brändes byggnaden ned. Den 4 maj samlades ett par tusen studenter för en ny protest. Ohios nationalgarde hade inkallats och beordrade studenterna att skingras och möttes av stenkastning. Kl 12.24 öppnar nationalgardet eld med skarp ammunition. Beskjutningen pågår under 13 sekunder och dödar fyra studenter medan nio personer får skottskador.

Ulf B Andersson

artiklar | 2020-06-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020