En underbar berättare

Kalle Kniiviläs bok "Krim tillhör oss" är en riktigt bra reportagebok där författaren packar sin väska och ger sig iväg till det annekterade Krim och låter oss ta del av Krimbornas åsikter.

böcker | 2015-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015
Kalle Kniivilä.

Kalle Kniivilä. Foto: Thomas Löfqvist

Bok: Krim tillhör oss. Imperiets återkomst
Författare: Kalle Kniivilä
Förlag: Bokförlaget Atlas

Vad tänker invånarna i det annekterade Krim nu när de tillhör Ryssland och inte Ukraina? Journalisten Kalle Kniivilä ger sig iväg till Krimhalvön och träffar bland andra sin gamle esperantistvän Jefim som är glad att slippa de ukrainska nationalisterna och nöjd med fördubblad pension.

Andra, som krimtartaren Eskender Bariyev, ger en bild som handlar om förtryck och förföljelse. Kniivilä försöker också reda ut vad som hände de dramatiska dagarna vintern 2014 när anonyma grönklädda soldater tog kontroll över nyckelpositioner på Krim i en manöver som överraskade alla bedömare. Han granskar propagandalögner, ger ärligt sina egna uppfattningar i den känsliga ukrainska konflikten och påminner oss om Vasilj Aksionovs märkliga roman Ön Krim (1981), som jag på den tiden läste med stor behållning.

Krim tillhör oss.

Krim tillhör oss. Foto: Bokförlaget Atlas

Kalle Kniivilä är en underbar berättare som låter människor tala, ibland omständligt, och kryddar sitt reportage Krim tillhör oss med en stark närvarokänsla.

Ulf B Andersson

Läs mer

Russia: Crimean activists sentenced after ‘fatally flawed’ military trial (Amnesty International 24 augusti 2015)

Crimea: One year on from annexation; critics harassed, attacked and silenced ( Amnesty International 18 mars 2015)

böcker | 2015-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015