Soldatmodern som vågade tala ut om ryska soldater i Ukraina

Den ryska regimen förnekar ihärdigt att ryska soldater strider i Ukraina. Soldatmodern Ella Poljakova är av en annan åsikt och har kallat Rysslands agerande för en invasion. Men att sätta sig upp mot Putin är inget som görs ostraffat. Amnesty Press har träffat Ella Poljakova.

reportage | 2014-12-24
Av: Vera Häggblom
Soldatmodern Ella Poljakova har kallat Rysslands agerande i Ukraina för en invasion. Nyligen besökte hon Stockholm på inbjudan av Östgruppen.

Soldatmodern Ella Poljakova har kallat Rysslands agerande i Ukraina för en invasion. Nyligen besökte hon Stockholm på inbjudan av Östgruppen. Foto: Vera Häggblom

– Vi blir hotade hela tiden, säger Ella Poljakova, ordförande för Sankt Petersburgs Soldatmödrakommitté, under sitt Stockholmsbesök.

Det var den 29 augusti i år som Ella Poljakova sade att ”När massor av människor, under befälhavares order, i stridsvagnar, pansarskyttefordon och med tunga vapen befinner sig på ett annat lands territorium, korsande gränser, så anser jag det vara en invasion”. Några dagar efter uttalandet stämplades organisationen som ”utländsk agent” i enlighet med den så kallade agentlagen, vilket bland annat innebär att kontoret ständigt utsätts för kontroller från myndigheterna och hotas av dryga böter om det inte tydligt står utländsk agent på allt material som produceras. Dessutom har Soldatmödrakommittén i Sankt Petersburg smutskastats på bästa sändningstid i den rikstäckande TV-kanalen NTV.

– Men jag ångrar inte uttalandet, det är min åsikt, säger Ella Poljakova med en bestämd min.

Den ryska Soldatmödrakommittén grundades 1991 och arbetar för att uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna inom den ryska armén, som är ökänd för sin pennalism:

– De värnpliktiga i Ryssland utsätts för tortyr, de mördas och nekas sjukvård då de behöver det, berättar Ella Poljakova.

Ella Poljakova undervisar värnpliktiga och deras föräldrar om mänskliga rättigheter.

Ella Poljakova undervisar värnpliktiga och deras föräldrar om mänskliga rättigheter. Foto: Sankt Petersburgs Soldatmödrar

Hon berättar stolt om de olika typer av lättillgängligt material och webblösningar som används för att upplysa värnpliktiga och deras anhöriga om sina rättigheter.

– Många människor i Ryssland anser sig vara laglydiga medborgare men de känner inte till sina rättigheter och vet inte vad som står i lagtexten. Vi öppnar dörren för dem och lär dem att tillämpa lagarna.

Mycket av detta har varit möjligt tack vare bidrag från internationella organisationer men nu hotas alltså verksamheten och Sankt Petersburgs Soldatmödrar har knappt råd att betala hyran då man har tvingats tacka nej till utländsk finansiering för att inte väcka ytterligare ont blod hos myndigheterna.

Ella Poljakova är också medlem i presidentens människorättsråd och säger att det underlättar kontakten med högt uppsatta militärer.

Ella Poljakova är också medlem i presidentens människorättsråd och säger att det underlättar kontakten med högt uppsatta militärer. Foto: Sankt Petersburgs Soldatmödrar

Det är tydligt att den ryska inblandningen i Ukrainakonflikten är ett känsligt kapitel för Kreml. Samtidigt är det inte något nytt att ryska makthavare väljer att förneka att ryska soldater deltar i ett krig - även under Tjetjenienkrigen och kriget i Afghanistan doldes de ryska soldaternas medverkan för allmänheten. Ella Poljakova menar dock att en skillnad mellan konflikten i Ukraina och Tjetjenienkrigen är att det nu är betydligt färre anhöriga som har hört av sig till Soldatmödrarna för att ta reda på vad som har hänt med deras söner och att det inte finns en lika stark opinion mot kriget i Ukraina:

– Samhället har förändrats och var mer förberett för kriget den här gången - propagandan har gjort sitt, konstaterar Ella Poljakova.

Den som ändå försöker ta fram information om dödade och sårade soldater möts av ett massivt motstånd från det militära, samtidigt som det sprids mycket desinformation.

– På nästan alla militärsjukhus finns det många sårade soldater men varken läkare eller patienter tillåts tala med allmänheten, säger Ella Poljakova och berättar att Soldatmödrakommittén stoppades av flera officerare då de försökte besöka ett stort militärsjukhus i centrala Sankt Petersburg.

Ella Poljakova brinner för att upplysa värnpliktiga om sina rättigheter.

Ella Poljakova brinner för att upplysa värnpliktiga om sina rättigheter. Foto: Sankt Petersburgs Soldatmödrar

Det är inte Soldatmödrakommittén som helhet som har stämplats som utländska agenter utan endast Sankt Petersburgs-grenen. Ella Poljakova menar att det även inom Soldatmödrarna finns vissa lokala organisationer som har gripits av den nationalistiska yra som följde efter annekteringen av Krim i mars i år.

För de personer som berättar en annan historia än att det inte finns reguljära ryska trupper i Ukraina kan konsekvenserna bli allvarliga. Ella Poljakova - som själv har haft vad hon kallar fascister väntandes på sig utanför kontoret - beskriver sin oro för den 73-åriga Ljudmila Bogatenkova, ordförande för Soldatmödrakommittén i Budjonnovsk:

– Hon hade upprättat en lista över stupade och sårade soldater i Ukraina och soldater och officerare som redan hade varit där och som skulle skickas tillbaka vände sig till henne för hjälp.

Ljudmila Bogatenkova häktades misstänkt för bedrägeri och skickades till fängelset, där de dock enligt Ella Poljakova vägrade att ta emot henne på grund av att hon var så sjuk.

– Nu är hon hemma igen men man samlar material för att kunna väcka ett nytt åtal mot henne och gjorde en husrannsakan där man letade efter dokument som bevisar att ryska soldater har funnits i Ukraina, säger Ella Poljakova.

Ella Poljakova i ett möte på försvarsministeriet.

Ella Poljakova i ett möte på försvarsministeriet. Foto: Sankt Petersburgs Soldatmödrar

Hur många ryska soldater som har stridit och dödats i Ukraina vill Ella Poljakova inte spekulera i och hon vet inte heller varför president Vladimir Putin vill dölja de ryska soldaternas medverkan:

– En gissning är att man behöver något för att distrahera de ryska medborgarna från de stora ekonomiska problemen i landet. Sedan är det ju många män som stupar, så det blir färre pretendenter till makten, säger Ella Poljakova ironiskt.

Efter ett par dagar långt besök i Stockholm som har varit fyllt av möten och intervjuer är det dags för Ella Poljakova att återvända till vardagen och arbetet i Sankt Petersburg. Det är också där, i det dagliga arbetet, som hon hittar en av sina starkaste drivkrafter:

– När en mor och son som har lyckats försvara sina rättigheter kommer och berättar om detta, då känner jag hur vingarna växer bakom min rygg.

Vera Häggblom

Läs mer

Eastern Ukraine: Humanitarian disaster looms as food aid blocked (Amnesty International 24 december)

Läs mer om Ukraina från FN

UN report details dire plight of people in eastern Ukraine amid ongoing rights violations (15 december)

Rapporter från UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine

reportage | 2014-12-24
Av: Vera Häggblom