Edmund Yakani från Sydsudan – Årets människorättsförsvarare

Den 4 april tilldelades Edmund Yakani från Sydsudan priset som årets människorättsförsvarare, som delas ut av Civil Rights Defenders. Det var en märkbart rörd pristagare som tog emot priset vid ceremoni på Södra teatern i Stockholm. I Sydsudan pågår sedan flera år ett inbördeskrig som har krävt tiotusentals dödsoffer och orsakat en humanitär katastrof.

reportage | 2017-04-12
Av: Ulf B Andersson
Sydsudans president Salva Kiir.

Sydsudans president Salva Kiir. Foto: Jenny Rockett/Wikimedia

Sydsudan är världens yngsta stat och efter den konflikt som inleddes vid Sudans självständighet 1956 föddes sommaren 2011 ett hopp om en ny fredlig framtid. Konflikterna mellan Sudan och Sydsudan var inte helt lösta men det fredsavtal som hade slutits år 2005 uppfylldes då en samlingsregering bildades i Sudans huvudstad Khartoum, en folkomröstning genomfördes och det nya landets flagga kunde hissas i huvudstaden Juba den 9 juli 2011.

Flyktingar började återvända hem, omfattande bistånd utlovades och en FN-styrka skulle bevara stabiliteten. Det fattiga Sydsudan ansågs ha potentiellt goda ekonomiska utsikter med sina oljekällor som dock behöver transporteras genom Sudan då Sydsudan saknar hamnar.

Vid en välbesökt prisceremoni den 4 april på Södra Teaterns Kägelbanan i centrala Stockholm beskrevs hur hoppet från år 2011 nu har förbytts i förtvivlan och hopplöshet över det inbördeskrig som började med ett soldatmyteri i december 2013 och trots fredsavtal fortfarande pågår. Över 3,5 miljoner beräknas ha flytt, tiotusentals har dödats, det talas om ”etnisk rensning” och i delar av Sydsudan råder svält. FN-styrkan UNMISS har kritiserats för ineffektivitet och handlingsförlamning i skyddet av civila.

Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders, CRD, förklarade varför organisationen beslutat att göra 4 april till en årlig ”Defenders Day”:
– Det var denna dag 1968 som Martin Luther King mördades i Memphis.

Robert Hårdh förklarade vikten av att stödja människorättsförsvarare genom att bidra ekonomiskt och ge stöd när de förföljs.

– Vi har traditionellt en tom stol på scenen som en påminnelse om de som inte är i frihet, sade Robert Hårdh. En av dessa är Nguyễn Ngọc Như Quỳnh som fick ”Civil Rights Defender of the Year Award” för två år sedan. Nu är hon fängslad i Vietnam, anklagad för statsfientlig propaganda och riskerar 20 års fängelse.

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh har sedan år 2006 under namnet Me Nam (Moder svamp) använt sociala medier för att kritisera sociala orättvisor, korruption i den vietnamesiska regeringen, människorättsövergrepp och Vietnams utrikespolitik mot Kina som domineras av den territoriella konflikten kring havsgränser. Hon greps i oktober 2016 och väntar nu på rättegång.

Edmund Yakani fick pris som Årets människorättsförsvarare av Civil Rights Defenders.

Edmund Yakani fick pris som Årets människorättsförsvarare av Civil Rights Defenders. Foto: Claudio Bresciani/TT

Årets pristagare, Edmund Yakani, har vägrat lämna Sydsudan. Han är chef för Community Empowerment for Progress Organisation, CEPO, vars huvudkontor ligger i Sydsudans huvudstad Juba. Tillsammans med sin fru Esther kom han till Stockholm för att hämta priset. Det arbete Edmund Yakani och organisationen gör är inte utan risker och Edmund Yakanis familj bor numera i Uganda av säkerhetsskäl.

Det var en påtagligt rörd pristagare som av CRD:s ordförande Benedicte Berner tog emot priset som Årets människorättsförsvarare.

– Jag kommer inte att lämna Sydsudan förrän respekten för mänskliga rättigheter är återupprättad, sade Edmund Yakani. Förövarna av brotten får inte gå fria och jag kommer att fortsätta mitt arbete.

CEPO arbetar bland annat med dokumentation kring de många brott som har begåtts sedan inbördeskriget startade i december 2013.

I sin motivering av pristagare skriver Civil Rights Defenders styrelse:
Edmund Yakani arbetar i en svår kontext där hans egen säkerhet dagligen utmanas. Trots detta har han genom sin outtröttliga kamp för rättvisa och ansvarsutkrävande blivit en central aktör när det kommer till att skydda journalister, människorättsförsvarare, civilsamhället och mänskliga rättigheter i stort i Sydsudan”.

Anna Roxvall, som var på konferencier på Kägelbanan, berättade om hur hon som journalist besökte Sydsudan år 2011, ett land då fyllt av hopp för framtiden. Nu är det ett land i kris som får lite uppmärksamhet i omvärlden.

Trots läget i Sydsudan och att hans familj flyttat till Uganda av säkerhetsskäl vägrar Edmund Yakani att ge upp sitt arbete i Sydsudan

Trots läget i Sydsudan och att hans familj flyttat till Uganda av säkerhetsskäl vägrar Edmund Yakani att ge upp sitt arbete i Sydsudan Foto: CRD

Edmund Yakani betonade att de grymma övergrepp som nu begås är värre än under kampen för självständighet.

– Tyvärr sprids alldeles för lite information om vad som händer i Sydsudan till medierna, till exempel i Sverige, konstaterade han.

Han uttryckte en förhoppning om att den information som finns i Sydsudan ska kunna nå ut även i Sverige och vädjade till den svenska regeringen att engagera sig för Mudawi Ibrahim, en prominent sudanesisk människorättsförsvarare som åter sitter fängslad i Khartoum.

Den dåvarande svenska biståndsministern Isabella Lövin (MP) besökte i mars 2016 Sydsudan. Då fanns förhoppningar om att en fredsprocess skulle skapa fred men detta uppfylldes inte.

Annika Ben David, Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet, uttryckte i sitt anförande beundran för Edmund Yakani och dennes arbete i Sydsudan och utlovade fortsatt svenskt stöd till det civila samhället.
– Mänskliga rättigheter är en hörnsten i den svenska utrikespolitiken, betonade hon.

Flyktingar från Sydsudan anländer till Uganda i mars 2017.

Flyktingar från Sydsudan anländer till Uganda i mars 2017. Foto: UNHCR/David Azia

I början av april rapporteras tusentals sydsudaneser ha flytt över gränsen till Uganda och regeringssoldater anklagades för övergrepp. ”Soldater slaktade människor som om de var djur”, sade flyktingar enligt al-Jazira.

Uganda har tagit emot många flyktingar från Sydsudan och FN varnar nu för att hunger och fortsatt krig kan leda till att antalet sydsudanesiska flyktingar i Uganda snart kommer ha nått en miljon människor. Totalt uppger UNHCR att 1,6 miljoner har flytt ut ur Sydsudan som beräknas ha en befolkning på elva miljoner. Därtill beräknas 1,7 miljoner personer vara internflyktingar.

– Vi är vid en brytningspunkt. Uganda kan inte ensamt ta hand om Afrikas största flyktingkris, varnade FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi vid ett besök i Uganda i slutet av mars. Bristen på internationell uppmärksamhet för det sydsudanesiska folkets lidande lämnar några av de mest sårbara folken i världen i sticket när de desperat behöver vår hjälp.

Och konflikten mellan president Salva Kiir och tidigare vicepresidenten Riek Machar visar inga tecken på att få en lösning. FN:s säkerhetsråd har hittills avvisat förslaget om ett vapenembargo.

Ulf B Andersson

Läs också

South Sudan: Release all people arbitrarily detained amid the conflict (Amnesty International 28 mars 2017)

South Sudan: HRC34: Human Rights Council must strengthen the mandate of the Commission on South Sudan (Amnesty International 14 mars 2017)

South Sudan: Renewing the mandate of the Commission on Human Rights in South Sudan and addressing the need for accountability for past and on-going crimes under international law and human rights violations (Amnesty International 23 februari 2017)

South Sudan Famine is A Collective Failure (Human Rights Watch 20 februari 2017)

South Sudan: Arms Embargo, Sanctions Fail At UN Security Council (23 december 2016)

South Sudan: New Abuse of Civilians by Both Sides (Human Rights Watch 22 november 2016)

Läs mer om Sydsudan från Amnesty Press

Sydsudan: Krav på vapenembargo vid sidan av skyddsstyrka (30 september 2016)

Ett års krig i Sydsudan: Tusentals har flytt till norra Uganda (16 december 2014)

Svältkatastrof hotar Sydsudan (25 juli 2014)

Sydsudan: Slumpartad statskupp som hotar det nya landets framtid (Amnesty Press 3 januari 2014)

De överlevde massakern i Wara (Amnesty Press nr 1/2012)

Nu har censur införts (Amnesty Press nr 1/2012)

Södra Sudan halvvägs mot självständighet (Amnesty Press 5 april 2011)

reportage | 2017-04-12
Av: Ulf B Andersson