Lite tortyr kan väl inte skada?

ledare | 2003-02-07

Hej och välkomna till årets första nummer av Amnesty Press. Denna början på året som känns lite som upp och nedvända världen i amnestysammanhang. I Illinois passade guvernör George Ryan på att omvandla dödstraffet för en sisådär 150 dödsdömda, dagen innan han avgick. Därför att han hade kommit till insikt om att ”dödsstraffet är godtyckligt och därmed omoraliskt”.

Se där – ett historiskt beslut i USA och en stor seger för dödsstraffsmotståndare.

I samma veva har det sakta smugit sig fram mycket oroväckande påståenden om en annan amnestyfråga, som inte varit legitim i det offentliga rummet på mycket länge, nämligen om man inte, i vissa sammanhang, kan få använda lite tortyr. Men bara om nöden kräver det. Som när det gäller att bekämpa den globala terrorismen.

Måste inte exempelvis USA kunna ny0pa en misstänkt terrorist lite extra hårt i armen, när andra människoliv står på spel? Om det är en terrorist som man nästan är säker på är skyldig. Misstag kan ju inträffa – men ändå? OM det står riktigt många människoliv på spel, ska vi säga tio stycken? Eller 100 liv kanske rättfärdigar lite tortyr?

Och vill man kan man använda sånt som bara nästan är tortyr: Misstänkta som förvägras mat och sömn, medicin och så vidare.

Just sådana tekniker använder USA mot misstänkta terrorister, enligt en artikel i Washington Post i slutet av december. Det har skett på den amerikanska Bagrambasen utanför Kabul och på ön Diego Garcia i indiska oceanen, som USA hyr av Storbritannien. Långt från amerikanska domstolar alltså.

Men det är värre än så. Washington Post menar även att USA sänder misstänkta terrorister till mörkskygga länder som inte direkt är kända för sin varsamhet mot fångar. Ett glasklart lagbrott i så fall, att lämpa över misstänkta till någon annan att tortera.

Som den brittiska tidningen The Economist konstaterar i en artikel i detta ämne, kan det vara frestande att argumentera för rättfärdigandet av tortyr i extrema sammanhang. Men tidningen konstaterar snabbt att historien med all tydlighet visar att försök att sparsamt använda tortyr snabbt leder till vidsträckta övergrepp. På kort sikt, i bästa fall, en lönsam affär, men alltid förödande i långa loppet alltså.

Förutom då att det raserar ett demokratiskt lands moral och självrespekt, att mörda eller misshandla sina, eller andras, medborgare. Och alltid med den kalkylerade risken i bakhuvudet: tänk om det är en oskyldig människa?

Helena Norman, Amnesty Press

ledare | 2003-02-07