En vändpunkt?

Flyktingfrågan behandlas i ledaren i Amnesty Press nummer 3/2015. Rätten att söka skydd undan förföljelse är en grundläggande mänsklig rättighet.

ledare | 2015-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015

Att resa i Skandinavien med tåg en helg i september var en märklig och starkt berörande upplevelse. På järnvägsstationerna i Stockholm, Malmö och Köpenhamn kom man som resenär rakt in i den världshistoria som utspelas just nu. Efter att diskussionerna länge dominerats av ”volymer” och hur gränser ska kunna hållas stängda fanns plötsligt en hittills tyst majoritet (?) som nu organiserade sig för att möta flyende människor som just människor.

Det var kyrkor och moskéer som tog sina religiösa solidaritetsbudskap på allvar, det var Röda korset som återuppstod som en stark folkrörelse med tusentals nya volontärer, det var erfarna flykting- och asylaktivister som kämpat i motvind och tusentals enskilda människor som använde sin fritid, köpte mat och leksaker, ställde upp som tolkar eller tog sin bil eller segelbåt för att hjälpa människor även om en statsgräns passerades.

Det organiserades boende för flyktingar i transit när myndigheterna inte klarade av uppgiften och i hela Europa – från London till Tallinn – var det tusen 
och åter tusen som manifesterade på gator och torg och idrotts
arenor under parollen: ”Refugees welcome”.

Samtidigt fylldes nyhetssändningarna av dramatiken i Centraleuropa och Balkan medan nya toppmöten avlöste varandra för EU:s 28 medlemsstater. Gräns-övergångar öppnades och stängdes och EU:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte förfäran när ungersk kravallpolis använde vattenkanoner och tårgas mot flyktingar och EU:s framtid ifrågasattes när nya stängsel och gränskontroller ersatte den fria rörligheten.

Som en påminnelse om att det finns en opinion som vill stänga gränser kom de kusliga bilderna på den mänskliga mur som extremnationalister i Finland bildade mot Sverige den 19 september i Torneå. Det var vid samma gräns svenskar öppnade sina hjärtan för flyende finländare under andra världskriget.

Detta kommer att bli en långvarig kris. Konflikten i Syrien-Irak jämförs nu med det 30-åriga kriget i Europa på 1600-talet och länder som Jemen och Libyen närmar sig totalt sönderfall i konflikter där många utomstående aktörer bär ett tungt ansvar.

Amnesty har en lång och svår uppgift framför sig när det under de kommande åren kommer vara så nödvändigt att förklara att rätten att söka skydd undan förföljelse är en grundläggande mänsklig rättighet.

Ulf B Andersson
chefredaktör och ansvarig utgivare

Läs mer om Ungern

BOKMÄSSAN 2015: Orsolya Jeney, Amnestychef i Ungern: ”Det som händer är hela Europas skam.” (Amnesty Press 2 oktober 2015)

ledare | 2015-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015