Tre tunga sommartips

reportage | 2002-07-04

Blir det för mycket sol och blå himmel i sommar och du känner plötslig längtan efter en större verklighetsförankring – då har Amnesty Press lösningen. Här bjuder vi på tre tunga tips på sommarläsning – den amerikanska pressfotografen Deborah Copaken Kogans berättelse från sina resor i krigshärdar, rapport från ett dödsblock av Mumia Abu-Jamal och Sheri Reynolds barndomsskildring med både stora svek, hopp och kärlek.

Shutterbabe – äventyr i kärlek och krig
Deborah Copaken Kogan
Albert Bonniers Förlag

När jag börjar läsa boken tror jag mig påbörja ett äventyr som kommer att föra mig till olika problemhärdar världen över, och genom pressfotografens lins ska jag få vara med om hur det var egentligen. Att pressfotografen i fråga dessutom är en ung, amerikansk kvinna gör det hela ännu mer spännande.

Och visst får jag följa med till krigets Afghanistan och till barnhem i Rumänien. Men tyvärr berättar boken mer om Deborah Copaken Kogans personliga erövringar av det motsatta könet än upplevelsen av de omvälvande händelser och det mänskliga lidande hon dokumenterar med sin Leica.

Det är oerhört intressant att följa hennes arbete som pressfotograf, men boken lämnar efter sig en viss besvikelse över att hon inte ansträngt sig mer för att berätta om sin vardag. När man stänger igen boken är det med en känsla av att vilja veta mer om fotografens upplevelser och mindre om (den kvinnliga )Casanovans liv.

Text: Lisa Engman

Rapport från ett dödsblock
Mumia Abu-Jamal
Manifest Kulturproduktion
Översättning: Ann Charlott Alstadt och Malin Eivergård

Mumia Abu-Jamal fälldes 1982 för mordet på en polisman i Philadelphia och sitter sedan dess på death row. Hans rättsliga behandling har väckt uppmärksamhet världen över. Amnesty International är en av många organisationer som har protesterat.

Rapport från ett dödsblock är en samling av Mumia Abu-Jamals texter, alla med politiska och filosofiska förtecken. Han diskuterar avrättningsmetoder, medias makt, yttrandefriheten, polisvåld och fängelser med en frenesi som klart lyser igenom hans ord. Det är intressanta texter, och även om man kan diskutera Mumia Abu-Jamals starka åsikter kan man aldrig ifrågasätta hans engagemang.

Vill man veta mer om Mumia Abu-Jamals situation kan man besöka två innehållsrika hemsidor www.mumia.org eller www.mumia2000.org Där kan man läsa om bakgrunden till hans fall, planerade aktioner och senaste nytt.

Text: Petra Brännmark

Bittra rötter
Sheri Reynolds
Bra Böcker

Varför utsätter vuxna människor barn för övergrepp? Varför händer det att en redan utnyttjad och skadad person blir utnyttjad igen, men av en annan vuxen som säger att de vill väl?

Bittra rötter av Sheri Reynolds är en bitterljuv berättelse om incest. Bitter för att övergreppet i sig är överjordiskt fruktansvärt och gör att man tappar tron på människan. Ljuv för att man i samma berättelse ser att det finns personer vars kärlek helar, som inte ger upp och som finns där för den utsatte och lindrar såren i själen.

Jail, bokens huvudperson, växer upp på landet i den amerikanska Södern. Hennes mamma bränner sprit hemma och har kvällstid öppet hus för manliga gäster. Mellan fylleslag och övergrepp söker Jail sin tillflykt bland trädens rankor och grenar. Något som så småningom ska bli hennes räddning.

Men räddningen dröjer. När Jails mamma dör adopteras Jail av River Bill - en kyrkans man - som ska ta hand henne som en far.

Bittra rötter är en skickligt skriven bok. Med vacker prosa vaggas läsaren in i tron att det nästan är en normal barndomsskildring man tar del av. Med onostalgisk ton målar författaren Jails tankar i tydliga färger som vilket landskap som helst. Men det obehagliga finns där. Gömt och förträngt mellan raderna. Men på samma gång så tydligt att man mår riktigt illa och gråter.

Frågan hur vuxna människor kan göra så här förblir obesvarad. Men det gör inte boken mindre angelägen.

Text: Annelie Kjellberg

reportage | 2002-07-04