Protest i Stockholm: Ryska ambassaden öppnade inte

Rapporterna om hetsjakten på påstått homosexuella män i Tjetjenien har mött starka internationella reaktioner. Den 2 juni samlades ett 80-tal demonstranter i en manifestation utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

reportage | 2017-06-04
Av: Charlie Olofsson
Matt Beard, från organisationen All Out, kom till Stockholm för att delta i manifestationen.

Matt Beard, från organisationen All Out, kom till Stockholm för att delta i manifestationen. Foto: Charlie Olofsson

Matt Beard, från den internationella hbtq-organisationen All Out vände sig direkt mot ambassaden på andra sidan gatan:
– Vi finns! Vi finns överallt! Ni ska veta att det finns miljoner av oss och vi ser vad ni gör, sade han.

Hetsjakten i Tjetjenien på män som utpekas som homosexuella uppmärksammades i början av april, men förnekas fortfarande av presidenten Ramzan Kadyrov. Han hävdar att homosexualitet inte alls förekommer i delrepubliken.

 Ramzan Kadyrov styr sedan år 2007.

Ramzan Kadyrov styr sedan år 2007. Foto: Kremlin.ru

Sedan förföljelsen blev känd har den internationella hbtq-rörelsen mobiliserat och protesterna har varit många. Manifestationen utanför ambassaden i Stockholm samlade ett 80-tal personer. Under förra veckan och denna hålls liknande protester i bland annat Belgien, Kanada, Finland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Ukraina och Storbritannien.

– Först när Ryssland fördömer övergreppen mot hbtqi-personer kommer Tjetjenien se till att de stoppas, sade Louise Bergetoft, från Queer Amnesty Stockholm i sitt tal.

– Vi känner inte de drabbade. Vi vet inte vad de heter, men vi har samlats här för vi vet att när de mänskliga rättigheterna kränks så berör det oss alla, sade Louise Bergetoft.

Det var den ryska tidningen Novaja Gazeta som var först med att avslöja jakten på homosexuella män i Tjetjenien. Den 1 april rapporterade tidningen att över 100 män hade förts bort och torterats av myndigheterna, uppgifter som senare kunde bekräftats av bland andra Amnesty International och Human Rights Watch. De kidnappade ska ha torterats med bland annat elchocker och pressats att ange andra homosexuella män. Minst tre ska ha dödats.

Hetsjakten leddes av myndigheterna och underlättades av en hederskultur som gjorde att egna familjemedlemmar medverkade i förföljelsen. Vissa av dem som pekades ut som homosexuella fördes av myndigheterna till sina anhöriga med budskapet att familjens ära behövde återupprättats.

– Det är ren skräck. Vi tror att alla som fångades är fria nu, men vi vet inte säkert, sade Matt Beard i en kort intervju med Amnesty Press.

Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, och Matt Beard, från organisationen All Out, lämnade symboliskt underskrifterna till ryska ambassaden. Övriga deltagare fick stanna på andra sidan vägen.

Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, och Matt Beard, från organisationen All Out, lämnade symboliskt underskrifterna till ryska ambassaden. Övriga deltagare fick stanna på andra sidan vägen. Foto: Charlie Olofsson

Han kom till Stockholm från London för att delta i manifestationen och symboliskt överlämna namnunderskrifterna som Amnesty och All Out har samlat in i protest mot övergreppen i Tjetjenien. Amnesty International har globalt samlat in 650 000 namn och All Out 130 000. Tillsammans med Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, gick Matt Beard fram till ambassadens grind, men ingen öppnade.
– Det var väntat. Vi fick lämna våra krav i brevlådan, sade han till Amnesty Press.

För knappt en månad sedan greps två andra aktivister från All Out i Moskva när de försökte få igång en officiell utredning om händelserna i Tjetjenien. När de greps bar de på tomma kartonger som symbol för en namninsamling med krav på rättvisa för de drabbade.

Enligt uppgifter från ryska myndigheter ska en utredning av händelsen i Tjetjenien redan ha genomförts utan att någon förföljelse har kunnat bevisas. Den utredningen ger Matt Beard inte mycket för.
– För att ge upprättelse åt de drabbade krävs en internationell, oberoende utredning.

Ett 80-tal personer samlades utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

Ett 80-tal personer samlades utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Foto: Charlie Olofsson

Manifestationen utanför ryska ambassaden i Stockholm hölls mitt i lunchrushen och det var många som passerade genom samlingen. Regnbågsflaggorna vajade och vissa deltagare höll om varandra.

Jonas Gardell deltog som ambassadör för Regnbågsfonden. På bara ett dygn lyckades de samla in 1,6 miljoner kronor till stöd för de drabbade i Tjetjenien. Pengarna används nu för att finansiera skyddade boenden i Ryssland för dem som har lyckats fly.

Med hjälp av ryska hbtq-aktivister kunde ett 40-tal personer ta sig från Tjetjenien och många av dem lever fortfarande gömda i Ryssland. De behöver visum för att kunna lämna landet och sätta sig i säkerhet. Hittills har bara två eller tre personer fått asyl i andra länder, enligt Matt Beard. Flera av talarna vid manifestationen i Stockholm pekade på omvärldens ansvar.
– De som har flytt förföljelsen måste få en rättvis asylprövning och det skydd de behöver, sade Louise Bergetoft.

Louise Bergetoft från Queer Amnesty Stockholm talar och Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, tolkar till engelska. Amnesty kräver att övergreppen i Tjetjenien utreds omedelbart och att de ansvariga ställs inför rätta

Louise Bergetoft från Queer Amnesty Stockholm talar och Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, tolkar till engelska. Amnesty kräver att övergreppen i Tjetjenien utreds omedelbart och att de ansvariga ställs inför rätta Foto: Charlie Olofsson

Litauen har engagerat sig i frågan och var det första landet att ge humanitära visum och asyl till personer som har lyckats fly. Förra veckan anlände också en man från Tjetjenien på humanitärt nödvisum till Frankrike och enligt RFI den 2 juni väntas han nu få asyl. Matt Beard hoppas att andra länder ska följa efter:

– De här personerna befinner sig i en mycket svår situation och går igenom psykologiskt trauma. De kämpar för att överleva. Vissa har aldrig tidigare varit utanför Tjetjenien.

Jonas Gardell framförde skarp kritik mot svenska Migrationsverket och prövningarna av hbtq-personers asylärenden i sitt tal vid manifestationen. Han riktade en stenhård känga till politiker över hela färgskalan.

Jonas Gardell riktade en känga åt politiker över hela färgskalan när han kritiserade bristerna i asylrätten i Sverige

Jonas Gardell riktade en känga åt politiker över hela färgskalan när han kritiserade bristerna i asylrätten i Sverige Foto: Charlie Olofsson

– Om några veckor är det Pride med ett budskap om kärlek, frihet och tolerans. Jag hoppas att våra politiker har anständigheten att inte gå med i paraden, för den tillhör inte dem. Det är en parad för stolthet. De borde gå i en parad för skam, sade han och mötte applåder.

Jonas Gardell avslutade sitt tal med en dikt:

Hand i hand kan kampen vinnas
Var stark för den som nu är svag
och försök att alltid minnas –
den svage kan vara du och jag

Charlie Olofsson

[email protected]

Amnesty Press om Tjetjenien

Tjetjenska ledare hotar med hämnd – Jelena Milasjina från Novaja Gazeta flyr från Moskva (18 april 2017)

Protesterna ökar mot förföljelse av ”homosexuella” i Tjetjenien (13 april 2017)

Läs mer från Amnesty International

Global activists demand protection for gay men in Chechnya (30 maj 2017)

Russia: Knee-jerk repression as LGBTI activists arrested over Chechnya petition (11 maj 2017)

Läs också

Du är inte värd att gå i Pride, Löfven! (Jonas Gardell i Expressen 2 juni 2017)

Russia: Anti-Gay Purge in Chechnya (rapport från Human Rights Watch 26 maj 2017)

Utredning om gay-förföljelse saboteras (SvD 22 maj 2017)

reportage | 2017-06-04
Av: Charlie Olofsson