Lysande pjäs om oprovocerat våld
reportage | 2002-06-25 |
"Vägen som skiljer dina villakvarter och mina höghus åt, är så bred att vi inte kan se varandra. Det enda du förväntar dig av mig är att få dina förutfattade meningar bekräftade! Sådana är ni alla, ni som kliver av bussen först. Ni som aldrig åker till ändhållplatsen."
Orden fälls av värstingen Peppo- riktade till den medelålders läkaren Lukas som han misshandlat grovt med en skruvmejsel. Nästan dödat. Pjäsen "Som glöd under snö" tar upp temat oprovocerat våld. Vad är det som gör att en människa nästan slår ihjäl en annan utan synbar anledning? Föreställningen börjar när brottsoffret Lukas kommer för att besöka Peppo i fängelset. Hans brinnande fråga är "Varför?"
Robert Jelinek som värstingen Peppo
och Tommy Andersson som den misshandlade
läkaren Lukas (sittande).
Peppo spelas av Robert Jelinek, som även har skrivit pjäsen, baserat på en verklig händelse. Rollen som Lukas gestaltas av Tommy Andersson och båda skådespelarna gör ett lysande arbete. Jelineks Peppo är aggressiv och hyperaktiv emot Andressons plågade, smärtsamt konfronterande misshandelsoffer.
Peppos liv handlar om att vara något, få respekt, vara kungen i gänget, och om att få en kick av att klå upp en färsking vid en busshållplats. Han berättar för Lukas hur han alltid bär med sig sin skruvmejsel i fickan. När han och hans kompisar inte kommer in på några ställen i stan' tar han upp den och börjar repa bilar. "Det var så skönt" förklarar han för Lukas. Peppo hatar vanliga människor, såna som han tror ser ner på honom. Lukas, å sin sida, kommer att lida av sviterna av misshandeln i resten av sitt liv. Han klarar inte av att vara kirurg längre på grund av de fysiska men han fått och han lider av en ständig ångest.
Det är lätt att sympatisera med Lukas och tycka illa om Peppo, men efterhand börjar man förstå varför Peppo är som han är. Slutet av pjäsen lyckas förmedla en glimt av hopp och förståelse mitt i allt det svåra.
Teater De Vill har länge gjort sig kända för sitt starka engagemang för sociala frågor och människorättsfrågor. De arrangerar seminarier för publiken i samband med sina pjäser och låter scenen och salongen bli ett forum för vidare diskussioner. Dessutom har man en långvarig satsning på skolan och försöker medvetet få ungdomar att fundera över de ständigt aktuella frågor som tas upp i deras uppsättningar. Denna pjäs är inget undantag. Man arrangerar seminarier efter pjäsen i samband med bl.a. Brottsofferjouren, Kris, socialmyndigheter, polisen och Röda Korset.
För dig som är intresserad av att boka föreställningen kommer man under hösten att åka på turné. Dessutom kommer man att erbjuda föreställningar för skolklasser på den egna scenen på Pipersgatan 4 i Stockholm. För bokning och information ring: 08-652 08 01
Text: Maja Åberg
Bild: Teater De Vill
reportage | 2002-06-25 |