Låt Adil Hakim stanna!

ledare | 2007-12-17
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2007

I februari kommer filmen Utlämnad (Rendition) att få svensk biopremiär. Det är en film som handlar om en av vår tids största människorättsskandaler, de utomrättsliga överlämningar som CIA ägnat sig åt sedan det så kallade kriget mot terrorismen inleddes efter attackerna mot USA den 11 september 2001. Kelley Shane (manus) och Gavin Hood (regi) har gjort en stark film som inte skyggar för att beskriva hur islamistiska grupper använder terror i sin kamp, i det här fallet mot den auktoritära regimen i Egypten.

Men ger denna terror USA rätt att utanför rättstatens alla principer kidnappa människor och med berått mod skicka dem till tortyr, en tortyr som dessutom har en dokumenterad förmåga att frambringa tvivelaktiga bekännelser?
Nej, svarar filmen trots att Meryl Streep i sin starka roll som CIA-ansvarig försöker övertyga biobesökarna att tortyr räddar liv. Utlämnad är en svidande vidräkning med Bush-administrationens systematiska kränkningar av internationell rätt.

Flygblad som spreds av USA med löften om att ”du kan få miljoner dollar om du hjälper anti-tailbanstyrkorna att infånga mördare från al-Qaida och talibanerna. Detta är tillräckligt med pengar för att ta hand om din familj, din by och din stam för resten av ditt liv”.

Omkring 85 procent av de personer som olagligt har hållits fängslade på Guantánamo infångades i Pakistan och Afghanistan under en tid då USA och dess allierade betalade upp till 5 000 dollar för en misstänkt terrorist. En av dem som hamnade i detta helvete var Adil Hakim, uigur från Xinjiang i nordvästra Kina, där många muslimer vägrar erkänna det kinesiska införlivandet av Östturkestan i folkrepubliken 1949. Han befann sig i Pakistan när han greps och fördes 2002 till Guantánamo.

Den 18 november satt Adil Hakim tillsammans med sin amerikanske advokat Sabin Willett på MR-dagarna i Älvsjömässan och berättade om hur en människa av misstag kan fastna i USA:s garn. I maj 2006 skickades Adil Hakim tillsammans med några andra uigurer till Albanien som mot betalning från USA var villigt att ge dem flyktingstatus.
Någon ursäkt eller kompensation från USA till de dussintals fångar på Guantánamo som har friats från alla terroristmisstankar har inte förekommit.

Nu begär Adil Hakim, vars syster är flykting i Sverige, uppehållstillstånd. Det må så vara att det inte är Sverige eller andra EU-länders uppgift att lösa USA:s Guantánamo-problem men det är svårt att se någon bättre lösning – också därför att EU-länderna själva samarbetat med CIA. Därför: Låt Adil Hakim stanna i Sverige!

Ulf B Andersson

ledare | 2007-12-17
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2007