Mord med straffrihet

När Maria Ressa, grundare av Rappler i Filippinerna, och Dmitrij Muratov, chefredaktör på ryska Novaja Gazeta, den 10 december mottar Nobels fredspris i Oslo är det ett viktigt stöd för en modig oberoende journalistik. Alltför många journalister mördas varje år och i de flesta fall sker det med straffrihet för förövare och anstiftare.

ledare | 2021-12-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021
Maria Ressa och Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris vid en ceremoni i Oslo den 10 december 2021.

Maria Ressa och Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris vid en ceremoni i Oslo den 10 december 2021. Foto: Rune Hellestad/UPI/Shutterstock/TT

Enligt RSF, Reportrar utan gränsers årliga sammanställning har antalet dödade journalister de senaste åren legat runt 50 döda. RSF konstaterar att andelen journalister som dödas i länder som inte är krigszoner drastiskt har ökat. År 2020 var 68 procent av dödsfallen i länder som inte är drabbade av krig och Mexiko toppade listan (åtta döda journalister), följt av Indien (fyra), Filippinerna (tre) och Honduras (tre).

Journalister kan dö av oavsiktliga orsaker, till exempel om de blir träffade under bevakning av krig eller oroligheter, men RSF varnar för en oroväckande tendens. År 2019 dödades 69 procent av journalisterna när de var måltavla. År 2020 hade den siffran stigit till 84 procent.

Enligt Committee to Protect Journalists, CPJ, har 81 procent av avsiktliga mord på journalister de senaste tio åren passerat utan att någon har ställts inför rätta. https://cpj.org/reports/2021/10/killers-of-journalists-still-get-away-with-murder/

Den 20 november skedde det senaste mordet på en journalist. Abdiaziz Mohamud Guled, som arbetade för Radio Mogadishu, dödades i Somalias huvudstad av en självmordsbombare när han var på restaurangbesök. Den militanta islamistgruppen al-Shabab tog på sig mordet.

Anna Politkovskaja på Grävande journalisters seminarium i Sundsvall i mars 2006.

Anna Politkovskaja på Grävande journalisters seminarium i Sundsvall i mars 2006. Foto: Ulf B Andersson

Vissa mord får stor uppmärksamhet som när den saudiske journalisten Jamal Khashoggi styckmördades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018.

Eller när 32 journalister var bland de 58 personer som mördades i ett bakhåll på Mindanao i södra Filippinerna den 23 november 2009. Mördarna kom från en inflytelserik politisk klan i området.

Mordet på Anna Politkovskaja utanför hennes hem i Moskva den 7 oktober 2006 blev en kuslig påminnelse om riskerna med att rapportera kritiskt i Ryssland om den då förödande konflikten i Tjetjenien.

Protesterna efter mordet i februari 2018 på den slovakiske undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová tvingade fram regeringens avgång men den rättsliga processen har kritiserats.

Efter att Daphne Caruana Galizia i Malta sprängts till döds av en bilbomb den 16 oktober 2017 avgick premiärministern och jakten på anstiftarna av mordet fortsätter.

Maria Ressa håller presskonferens den 9 oktober 2021 sedan beskedet kommit från Oslo att hon får Nobels fredspris.

Maria Ressa håller presskonferens den 9 oktober 2021 sedan beskedet kommit från Oslo att hon får Nobels fredspris. Foto: Rappler/Wikimedia

Att de modiga journalisterna Maria Ressa, grundare av Rappler i Filippinerna, och Dmitrij Muratov, chefredaktör på ryska Novaja Gazeta, den 10 december ska motta Nobels fredspris i Oslo är ett viktigt stöd för en modig oberoende journalistik.

Den folktribunal i Haag, som vi berättar om i detta nummer, kan spela en roll för att i offentligheten lyfta fram de som under straffrihet låter mörda journalister.

Ulf B Andersson

Fotnot: Detta är en uppdaterad version av texten i nummer 4-2021.

Se också filmen Mördaren i Manila (Dokument utifrån i SVT)

Läs också

Hotad journalist mördad i Filippinerna (Journalisten 10 december 2021)

Jesus Malabanan, reporter who covered Duterte drug war, killed in the Philippines (Commitee to Protect Journalists 9 december 2021)

ledare | 2021-12-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021