Full fart i Amnestys boklotteri
reportage | 2005-09-30 |
Med Litauen som årets tema pågår nu bokmässan i Göteborg. Fram till söndag eftermiddag hoppas arrangörerna på drygt 100 000 besökare. Amnesty arrangerar för 20:e gången ett boklotteri.
I år är det grupp 2 som har tagit över arrangörsskapet för det boklotteri som Amnesty i Göteborg traditionsenligt arrangerar.
- Lotterna kostar bara tio kronor styck och det är vinst på var femte lott och det är en hel del som kommer hit varje år och köper en lott, berättar Gunilla Danielsson från grupp 2. Hon har just avslutat ett pass i monter D04:20 och pekar med stolthet på ett orange draperi som förstärker signalen av att detta är en Amnestymonter.
Boklotteriet i full gång.
Det är torsdag eftermiddag och ännu är det inte total trängsel inne på Svenska mässan i Göteborg där Bok&Biblioteksmässan pågår fram till söndag 2 oktober. Men från fredag klockan 15 är mässan öppen även för allmänheten och då brukar västra Sveriges kulturintresserade publik trängas bland kända författare och mängder av böcker och tidskrifter.
Trots ett motstånd från många förlag i Stockholm har bokmässan i Göteborg blivit en fast punkt i almanackan för kultur i vid mening. Sveriges Radio direktsänder till exempel lördagens upplaga av Konflikt i P1 från mässan och på plats finns världsberömda författare som Orhan Pamuk, den turkiske författaren som talade klarspråk om den turkiska politiken mot armenier och kurder och nu hotas av tre års fängelse. Pamuks fall har också blivit en bricka i spelet kring Turkiets förhandlingar med EU.
Journalister från Kuba, Rwanda och Vitryssland, som suttit fängslade eller utsatts för förföljelse i sin yrkesutövning finns också på mässan för att vittna om att rätten till det fria ordet inte är något som kan tas för givet. På fredagen var det dock oklart om den maldiviske cyberdissidenten Ibrahim Lutfy skulle komma. Han dömdes till livstids fängelse för att ha startat den regimkritiska internettidningen Saandhanu, men lyckades rymma vid ett läkarbesök i Sri Lanka och lever nu i Schweiz.
På mässan kommer också FFI, Fria fackföreningsinternationalens, årliga rapport om förföljelser av fackligt aktiva att presenteras. Och på söndag medverkar svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh i ett samtal om utvecklingen i Afghanistan, där de första parlamentsvalen sedan 1969 hölls i september.
Gunilla Danielsson
För Amnesty är boklotteriet både ett sätt att få in pengar och ett sätt att synas.
- Vi har ett informationsbord och vi har inbetalningskort för de som vill bli medlemmar. Det var en tjej här som köpte lotter och sedan bestämde hon sig för att gå med i grupp 2, beättar Gunilla Danielsson.
Grupp 2 är en ny grupp som startades 2004. Den har en kärna av sju-åtta aktiva personer, men när det är dags för bokmässa engageras hela distriktet och medlemmar kan skriva upp sig på ett arbetspass i montern.
- Det känns skönt att mässan är i gång nu, säger Kalle Malinen. Jag var här redan i tisdags och onsdags för att göra i ordning montern och nu är det bara att hoppas att det inte blir några missöden.
Kalle Malinen
Månader av förberedelser ligger bakom Amnestys boklotteri. Redan för ett år sedan samlades böcker in från utställande förlag när mässan skulle stänga.
-
Men det kommer vi inte att göra i år, säger Gunilla Danielsson. Det är helt enkelt för mycket arbete med att sortera och lagra så mycket böcker.
Hon menar att gensvaret är tillräckligt stort när gruppen skriver till förlag och ber dem skänka priser. -
Då får vinnarna gå till förlagens egna montrar och hämta ut priserna, förklarar Kalle Malinen. En del böcker kan ju vara riktiga fynd. Men jag tror de flesta köper en lott för att stödja en god sak.
Trots allt arbetet med boklotteriet och montern så är Gunilla Danielsson och Kalle Malinen helt säkra på en sak:
- Vi i grupp 2 kommer att arrangera boklotteriet även nästa år.
Ulf B Andersson
Bilder: Anna Beran och Björn Länsisyrjä,
praktikanter hos Amnesty i Göteborg.
reportage | 2005-09-30 |