Efter 13 november 2015

Attackerna i Paris den 13-14 november 2015 kom som en chock. Islamiska staten, IS, slog till mot en fotbollsarena, restauranger, barer och en konsert på Bataclan. Sammanlagt dödas 130 personer, varav 90 på Bataclan. Christian Catomeris skildrar i ”Efter attentaten” Frankrike efter terrorattackerna.

böcker | 2018-06-15
Av: Madelaine Seidlitz
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018
Christian Catomeris.

Christian Catomeris. Foto: Scanpix/Carl-Johan-Söder

Bok:Efter attentaten
Författare: Christian Catomeris
Förlag: Leopard förlag

Hur tar man sig vidare efter att ha drabbats av en terroristattack? Som direkt drabbad människa, som anhörig, kollega, politiker och som stat. Hur behåller man en balans i strävan efter upprättelse, skydd, att bekämpa straffrihet och att upprätthålla ett demokratiskt, öppet samhälle? Om bland annat detta handlar Christian Catomeris bok ”Efter attentaten”.

Christian Catomeris inleder boken med att fråga; Var börjar den här historien? Oavsett när, skriver han, sträcker sig effekterna av offrens och deras anhörigas lidande bortom dem själva.

Boken tar upp Frankrike av idag och inleds med starka beskrivningar av bland andra Bley, Charles, Hodda, Greg och Domitille och vad de gjorde fredagen den 13 november 2015.

Bley var på väg in på Stade de France tillsammans med sin son för att se på vänskapsmatchen i fotboll mellan Frankrike och Tyskland. Hodda skulle fira sin 35:e födelsedag på restaurangen La Belle Équipe med bland andra sin syster och sin chef, Grégory. Domitille var i London för att besöka sin pojkvän och Charles var på konsert på konsertstället Le Bataclan.

Alla dessa människor som tror att de går en vanlig fredag till mötes.

Efter attentaten.

Efter attentaten. Foto: Leopard förlag

Catomeris går vidare och beskriver jakten på terrorister, undantagslagarna med särskilda åtgärder som så småningom delvis har gått över i vanlig lagstiftning. Han skildrar politiken och juridiken och den ibland mycket svåra, komplexa samverkan mellan de två. Var går gränsen för vilka åtgärder mot enskilda individer, i syfte att värna säkerheten och kväsa terrorismen, som är förenliga med en rättsstat? Och vad händer när invånarna i ett land inte har förtroende för landets myndigheter?

Ytterligare attentat har skett efter den 13 november 2015. Människor har dödats och skadats. Nya lagar har införts. En ny president har valts.

” Under ytan finns också de små skälvningarna i samhällsbygget som terrorismen gett upphov till, sprickorna som inte alltid syns men som ingen riktigt vet vad de kan leda till, spänningar som ligger där och väntar på ett utbrott.”

Så skriver Christian Catomeris i slutet av sin bok. Och jag vill återvända till början; var börjar den här historien?

Läs denna mycket välskrivna och gripande bok.

Madelaine Seidlitz

En kortare version publiceras i nummer 2/2018.

Läs också

Skuggan från kolonialtiden (Amnesty Press recension av ”Terroristen i Toulouse”, 23 oktober 2017 – även i nummer 3/2017)

Ett år efter Parisattackerna: Rättsstat på glid (reportage i Amnesty Press 2 december 2016, även i nummer 4/2016)

böcker | 2018-06-15
Av: Madelaine Seidlitz
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018