ALMEDALEN: Hur stoppar man svenska företag från att utnyttja Västsahara?
Det svenska transportföretaget Wisby Tankers livnär sig på Marockos ockupation av Västsahara, som har pågått sedan 1975. Genom att transportera olja dit är de delaktiga i att upprätthålla ockupationen. Det visar en ny rapport från den internationella organisation Western Sahara Resource Watch, som arbetar i solidaritet med den västsahariska befolkningen. På onsdagen diskuterades rapporten på ett seminarium.
reportage | 2014-07-02 Av: Lisa Olsson |
Erik Hagen från Western Sahara Resource Watch presenterade en ny rapport om svenska oljetransporter till det ockuperade Västsahara. Foto: Lisa Olsson
Rapporten presenterades av Erik Hagen från Western Sahara Resource Watch under seminariet ”Ge inte bränsle till ockupationen” som arrangerats av Emmaus Stockholm. Det anländer ett fartyg från Wisby Tankers till det ockuperade landet var tolfte dag. Varje år transporterar de 194 miljoner liter oljeprodukter in i Västsahara. Detta trots att Hans Corell redan 2002, när han var FN:s rättschef, slog fast att utvinning av olja i Västsahara strider mot folkrätten om det inte görs i västsahariernas intresse – vilket det inte gör nu.
I Norge och Nederländerna avråds företag från att verka i Västsahara och rapporten uppmanar den svenska regeringen att agera likadant.
Med på seminariet var också Asria Mohamed Taleb, som växte upp i ett flyktingläger i södra Algeriet. Hon är journalist och bor idag i Norge där hon har skrivit mycket om Västsahara.
– Marockos ockupation av Västsahara är en bortglömd konflikt. Flyktinglägren har funnits i nästan 40 år och är beroende av humanitär hjälp för kläder, mat – ja allt. Hjälpen minskar för varje år och ingen bryr sig, medan företag tjänar pengar på vårt lidande, säger Asria Mohamed Taleb.
Asria Mohamed Taleb växte upp i ett flyktingläger, men skriver idag mycket om den bortglömda konflikten. Foto: Lisa Olsson
Hon vill ha en fortsatt fredlig kamp och hoppas på FN och det internationella samfundet. Till de svenska politiker som är närvarande vid seminariet har hon främst en sak att säga:
– Säg till de svenska företagen att hålla sig borta.
Amnesty Press intervjuade Julia Finér som är ordförande för Emmaus Stockholm och hon berättade att de arbetar med Västsahara-frågan i opinionsbildande syfte, genom att försöka påverka politiker och lyfta frågan i media. De arbetar även på gräsrotsnivå med att försöka sprida informationen till så många som möjligt.
– Vi har sett en viss effekt i media och när vi har en nyhet finns det intresse. Men det behövs mer kunskap kring konflikten, säger hon.
Västsahara är dock en ganska bortglömd konflikt och Julia Finér tror att det finns flera orsaker till det. Dels tjänar Marocko, EU och andra länder enorma pengar på ockupationen. Dels ger den fredliga kampen som Västsaharierna för genom Polisario – Västsaharas befrielserörelse – inga stora rubriker.
Julia Finér är ordförande på Emmaus Stockholm, som har arbetat med Västsahara länge. Foto: Lisa Olsson
– De är ett fredligt folk och de fortsätter att vara fredliga, men de får ingenting för att de inte har tagit till vapen, vilket är väldigt sorgligt, anser Julia Finér.
På seminariet blev det också en debatt mellan sju av riksdagspartierna, alla utom Sverigedemokraterna. På frågan om det är rätt av Wisby Tankers att transportera olja till Västsahara svarade alla nej, förutom Moderaternas Ulrik Nilsson som menade att frågan var för komplex för att svara ja eller nej.
– Civilbefolkningen i Västsahara behöver också få del av oljan. Dessutom finns det en fara med aktioner som sätter för hög press. Risken är att den andra sidan gör likadant och tar ut det på människorna i flyktinglägren. Det viktigaste nu är att hitta en väg framåt och nå fram till en folkomröstning, säger han.
Han fick snabbt mothugg från Vänsterpartiets Hans Linde som menar att vi har ett gemensamt ansvar att upprätthålla folkrätten.
Politikerpanelen bestod delvis av Peter Rådberg, Miljöpartiet, Kenneth G Forslund, Socialdemokraterna, Désirée Pethrus, Kristdemokraterna och Ulrik Nilsson, Moderaterna. Foto: Lisa Olsson
– Det är lätt att säga å ena sidan och å andra sidan men det här agerandet av ett enskilt företag är moraliskt förkastligt.
Hans Linde vill även titta på EU:s handelsavtal med Marocko för att se om det är dags att suspendera dem. Dessutom vill han öka den humanitära hjälpen till flyktinglägren.
Även Benny Lindholm från Liberala studenter vill öka det humanitära stödet och vill att FN ska granska övergreppen som sker, i det för många, okända Västsahara.
I panelen var även dessa politiker med; Kerstin Lundgren, Centerpartiet, Benny Lindholm, Liberala studenter och Hans Linde, Vänsterpartiet. Foto: Lisa Olsson
Flera av politikerna var intresserade av att ta efter Norge och Nederländernas exempel med att avråda svenska företag att verka i Västsahara. Men än så länge har det inte blivit verklighet, vilket Julia Finér verkar rätt trött på:
– Vi har haft flera politikerdebatter och de säger alltid samma sak, men ingenting händer.
Lisa Olsson
Läs mer
UN peacekeeping force in Western Sahara must monitor human rights (Amnesty International 11 april)
I ockuperat land - Amnesty Press i Västsahara (Amnesty Press 19 juni 2011)
En otålig väntan på en framtid för Västsahara (Amnesty Press 3 mars 2011)
Amnesty Press i Almedalen: EU:s fiske strider mot folkrätten (13 juli 2010)
Motståndet lever i det ockuperade Västsahara (Amnesty Press nr 3/2007)
reportage | 2014-07-02 Av: Lisa Olsson |