MR-DAGARNA2016: Regeringen lovar satsa på MR – men är det något nytt i strategin?
När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på MR-dagarna presenterade regeringens nya strategi för arbetet med mänskliga rättigheter möttes hon av stor entusiasm från flera mänskliga rättighets-aktörer. Men det kom också kritik om att regeringen inte kommer med så mycket nytt.
reportage | 2016-11-18 Av: Moa Skimutis |
Från vänster: Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty, Jenny Jansson Pearce, generalsekreterare för Fonden för mänskliga rättigheter, Morten Kjaerum chef för Raoul Wallenberg Institute, Tobias Rahm från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: Åsa Wallin
– Det här får inte bli en papperstiger, utan måste bli en riktig MR-institution, säger Jenny Jansson Pearce, generalsekreterare för Fonden för mänskliga rättigheter, under debatten.
Hon understryker vikten av att inte jobba i ”stuprör” när man kommer till dessa frågor.
– Min farhåga är att det blir en underavdelning på fem-tio personer som ska lösa MR-frågorna, säger hon.
Panelen under fredagens diskussion på MR-dagarna består av henne och Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty, Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberg Institute och Tobias Rahm, från Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Regeringen antog i oktober en strategi för det nationella arbetet med mänskliga rättigheter.
I strategin gör regeringen bedömningen att det behövs en sammanhållen struktur för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna. Utgångspunkten är målet att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.
– Att jag kan presentera en ny MR-strategi här idag är stort. Det är jättestort! Jag förklarar detta för civilsamhället hela tiden att vi måste hålla MR-frågorna levande och bevaka dem. Vi har väldigt mycket att kämpa för! Det är regeringen som gör bedömningen, men det är riksdagen som är huvudman för en sådan här institution, säger kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, när hon presenterar regeringens nya strategi för det nationella arbetet med mänskliga arbetet.
Med en sammanhållen struktur menar regeringen att det ska vara ett starkt rättsligt och institutionellt skydd, ett samordnat och systematiskt MR-arbete inom den offentliga verksamheten samt ett starkt stöd för MR-arbetet inom det civila samhället och näringslivet. Sedan ska regeringen följa upp och utvärdera strategin.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Åsa Wallin
– Efter valet i USA kände jag: Nu finns det inte en sekund att förlora, förklarar Alice Bah Kuhnke. Rise to the occasion! Jag gick in till mina barn på morgonen och sade: Han vann! Nu har livet blivit lite äckligare. Men nu är det bara framåt som gäller – upp på hästen igen. Våga lägga er i samtalen på bussen. Det finns ingen tid att klaga på skoskav. En del av mig vill nästan inte vara med längre, om vi inte kan vända den här skutan. Min världsbild har förändrats.
En av frågorna som kultur- och demokratiministern får är vilka som är de mest akuta frågorna inom MR.
– Jag vill inte gradera, svarar hon. Jag har varit aktiv i det civila samhället nästan hela mitt liv genom kyrkan och scouterna och tänkt att jag har koll. Men under de två åren som jag varit minister har jag åkt runt i vårt land och sett hur statiskt och polariserat det egentligen är. Det har blivit bättre för många, men så mycket sämre för andra, om vi till exempel ser till de ensamkommande barnen förra hösten.
Alice Bah Kuhnke vill poängtera att den tillfälliga lagen om asylrätten är just tillfällig. Riksdagen beslutade i juni att tillfälligt begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.
– Vi pumpar in pengar för att kunna ta emot nyanlända. Och jag känner mig inte lugn för att lagen är tillfällig. Men vi ska ändå vara glada att det blev just en tillfällig lag, säger Alice Bah Kuhnke.
Den nya strategin för arbetet med mänskliga rättigheter fick dock viss kritik från paneldeltagarna.
– Jag ser regeringens nya strategi mer som en redogörelse. Det finns inte någon konsekvensanalys och vad är det för förändringar vi vill se? frågar sig Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty.
Anna Lindenfors och Jenny Jansson Pearce. Foto: Åsa Wallin
Hon får medhåll av generalsekreterare för Fonden för mänskliga rättigheter.
– Det är stort att det kom ett sådant här dokument, för det har stått stilla väldigt länge. Men det är inte en framåtsyftande strategi, utan man förklarar redan vad som pågår, säger Jenny Jansson Pearce.
En som dock bara öser lovord är Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberg Institute:
– Jag tycker detta dokument är fantastiskt. Människor lever på lokal nivå. Så om mänskliga rättigheter inte hålls på lokal nivå så är det inte mänskliga rättigheter. Snälla; var ambitiösa i denna strategi, OM ni gör en idealisk MR-modell så kommer många internationella organisationer att titta på er och följa ert exempel.
Enligt Alice Bah Kuhnke är några frågor som snurrar i hennes huvud: ”Hur är ambitionsnivån när det kommer till strategin? Hur går vi vidare nu?”
– Jag tänker på detta hela tiden och den här regeringens ambitionsnivå är hög! Vi jobbar till exempel tätt med Margot Wallström (Sveriges utrikesminister) och nu handlar det om att uppvakta alla vi känner. Ni här idag är det civila samhället och ni kan föra detta vidare så att vi kan bli en humanitär stormakt, säger kulturministern.
Text: Moa Skimutis
[email protected]
Foto: Åsa Wallin
[email protected]
Tobias Rahm från Länsstyrelsen i Jönköping vill lyfta fram de grundläggande sociala rättigheterna. Nödvändigheten med en toalett tar många för given, men för vissa är det en bostad, också i Sverige, säger han vid ett besök i Amnestys monter. Foto: Åsa Wallin
Amnesty Press på MR-dagarna
MR-DAGARNA2016: Visselblåsaren Anders Kompass om utfrysningen från FN (19 november)
MR-DAGARNA2016: Den ifrågasätta asylrätten – ”Det handlar om människor” (19 november)
MR-DAGARNA2016: I skuggan av Trump – ”Demokratin kan inte tas för given” (17 november 2016)
Amnesty International på MR-dagarna: Montern
reportage | 2016-11-18 Av: Moa Skimutis |