Bani Walid – vem bryr sig?

ledare | 2012-11-09

Den 4 november raporterade Ghaith Shennib från nyhetsbyrån Reuters från staden Bani Walid, 170 kilometer söder om Libyens huvudstad Tripoli. En del av de invånare som flytt hade börjat återvända och affärer och bagerier var öppna medan sjukhuset stod tomt utan patienter.
– Vad har vi gjort för att förtjäna detta, undrade Hussein Abdel-Rahman, en 64-årig affärsman när han såg sitt nedbrända hus.
Hussein Abdel-Rahman sade till Reuters att han trodde att hans hus förstörts för att han tidigare i år hade protesterat mot att milisen hade gripit hans son.
Bani Walids invånare tillhör Warfalla-stammen, där många var lojala mot Libyens tidigare ledare Moammar Khadaffi. I juli i år kidnappades Omran Shaaban och hölls fången i Bani Walid. Det var han som i oktober 2011 hittade Khadaffi i Sirte under krigets slutskede. Omran Shaaban frigavs den 11 september men avled den 24 september på ett sjukhus i Frankrike på grund av sina skador. Kongressen i Libyen beordrade då att andra kidnappade personer skulle släppas fria och att de skyldiga till
Omran Shaabans död skulle gripas. Det blev i praktiken en militär belägring av Bani Walid där minst 20 personer dödades och många sårades.

De talrika milisgrupperna fortsätter vara ett stort problem i det nya Libyen. När premiärminister människorättsadvokaten Ali Zidan den 1 november fick sin regering godkänd av parlamentet stormades byggnaden av beväpnade milismän som ville ha ministrar utbytta.
Milisgrupper håller fortfarande tusentals personer fängslade som anklagas för att vara Khadaffi-anhängare. Staden Tawerghas 30 000 invånare bor fortfarande i flyktingläger, utsatta för en kollektiv bestraffning sedan deras stad förstörts och tömts på invånare av krigets segrare.

De fortsatta kränkningarna av mänskliga rättigheter i Libyen väcker numera bara en förströdd uppmärksamhet i den omvärld som förra året var så engagerad i störtandet av Khadaffi. Nu är det nästan bara Amnesty International och Human Rights Watch, HRW, som försöker slå larm om händelser som belägringen av Bani Walid och risken för hämndaktioner som drabbar urskillningslöst.
Den 26 februari 2011 hänsköt FN:s säkerhetsråd enhälligt situationen i Libyen till ICC, internationella brottmålsdomstolen. Saif al-Islam, som hålls fänglad i Libyen, är en person ICC vill åtala. I juni i år skickade ICC fyra personer till Libyen för att träffa den misstänkte. De fyra greps och hölls fängslade av en milisgrupp i en månad.

Khadaffis underrättelsechef Abdullah al-Senussi är också efterlyst av ICC. Amnesty uppgav den 18 oktober att det verkar som om vare sig familj eller advokat fått träffa honom sedan utlämningen från Mauretanien den 5 september. I rapporten ”Death of a dictator”, som HRW publicerade 17 oktober, ges en kuslig bild av ointresset från de nya makthavarna i Libyen att på allvar agera mot möjliga krigsförbrytelser, både när det gäller Khadaffis död och massavrättningen av upp till 66 fångar på Mahari Hotel i Sirte den 20 oktober 2011. Det bådar inte gott för Libyens framtid.

Ulf B Andersson

ledare | 2012-11-09