EUROPRIDE2018: Koloniseringen av Sápmi – en fråga för hbtqi-rörelsen?

Okunskapen, den psykiska ohälsan och tvångssteriliseringarna är några exempel där hbtq-rörelsens kamp och den samiska kampen möts. Det sa den hbtqi-samiska aktivisten och spoken word-artisten Timimie Märak under ett panelsamtal i Pride House under Europride i Stockholm.

reportage | 2018-08-02
Av: Charlie Olofsson
 Regnbågsflaggorna vajar över Europride House vid Sergels torg.

Regnbågsflaggorna vajar över Europride House vid Sergels torg. Foto: Charlie Olofsson

– Nu kan transpersoner som har gått igenom den här sjuka processen och tvångssteriliserats få skadestånd, men det pratas knappt alls om det samer har utsatts för, säger Timimie Märak.

Panelsamtalet satte fokus på likheter mellan samisk aktivism och hbtq-aktivism. Hbtq-rörelsen syns mer och har lättare att få upp sina frågor på bordet, tyckte en samstämmig panel.

– Osynliggörandet av samiska frågor är ett stort problem. Det är en del av kolonialismen. Vi måste hela tiden börja om från scratch och utbilda, säger Sara Leoni, som tidigare har varit med och arrangerat Stockholm Sápmi Pride, som en del av Stockholm Pride.

I slutet av augusti hålls Sápmi Pride i Östersund.

I slutet av augusti hålls Sápmi Pride i Östersund. Foto: Facebook

De senaste åren har hbtq-personer i det samiska samhället synliggjorts genom projekt som Queer Sápmi och genom samiska pridefestivaler, som har hållits i olika städer. Årets Sápmi Pride hålls i Östersund och invigs 27 augusti. Sakta har insikten ökat om att det går att ”vara gay till fjälls”, som Timimie Märak uttrycker det:

– Fast queervärlden är fortfarande fruktansvärt storstadsvit. Många känner att de inte kan vara same och queer samtidigt. De är det, men måste dela upp sin person beroende sammanhanget.

Henry Thomasson Mispelaere, sydsame och transaktivist, fyller i och konstaterar att ibland orkar man inte förklara sin Queer Sápmi-pin:

– Det är jobbigt att om och om behöva förklara sin identitet. Det kan bli att man drar sig tillbaka i en vit identitet istället, för man orkar förklara inte när grundkunskapen helt saknas.

Ett annat panelsamtal, med samma paneldeltagare, hade rubriken ”Hur ser situationen ut för hbtqi-samer?” Timimie Märak hängde upp en samisk flagga bredvid regnbågsflaggan på podiet. Det var fullsatt i lokalen.

”Utsatta grupper måste börja jobba mer tillsammans” sade Sara Leoni under panelsamtalet om likheterna mellan samisk aktivism och hbtq-aktivism, som hölls av RFSL. Från vänster: Sara Leoni, Henry Thomasson Mispelaere, Timimie Märak och moderator Mire Åsell från RFSL.

”Utsatta grupper måste börja jobba mer tillsammans” sade Sara Leoni under panelsamtalet om likheterna mellan samisk aktivism och hbtq-aktivism, som hölls av RFSL. Från vänster: Sara Leoni, Henry Thomasson Mispelaere, Timimie Märak och moderator Mire Åsell från RFSL. Foto: Charlie Olofsson

Sara Leoni nämner bristen på transvård i Sápmi som ett stort problem för samiska transpersoner. Det nordligaste könsutredningsteamet finns i Umeå. Fast, tillägger hon, det är också så att frågor som är viktiga för det samiska samhället generellt, som tillgång till hemspråksundervisning och rätten till land och vatten, även är viktiga för hbtqi-samers hälsa och villkor:

– De frågorna är viktiga för alla samer. Jag vill, eller nej, mitt krav är att svenska staten ska sluta bedriva kolonisation mot samer, svarar hon på frågan om vilka förändringar hon skulle vilja se inom en tioårsperiod.

Timimie Märaks lista var lång: Ratificera ILO 169 och ge det samiska samhället rätt att fatta beslut om sitt traditionella område, ändra på kartan så att namnen står på samiska och inte bara på svenska, utbilda om samers rättigheter i skolan, ta fram en icke-binär kolt:

– Det finns hur mycket som helst. Icke-binära personnummer och inga fler gruvor!

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs också

MR-DAGARNA I UMEÅ: Queering Sápmi lyckades bryta tystnaden bland samerna (Amnesty Press 19 november 2014)

PRIDE: “Jag blev utfryst av både svenskar och mina muslimska landsmän när jag kom ut” (Amnesty Press 30 juli 2014)

Programmet för Europride 2018

Amnesty Press på Europride 2018

EUROPRIDE2018: Negativ utveckling för hbtqi-rättigheter i många länder (5 augusti 2018)

EUROPRIDE2018:Partiledarna ställdes mot väggen av RFSL (4 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: En bit kvar till rättvisa på arbetsplatsen (3 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Hetsigt när politiker debatterade asylrätten (3 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Nationalismen och hotet mot hbtqi-rörelsen (2 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Barbro Westerholm är inte färdig med politiken (1 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Bangladesh i fokus för Queer Amnesty (31 juli 2018)

reportage | 2018-08-02
Av: Charlie Olofsson