Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna”

reportage | 2012-10-05

Polis skyddar Ecce Homo-utställningen.

Den 6 oktober skulle en Prideparad ha hållits i Serbiens huvudstad Belgrad och den svenska ministern Birgitta Ohlsson skulle ha invigt paraden. På onsdagskvällen meddelade dock Serbiens regering att alla demonstrationer har förbjudits på lördag. Under Prideveckan visas också Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Ecce Homo”. Amnesty Press rapporterar från Belgrad.

På radion hör jag på onsdagen om avspärrade gator, 2 000 poliser och arga protester från serbisk-ortodoxa kyrkan. Det är Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella utställning Ecce Homo som orsakar uppståndelsen i Belgrads centrum. Den är en del av det veckolånga programmet Pride Week som skulle ha avslutats med en parad på Belgrads gator. Men tidigare på onsdagen kom beskedet att Pride-paraden förbjuds.

Protest mot Elisabeth Ohlson Wallins bilder.

Redan vid den stora rondellen Slavija märks det att något inte är som det ska. Jag viker in på Deligradska-gatan och ser mängder av kravallutrustade poliser. Uppe vid Bircaninova-gatan spärrar två meter höga staket av korsningen. På utsidan har en grupp om kanske 50 personer samlats. De håller ikonbilder och gula ljus i händerna, gör korstecknet och sjunger. Jag tar mig fram till avspärrningen och ber att få komma in. Ingen släpps igenom här, säger polisen.

Mingel när Ecce Homo visades.

Jag ringer Adam Puskar, en av organisatörerna, som kommer och ser till att jag blir insläppt. Vi går de 50 metrarna ner till Center for Cultural Decontamination som står värd för utställningen. På den vackra innergården minglas det med drinkglas i händerna. På ytan ser det avslappnat ut, men det röks helt klart fler cigaretter än vanligt. I utställningslokalen har ett stort medieuppbåd samlats runt organisatörerna som kommenterar dagens förbud och kontroversen som utställningen skapat. Och allt är snabbt över, utställningen måste plockas ner direkt, poliserna jäktar på.

Boban Stojanovic från Queeria Center __t__alar__ invigningen av
Ecce Homo. Till höger Goran Miletic.

Förbudet mot paraden motiveras av de stora säkerhetsriskerna, uppger polisen. Så lät det också 2009 och 2011 då planerade parader inte tilläts genomföras. Goran Miletic från Civil Rights Defenders säger att till skillnad från tidigare år har polisen inte presenterat vilka de konkreta hoten är som gjort att paraden förbjöds.

– Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna, säger han.
Många aktivister ställer sig också frågan vad polis och andra myndigheter gjort för att förebygga våldsamheter under året som gått.
– Problemet kvarstår, vad ska vi göra åt våldet som ackumuleras och förblir olöst? Mellan 2011 och 2012 har det inte hänt mycket, framförallt har regeringen inte uttryckt någon tydlig ståndpunkt gentemot homofobiskt våld, säger Boban Stojanovic från organisationen Queeria.

En aktion i Belgrad 27 juni i år, den internationella Pridedagen.

De senaste fyra åren har hbtq-rörelsen i Serbien försökt att arrangera en parad. Varje år har det varit osäkert in i det sista om planerna skulle lyckas. För två år sedan 2010, genomfördes paraden. Ett knappt tusental personer promenerade en kort sträcka i Belgrads centrum. 5 000 poliser var utkommenderade och mötte hårt motstånd från ännu fler, omkring 6 000 motståndare – en blandning av fotbollshuliganer och medlemmar i extremhögerorganisationer. Många poliser blev skadade i sammandrabbningen som förvandlade Belgrads centrum till en krigszon.

Klotter: Stoppa gay-paraden, undertecknat Blood and Honour.

Polisernas ovilja att hamna i samma situation igen, serbisk-ortodoxa kyrkans protestbrev, den institutionaliserade homofobin bidrog starkt till förbudet. Att döma av uttalanden från regeringsmedlemmar den senaste tiden, och i synnerhet den pratsamme premiärministern Ivica Dacic, verkar pressen från EU att paraden ska ske haft motsatt effekt:

– Ingen har rätt att tala om för någon vad som ska ske i Belgrad, varken Europeiska Unionen eller andra länder i världen, sade premiärministern i onsdags i en kommentar till förbudet. Människorättsaktivister är oroliga att detta bara är början på en ny tillbakagång för demokratin i Serbien.
– Jag skulle vilja säga till medborgarna, vänner, familjer, grannar – om ni tror att förbudet bara rör paraden och hbtq-rörelsen – tänk igen, sa Maja Micic från Youth Initiative for Human Rights på en presskonferens.

Det första försöket att arrangera en parad i Belgrad gjordes redan 2001. Det brukar kallas Bloody Pride. Gruppen aktivister hann knappt samlas på Trg Republike innan de blev attackerade av unga män, ogenerat påhejade av allmänheten och präster från serbisk-ortodoxa kyrkan. Polisen gjorde inte mycket för att stoppa det brutala våldet. Hbtq-rörelsen i Serbien levde länge med traumat från Bloody Pride. Våldsamheterna 2010 gav en ny generation aktivister sitt trauma – med den viktiga skillnaden att polisen då skyddade deltagarna. Det finns ingen enighet inom rörelsen om att insisterande på en parad är den rätta vägen framåt. Men årets organisatörer tänker inte ge upp.
– Pride är ingen cirkus som kommer att försvinna från stan, vi är medborgare i det här samhället och vi kommer alltid att vara här. Det är en stor missuppfattning om regeringen tror att vi kommer att ge upp efter två eller tre år, säger Goran Miletic.

Text och bild: Christina Wassholm
Belgrad, Serbien

Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.

Amnesty om förbudet i Belgrad (3 oktober)


Veckans vädjande (4 oktober) från svenska Amnesty

Uttalande från Amnesty och ILGA-Europe (2 oktober)

Amnesty Press om Pride i Belgrad

Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)

140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)

5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)


Återigen – ett inställt Pride i Belgrad
(22 oktober 2009)

Belgrade Pride 2012 (arrangörerna)

Se Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)

reportage | 2012-10-05