Ensaf Haidar fortsätter kämpa för sin mans frihet

– Det tynger mig att Raif inte kan se uppmärksamheten med egna ögon, säger Ensaf Haidar. Hennes man, den saudiarabiske bloggaren Raif Badawi, har suttit fängslad i två år. Han riskerar hela tiden att utsättas för fler piskrapp. Amnesty Press har träffat Ensaf Haidar.

reportage | 2016-06-09
Av: Fanny Hedenmo
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016
Ensaf Haidar talar utanför Saudiarabiens ambassad i Berlin den 22 maj 2015 vid en demonstration där Amnesty överlämnade 60 000 protestbrev mot att Raif Badawi sitter fängslad.

Ensaf Haidar talar utanför Saudiarabiens ambassad i Berlin den 22 maj 2015 vid en demonstration där Amnesty överlämnade 60 000 protestbrev mot att Raif Badawi sitter fängslad. Foto: Henning Schacht/AI

Raif Badawi lider av Briman-fängelsets strikta och repetitiva rutiner. Han känner sig ensam och isolerad, berättar Ensaf Haidar:

– När jag säger att han har det svårt så tror folk att jag menar att han blir torterad. Så är det inte. Men ett fängelse är fortfarande ett fängelse. Varje dag innebär samma mat och dryck, samma rutin.

Det är fredagseftermiddag när Amnesty Press träffar henne i Europaparlamentet i Strasbourg. Hon är här för att delta i ett panelsamtal om mänskliga rättigheter under European Youth Event, EYE, en årlig konferens för europeiska ungdomar.

Medan tolken översätter hennes svar från arabiska till engelska tittar Ensaf Haidar ner på sina händer. De ligger i knät, den ena i den andra. I en kort sekund fladdrar en trötthet över hennes ansikte. Den ständiga påminnelsen om sorgen och maktlösheten kräver sin energi.

Hennes man, Raif Badawi, har nu suttit fängslad sedan maj 2014. Genom sin webbsida "Saudi Arabian Liberals" hade Raif Badawi publicerat texter där han ifrågasatte landets auktoritära religion, wahhabismen, som innebär en oerhört strikt tolkning av koranen. För det dömdes han för att ha förolämpat islam och för att ha brutit mot landets IT-lagar.

Straffet blev 10 års fängelse, ett livslångt medieförbud och 1 000 piskrapp.

Demonstration på väg till Saudiarabiens ambassad i Nederländernas huvudstad Haag den 16 januari 2015.

Demonstration på väg till Saudiarabiens ambassad i Nederländernas huvudstad Haag den 16 januari 2015. Foto: Jorn van Eck/AI

Amnesty International har intensivt uppmärksammat Raif Badawis fall och hans öde har skapat svallvågor från gräsrotsrörelser till de högsta politiska leden världen över. Det är fantastiskt att se, säger Ensaf Haidar:

– Jag har fått glädjas åt hur hela världen engagerar sig för Raif och jag berättar så mycket jag kan för honom när vi talas vid. Men det tynger mig att han inte kan se det med egna ögon.

De korta telefonsamtalen hon får dela med sin man räcker inte, säger hon:

– Jag önskar förstås att jag fick prata med honom tjugofyra timmar om dagen. Men jag får bara ett kort samtal i veckan, ibland mer sällan.

Ensaf Haidar har länge uttryckt oro för sin mans fysiska hälsa. Den 9 januari 2015 utsattes Raif Badawi för de första 50 piskrappen inför allmän beskådan, framför en moské i staden Jeddah. Sedan dess har återstoden av piskrappen skjutits upp. Bland annat har man hänvisat till att Raif Badawi lider av hypotoni eller lågt blodtryck. Än idag är det ingen som vet när, eller om, fler piskrapp av de 950 som återstår, kommer att delas ut.

Idag är det hans mentala tillstånd som tycks oroa Ensaf Haidar mest.

– Jag är rädd att Raif inte vågar se på framtiden på samma sätt som jag. Hans hopp står hela tiden på paus. Att vara borta från sin familj och sina barn gör honom såklart också mycket trött.

I frihet. Raif Badawi och Ensaf Haidar i juni 2014 innan gripandet.

I frihet. Raif Badawi och Ensaf Haidar i juni 2014 innan gripandet. Foto: Privat/AI

Hennes man saknar gemenskap i fängelset, menar hon:

– Han säger ofta att ingen av de andra fångarna är som han. De har begått stöld och våldsbrott – inte åsiktsrelaterade brott som Raif.

Ensaf Haidar har fått politisk asyl i Kanada. Där, i Quebec, bor hon idag med sina tre barn. Hon vågar knappt ha någon kontakt alls med familj eller bekanta i hemlandet. Det gör det svårt för henne att se effekterna av fallet Raif Badawi i Saudiarabien.

– Men från vad jag kan se har det haft lika delar positiv och negativ effekt. Det har både skrämt och skapat hopp hos folk, säger hon.

Släkten Badawi rymmer inte bara ett par som vågar kritisera saudiarabiska auktoriteter. Både Raif Badawis syster, Samar Badawi, och hennes ex-man, Waleed Abulkhair, är kända människorättsaktivister. Båda sitter idag fängslade i landet. Han, för sin roll som jurist för organisationen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia (MHRSA), och hon, för att ha drivit ett Twitterkonto som kampanjade för hans frisläppande. Samar Badawi är också känd som en av landets starkaste röster för kvinnors rättigheter.

– Jag sörjer givetvis fängslandet av mina familjemedlemmar men jag tänker också på alla andra som kämpar för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, säger Ensaf Haidar.

Hon ger som exempel aktivisten Soaad Al-Shemmary, som fängslades hösten 2014 för sitt arbete mot kvinnans underordnade juridiska ställning i Saudiarabien. Efter att ha blivit benådad av kung Salman släpptes hon ur fängelset men först efter att hon lovat att sluta med sin politiska aktivism.

– Soaad Al-Shemmary får inte resa ur landet, och hon får inte åtnjuta några av sina mänskliga rättigheter. Hon får inte heller tala om sin situation i tv. Det är ett svårt läge för henne, säger Ensaf Haidar.

I Ensaf Haidar ryms inte bara en orubblig röst för demokrati och rättvisa, utan också en stor portion humor, integritet och, uppfriskande nog, fåfänga. När det är dags för fotografering är hon svår att göra nöjd. Nej, inte den, säger hon och grimaserar efter tredje och fjärde bilden. Den får du ta om.

Ensaf Haidar i Europaparlamentet den 16 december 2015 då hon hämtade Sacharovpriset åt sin fängslade make Raif Badawi.

Ensaf Haidar i Europaparlamentet den 16 december 2015 då hon hämtade Sacharovpriset åt sin fängslade make Raif Badawi. Foto: Patrick Seeger EPA/TT

Tyngden på hennes axlar delar också plats med en försiktig optimism. År 2016 hoppas hon på goda nyheter, säger hon.

– Jag hoppas att boken jag har skrivit om mig och Raif ska spridas över världen. Jag hoppas att Raif vinner Nobels fredspris. Men högst upp på listan står förstås att han släpps fri från fängelset och kan återförenas med oss, hans familj.

Fanny Hedenmo
[email protected]

Fotnot: Ensaf Haidar gästar i höst bokmässan i Göteborg då hennes bok ”Frihetens röst” ges ut på svenska av Wahlström&Widstrand.

Läs mer om Saudiarabien från Amnesty Press

Saudiarabien: Dödsdomen mot poeten Ashraf Fayadh är upphävd (4 februari 2016)

Raif Badawi – Sacharovpristagaren som är dömd till tio års fängelse (3 februari 2016)

Vapen från väst dödar i Jemen (22 januari 2016)

Raif Badawi fick Sacharovpriset (Amnesty Press nr 4/2015)

Gulfstaterna bakom oljan (recension av Bitte Hammargrens bok ”Gulfen. En framtida krutdurk i Amnesty Press nummer 1/0215)

Skärpt förtryck i Saudiarabien (nr 2/2014)

Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (31 januari 2013)

Läs också

Saudi Arabia: King Salman’s first year in power has been a dark year for human rights (Amnesty sammanfattar kung Salmans första år vid makten 22 januari 2016)

reportage | 2016-06-09
Av: Fanny Hedenmo
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016