Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats

På lördagskvällen placerades kravallpolis ut på gatorna i den serbiska huvudstaden Belgrad och i andra serbiska städer för att upprätthålla ”lag och ordning”, rapporterar Radio B92 i Belgrad. På fredagen beslöts myndigheterna att stoppa den Prideparad som skulle ha hållits söndag 2 oktober. Beslutet får hård kritik.

”En svart dag för mänskliga rättigheter”, sade Amnesty International om beslutet den 30 september att stoppa den Pridemarsch som söndag 2 oktober skulle ha hållits i Belgrad.
ILGA, den internationella organisationen för homosexuella, bisexuella, intersexuella och transpersoner, fördömde i ett uttalande förbudet och lovade att gå vidare med frågan till europeiska institutioner.

För de högerextrema nationalistgrupperna Dveri och Obraz var beslutet en stor framgång. De hade hotat att använda våld om Pride skulle tillåtas. Beslutet att stoppa Pride togs av Serbiens nationella säkerhetsråd som anförde säkerhetsskäl. Samtidigt förbjöds alla de motdemonstrationer som hade planerats under helgen.

Inrikesminister Iviva Dacic sade enligt BBC att marschen hade stoppats för att undvika ett allvarligt kaos i Belgrad:
– På grund av dessa demonstrationer, och då framför allt protesterna mot Prideparaden, kunde vi vänta oss enorm skada för allmän ordning. Vi har fått rapporter om att kravaller planerades i centrala Belgrad där bilar, regeringspartiernas högkvarter, utländska företag och ambassader skulle utsättas för brandattacker.

Serbiens president Boris Tadic uttalade sitt stöd för förbudet och enligt BBC sade att han på detta sätt kommer medborgarna, liksom de homosexuella, bisexuella och transpersonerna i befolkningen att skyddas.

Milan Marković, minister för mänskliga rättigheter och minoriteter, sade till Radio B92 att staten inte har kapitulerat genom att stoppa Prideparaden.
– Huliganerna är inte starkare än staten, betonade han. Vi hade kunnat skicka ut stridsvagnar om någon tycker det hade varit smart.
Milan Marković hävdade att staten måste göra en bedömning av varje situation och att det i detta fall handlade om att undvika att människor skulle dödas i Belgrad.

Paradens organisatörer sade att förbudet visade att myndigheterna inte har lyckats tackla högerextremisterna.
– Förra året sade de att staten är starkare än huliganerna men detta år har de kapitulerat, sade Goran Miletic på Civil Rights Defenders till nyhetsbyrån AFP. De vill helt enkelt inte ha en prideparad. Det är en brist på politisk vilja.

År 2009 stoppades också en planerad Prideparad av säkerhetsskäl men förra året kom upp till 1 000 personer delta i en parad som skyddades av 4 000 - 5 000 poliser. Extrema nationalistgrupper försökte nå fram till paraden men misslyckades. 124 poliser skadades under de kravaller som då fortsatte runt om i Belgrad där 5 000 - 10 000 våldsamma motdemonstranter brände bilar och försökte bränna ned partihögkvarter och utländska ambassader. Gatustriderna var de värsta i Belgrad sedan Kosovos självständighetsförklaring år 2008.

Homofobin i Serbien är mycket utbredd. Irinej, överhuvud för den serbisk-ortodoxa kyrkan, kallade det planerade Pridefirandet för en ”farsot” och ”skammens parad”.

Organisationen Obraz beskrev beslutet att stoppa paraden som ”en seger”. Nu återstår att se om det förblir lugnt på Belgrads gator den 2 oktober.

Läs mer

Arrangörernas hemsida

Följ utvecklingen på Radio B92

Amnesty International supports the Belgrade Pride (Amnesty 28 september)

Civil Rights Defenders


140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (Amnesty Press 10 oktober 2010)

Se Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)


BBC