Historisk rättegång

Så har Sveriges största rättegång börjat. Om kanske 2,5 år vet vi om chefer inom dåvarande Lundin Oil är skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan för drygt 20 år sedan.

ledare | 2023-09-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

Den 5 september 2023 blev en historisk dag. Det var något närmast overkligt över nyheten att den största rättegången i svensk historia faktiskt startade i Stockholms tingsrätt denna dag. Förundersökningen har pågått i över ett decennium och omfattar 80 000 sidor. Rättegången väntas pågå i 2,5 år. Oavsett domslutet är det troligt att domen överklagas och då väntar en ny förhandling i hovrätten.

Det är två helt olika synsätt som kommer mötas under rättegången. De tilltalade, Ian Lundin och Alex Schneiter, var höga chefer inom oljebolaget Lundin Oil. Nu ska det bedömas om de gjort sig skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott i samband med företagets verksamhet i södra delen av dåvarande Sudan mellan 1997-2003. De åtalade nekar till brott och företagets advokat Torgny Wetterberg menar att åtalet är helt felaktigt och innebär monumentalt slöseri med tid och pengar. Ian Lundin sade utanför rättegångssalen att ”vi var en god kraft” i Sudan och att bolaget ”alltid verkat enligt de högsta etiska standarderna”.

Rapporten som fick svenska åklagare att undersöka vad som hände i Sudan.

Rapporten som fick svenska åklagare att undersöka vad som hände i Sudan. Foto: ECOS

Det andra synsättet innebär att företagets ledning visste om att verksamheten i det som kallas Block 5A, där Lundin Oil bedrev oljeprospektering, drabbade civilbefolkningen. Kriget i Sudan, som slutade med ett fredsavtal 2005 som ledde fram till att Sydsudan blev självständigt 2011, var komplicerat med olika allianser mellan stridande parter. Men FN, Amnesty International och Human Rights Watch dokumenterade hur lokalbefolkningen i området drabbades av brutala övergrepp från Sudans regimstyrkor.

I rapporten ”Unpaid debt” från ”European Coalition on Oil in Sudan”, som kom 2010, beräknas att 12 000 människor dödades och 160 000 personer tvångsförflyttades i det område Lundin verkade. Det var den rapporten som fick svenska åklagare att börja undersöka om det skulle vara möjligt att väcka åtal.

Rapportens huvudförfattare, Egbert Wesselink, sade i en intervju i Amnesty Press nummer 3/2021, att han tror att det finns en möjlighet att Ian Lundin och Alex Schneiter kan dömas. Men för Egbert Wesselink är den viktigaste frågan att ”offrens rätt till kompensation och upprättelse förverkligas”.

Vägen dit är lång och osäker men om rättegången skulle leda till att de åtalade fälls så kan framtidens system för internationell rättvisa påverkas så att företag som vill gå in i krigszoner inser att det finns risk för att ställas till svars.

Ulf B Andersson

Läs också

Lundin Energy - två företrädare åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott (Amnesty International 11 november 2021)

Läs mer från Amnesty Press

Lundin, oljan och rättvisan (23 september 2021)

Förödande för Carl Bildt (7 november 2011)

De gjorde sitt jobb (7 november 2011)

Almedalen: Sudan inför delningen, kvinnors hälsa i Sverige och lätta vapen i mängder (6 juli 2011)

MR-dagarna i Örebro 2010: Lundin, oljan och Sudan (15 december 2010)

Vapenhandeln i fokus på Amnestys filmfestival 2008 (21 oktober 2008)

En strimma ljus över Sudan (4 april 2003)

Debatt om Bildts plats i Amnestys företagsgrupp (3 april 2002)

Oljan, kriget och sanningen (26 juni 2001)

ledare | 2023-09-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023