MR-dagarna i Örebro 2010: Lundin, oljan och Sudan

Egbert Wesselink från ECOS medverkade vid MR-dagarna i Örebro och berättade om rapporten ”Unpaid debt” som granskar Lundins agerande i södra Sudan.

Reportage | 2010-12-15
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010
Rapporten ”Unpaid Debt”.

Rapporten ”Unpaid Debt”. Foto: ECOS

– Vad ska Lundin göra? De ska inte göra någonting alls. De ska ställas inför rätta!

Det sade Egbert Wesselink från ECOS vid seminariet ”Företags ansvar för statliga övergrepp”. ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, är en sammanslutning av över 50 europeiska frivilligorganisationer som i juni presenterade rapporten ”Unpaid debt”.

I rapporten granskas vad som hände i det som kallas Block 5A i södra Sudan där oljeletning inleddes 1997. Ett konsortium under ledning av svenska Lundin Oil samarbetade med den sudanesiska regeringen, samma regering som förde krig mot rebellrörelsen SPLA i södra Sudan.

Egbert Wesselink ansåg att de utländska oljebolagens agerande gjorde dem medskyldiga till att 12 000 människor dog i området och att närmare 200 000 personer tvingades lämna sina hem.

– Redan i april 2001 sade dåvarande svenska utrikesministern Anna Lindh att Lundin Oils verksamhet var negativ för Sverige. Sverige har en moralisk förpliktelse se till att offren får kompensation, sade Egbert Wesselink.

 Riek Machar.

Riek Machar. Foto: VOA/Wikimedia

I södra Sudan förbereds nu folkomröstningen om självständighet som ska hållas 9 januari 2011. Egbert Wesselink berättade att han träffat Riek Machar, vicepresident i södra Sudan, efter fredsavtalet 2005, som var mycket intresserad av möjligheterna att södra Sudan skulle kunna få ersättning för vad som hände i Block 5A.

När Lundin Oils konsortium borrade efter olja var Riek Machars milisgrupp dock allierad med regeringen i Khartoum och det var därför inte så konstigt att Riek Machar frågade Egbert Wesselink om han själv löpte risk att ställas inför rätta.

Ulf B Andersson

Reportage | 2010-12-15
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010