Rita Mahato får årets Per Anger-pris
Hon blev bortgift vid 13 års ålder och har hotats till livet för sitt engagemang. Årets Per Anger-pristagare, Rita Mahato från Nepal, slåss för kvinnors och flickors rättigheter. En kamp som bedrivs både i ett konservativt samhälle och i det egna hemmet. Amnesty Press träffade henne när hon kom till Stockholm.
reportage | 2014-11-11 Av: Ivar Andersen Även publicerad i AmnestyPress #4/2014 |
Rita Mahato i Bishnourkati i Siraha-området i sydöstra Nepal. Foto: Elisabeth Löfgren
– Jag upplever att man gett mig det här priset för att man utvärderat och bedömt vår arbetsinsats som positiv. Det är en stor heder och ära för mig och min organisation och det känns som ett ytterligare stöd till det arbete vi bedriver, säger Rita Mahato, på besök i Sverige för att ta emot Per Anger-priset.
Genom kvinnorättsorganisationen Women's Rehabilitation Centre, Worec, arbetar hon för att motverka våld mot kvinnor, sexuellt våld och barnäktenskap på den fattiga och konservativa landsbygden i sydöstra Nepal. Det är ett engagemang som i hög utsträckning är grundat i egna erfarenheter. Mot sin vilja giftes Rita Mahato bort vid 13 års ålder. Hon födde sitt första barn då hon var 15 år gammal.
Hennes föräldrar hade inte haft råd att betala den hemgift brudgummens släkt krävde och redan från början blev Rita Mahato behandlad mer som än slav än en familjemedlem. Hon beskriver tungt tvångsarbete som pågick även under graviditeten med för lite mat och fysiskt våld:
– Dagligen så var det bara skäll, förnedring och misshandel. Tvål att tvätta mig med fick jag bara en gång i veckan och det hårda arbetet gav mig slutligen livmoderframfall.
För Rita Mahato kom vändpunkten då hon en dag sänts till floden för att tvätta familjens kläder. Worec hade en öppen aktivitet i närheten och nyfikenheten fick henne att överge sina påtvingade plikter och undergå en välbehövlig hälsoundersökning.
– Jag var extremt avmagrad och hade ärrbildning i livmodern. När jag kom hem skällde de på mig och frågade var jag hade varit. De slog mig också, berättar hon.
Misshandeln gav Rita Mahato en anledning att nästföljande dag återigen uppsöka Worecs läkare. Väl där bad hon organisationen om att ge henne en arbetsuppgift, att låta henne delta i kampen. Worec såg drivkraften hos den våldsdrabbade, undernärda unga modern och beslöt att skicka henne på utbildning i Indien.
– Det var första gången jag fick komma bort från min mans familjehem. Mina svärföräldrar vägrade ge mig ett enda öre men min man gav mig pengar i hemlighet så att jag kunde åka.
Torsdag 13 november kommer Rita Mahato motta Per Anger-priset vid en ceremoni på MR-dagarna i Umeå. Foto: Ivar Andersen
Sedan dess har Rita Mahato byggt upp ett rykte som outtröttlig och orädd aktivist. Ett arbete som i år resulterade i att svenska Amnesty valde att nominera henne till Per Anger-priset.
År 2006 ägde en brutal våldtäkt rum i Rita Mahatos hemdistrikt. De två gärningsmännen åtalades aldrig eftersom de tog anställning hos polisen och därigenom beviljades straffrihet. Men Rita Mahatos kompromisslösa krav att förövarna skulle ställas inför rätta rörde upp ont blod och resulterade i hot och trakasserier mot såväl henne själv som Worec. Situationen bedömdes som så allvarlig att Amnesty International utlyste en så kallad blixtaktion.
– Jag var väldigt medveten om stödet, säger hon. Amnesty Nepal besökte vårt område, höll regelbunden kontakt med mig och tryckte på den lokala polismyndigheten. Det gjorde så att risksituationen trappades ned inom loppet av sex månader till ett år. Jag var utsatt för väldigt svåra trakasserier under den här tiden. De kom till mitt hem mitt i natten, förföljde mig när jag var ute, trakasserade min man och min dotter.
Att verka för kvinnors rättigheter är ett högriskyrke i Rita Mahatos hemtrakter. Och de som vågar utmana de patriarkala privilegierna måste vara beredda att kämpa på flera plan samtidigt – både i ett fientligt inställt samhälle och i det egna hemmet.
Sekelgamla strukturer tar tid att bryta ned. Men Rita Mahato har en plan för hur hennes egen familj ska bidra.
– Jag drömmer om att leda in min son på samma arbetsområde som jag är aktiv inom, säger hon.
Ivar Andersen
Fakta: Per Anger-priset
• Per Anger-priset, till minne av den svenske diplomat som tillsammans med den mer kände kollegan Raoul Wallenberg utfärdade svenska skyddspass till ungerska judar undan Förintelsen, instiftades av regeringen 2004 och delas årligen ut till någon som gjort ”stora demokratifrämjande eller humanitära insatser”.
• Priset delas ut av en jury som utses av Forum för levande historia. En grupp organisationer som valts ut av Forum för levande historia har möjlighet att nominera pristagare; Amnesty, Afrikagrupperna, Diakonia, Civil Rights Defenders, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska Kyrkan och Svenska Pen.
Läs mer om
Per Anger-priset
Läs också Kvinnors liv (svenska Amnesty)
reportage | 2014-11-11 Av: Ivar Andersen Även publicerad i AmnestyPress #4/2014 |