De gjorde sitt jobb

ledare | 2011-11-07

I Etiopien sitter Martin Schibbye och Johan Persson fängslade sedan de i somras greps av regeringssoldater i den oroliga provinsen Ogaden efter att ha rest in i Etiopien tillsammans med den väpnade rörelsen ONLF. De är åtalade för terroristbrott i ett land där premiär-minister Meles Zenawi har krossat den civila oppositionen, strypt pressens frihet och stängt delar av landet för insyn.

När regeringar väljer att stänga områden eller hela länder för insyn ingår det i journalistikens mål att ändå försöka rapportera. Det gäller såväl dagens Syrien som Nordkorea, Västsahara eller Västpapua. Martin Schibbye och Johan Persson är två erfarna frilansjournalister som också har medverkat i Amnesty Press med reportage från länder som Burma, Nepal och Sudan. Tidningar som Amnesty Press är beroende av att journalister som Martin Schibbye och Johan Persson gör sitt arbete och tidningen, liksom läsarna, har helt enkelt nytta av att frilansare tar stora risker för att få fram information.

I nummer 2/2001 publicerade Amnesty Press ett reportage av
Peter Strandberg om »Oromo – det bortglömda folket« där han hade rest in i Etiopien tillsammans med OLF, en väpnad rörelse som en kort period i början av 1990-talet samarbetade med Meles Zenawi. När hans reportage väckte debatt i Amnesty Press svarade den nu framlidne Peter Strandberg att det givetvis inte »går att besöka detta område officiellt och med de etiopiska myndigheternas tillstånd«.

Dessvärre finns det många som inte har förståelse för journalisternas behov att själva se verkligheten på plats. Utrikesminister Carl Bildt konstaterade kortfattat i juli att UD avrådde från resor till Ogaden.

Enligt uppgift ska Martin Schibbye och Johan Persson haft som mål att granska Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien. Lukas Lundin sade i en intervju i Veckans affärer nummer 43 att Sveriges regering borde ha bett Etiopien om ursäkt för Martin Schibbyes och Johan Perssons agerande. Han jämförde också med USA och sade: »Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång«. Att USA inte har stängt gränsområdena mot Mexiko och Kanada för journalister och internationella organisationer tycks inte spela någon roll för Lukas Lundin.

Ola Wong, Svenska Dagbladets medarbetare i Kina, uttryckte i en krönika i SvD den 25 oktober stor besvikelse över det ljumma stödet för Martin Schibbye och Johan Persson och menade att »den journalist som följer alla regler kan inte göra sitt jobb, det är åtminstone min erfarenhet«.
Det som händer i Etiopien rör inte bara två journalisters personliga öde, det handlar också om journalisters möjlighet att berätta bortom pressmeddelanden och officiella kommunikéer.
Ulf B Andersson

Fotnot: Reportrar utan gränser och Journalistförbundet har startat en insamling för att täcka rättslig hjälp. Bankgirot är 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin.

ledare | 2011-11-07