Viktiga perspektiv om Ryssland

Den ryske författaren Sergej Lebedev, som numera är bosatt i tyska Potsdam, lyckas i ”Sandarmoch, När gravarna talar” visa hur rysk kolonialism är ett fenomen som inte är nytt.

böcker | 2023-04-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023

Bok: Sandarmoch, När gravarna talar
Författare: Sergej Lebedev
Översättning: Mikael Nydahl
Förlag: Ariel förlag

Jurij Dmitrijev (till höger) i Sandarmoch 2013.

Jurij Dmitrijev (till höger) i Sandarmoch 2013. Foto: Visem/Wikimedia

Det ryska angreppskriget mot Ukraina har omgärdats av en argumentation från president Vladimir Putin som har förvånat många genom en öppen imperialistisk erövringsambition. Den ryske författaren Sergej Lebedev, som numera är bosatt i tyska Potsdam, lyckas i ”Sandarmoch, När gravarna talar” visa hur rysk kolonialism är ett fenomen som inte är nytt även om ”inte ens liberalt sinnade ryssar idag är fullt medvetna” om detta.

Lebedev berättar om hur folkgrupper i den Ryska federationen känner sig hotade av russificering och tar upp Udmurtien som exempel. Den 79-årige vetenskapsmannen Albert Razin brände sig själv till döds den 10 september 2019 i Izjevsk i protest mot hur udmurterna är på väg att försvinna. Den dag kriget i Ukraina är över kan nya konflikter väntas i det ryska imperiet.

Foto: Ariel förlag

Sandarmoch är namnet på den skog i Karelen där historikern Jurij Dmitrijev, aktiv i Memorial, hittade massgravar efter massmorden under utrensningarna på 1930-talet. 5 augusti gjordes till minnesdag för ”den Stora terrorns offer” för att inte glömma alla de Sovjetmedborgare, däribland många ukrainare, som mördades här.

Lebedev, och Alisa Ganijeva, avarisk författare som har skrivit efterordet, påminner om att Jurij Dmitrijev efter en skådeprocess nu avtjänar ett fängelsestraff på 15 år.

Ulf B Andersson

Läs också
Pris till Jurij Dmitrijev (22 september 2020)

böcker | 2023-04-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023