»Chockerande rapport«

Amnestys utredare Julia Hall har arbetat med USA:s krig mot terror sedan september 2001. Ändå blev hon chockerad då den officiella rapporten om CIA:s användning av tortyr kom i december 2014.

reportage | 2015-03-07
Av: Ole Hoff-Lund
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015
Julia Hall på en presskonferens i Warszawa om CIA:s hemliga fängelse i Polen.

Julia Hall på en presskonferens i Warszawa om CIA:s hemliga fängelse i Polen. Foto: Grzegorz Zukowski/AI

Den 9 december presenterade demokraten Dianne Feinstein, ordförande i senatens underrättelseutskottet, den rapport om CIA:s ”förstärkta förhörsmetoder” som utskottet hade arbetat med i sex år.
– CIA:s övergrepp är en skamfläck för vårt land, sade Dianne Feinstein.

Fanns det överhuvudtaget något som kunde överraska dig när rapporten om CIA:s speciella fångprogram offentliggjordes?
– Ja, absolut, svarar Julia Hall. Jag är chockerad av rapporten. Både Amnesty och en rad undersökande journalister har avslöjat stora delar av CIA:s program men vi har aldrig haft tillgång till officiella dokument som kunde backa upp våra utredningar.

– Vi skulle lägga pussel utifrån tiotusentals pusselbitar. Senatens rapport är beviset på att 90 procent av det vi kom fram till var sant. Rapporten lägger också fram saker, som vi inte kände till, om speciella tortyrmetoder. Det gäller till exempel så kallad rektal matning (där näring och vätska förs in analt på fången) vilket i grunden är våldtäkt och i rapporten ges också detaljer om de skendränkningar som användes mot fångar.
– Här nämns också två hemliga fängelser i Afghanistan som vi inte inte kände till. Nu vet vi också att Polen fick 50 miljoner dollar för att inhysa ett hemligt CIA-fängelse. Rapporten ger en heltäckande bild av CIA:s tortyrprogram och jag mår faktiskt fysiskt dåligt av att läsa om detta.

Du har också undersökt flygnummer och rutter för de flyg som CIA använde sig av för att transportera fångar mellan fängelser i Europa, Mellanöstern och Guantánamo på Kuba. Det låter nördigt?
– Det är det också! Jag har utvecklat några ämnen och metoder som jag inte kunde föreställa mig att jag skulle syssla med. Det var dock nödvändigt för att förstå de koder, siffror och tekniska beteckningar som ingår i flygdata. Jag har samarbetat med experter på luftfart och har gått igenom tusentals data och satellitbilder som tillsammans har bidragit till att kartlägga det enorma nätverk av fångtransporter som CIA byggde upp. Det ledde oss till spåren från de hemliga fängelser i Litauen, Polen och Rumänien som nu till sist har blivit bekräftade.

Kan du peka på någon särskild händelse under 13 års research som har upprört dig?
– Jag minns när vi avslöjande den allra första rendition som CIA genomförde. Det var i Sverige i december 2001 och de två fångarna (Ahmed Agiza och Mohammed Alzery) flögs ned till tortyr i ett fängelse i Egypten. Det var som en spionroman. Jag kunde inte riktigt tro på det och måste fråga om detaljerna gång på gång. Är du säker på att de två fångarna låstes fast med kedjor i planets golv? Är du säker på att de hade huvor över huvudet? Jag minns också då USA:s utrikesminister Condolezza Rice år 2005 bekräftade att CIA hade utfört renditions men försäkrade de europeiska länderna att Europa var mycket säkrare nu på grund av CIA:s fångprogram.

Under de första åren efter 11 september 2001 beskylldes Amnesty för att överdriva tortyrmetoderna och för att vara på terroristernas sida? Hur upplevde du det?
– Ja, vi fick ju veta att vi såg spöken, fabricerade bevis, hittade på historier, komprometterade den nationella säkerheten och var i säng med fienden. Vi betecknade på ett tidigt stadium Guantánamo som vår tids Gulag och fick många hugg för det. När jag var på internationella konferenser upplevde jag att folk inte ville umgås med mig. Men jag hade rätt. Rapporten visar att minst 119 personer blev utsatta för tortyr och misshandel i hemliga fängelser runt om i världen och minst 26 av dem var totalt oskyldiga. Nu ska vi pressa på för att få undersökningar, som den i USA, i Storbritannien, Finland och Danmark som alla har upplåtit sitt luftrum till CIA:s fångtransporter. Jag hoppas att senatsrapporten får en knock out-effekt. Om nu USA kan lägga fram allt, vad är då argumentet för att andra länder inte kan göra detsamma?

Ole Hoff-Lund

Fotnot: Denna artikel är tidigare publicerad i danska Amnestys tidning. Översättning och bearbetning: Ulf B Andersson.

Läs mer från Amnesty Press
Skarp kritik i EU:s CIA-rapport (29 november 2006)

MR-brott i kriget mot terrorismen (Amnesty Press nr 1/2006)

EU undersöker: Var finns CIA:s hemliga fängelser? (3 november 2005)

reportage | 2015-03-07
Av: Ole Hoff-Lund
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015