Förtryck sett ur en pojkes ögon

böcker | 2007-04-23

Ingen i världen
Hisham Matar
Översättning av Marianne Öjerskog
Forum

Ingen i världen är en berättelse om nio-årige Suleiman och hans upplevelser i ett samhälle där allt övervakas, telefonsamtalen består till exempel av två personer som samtalar och en osynlig som lyssnar. Suleiman och hans familj bor i Tripoli, Libyen och året är 1979.

Fadern till Suleimans bäste vän försvinner och avrättas i direktsänd tv. När Suleimans egen far försvinner börjar hans mamma dricka den förbjudna drycken och låser in sig i sovrummet. Utanför lägenheten står en vit bil parkerad och Suleimans mamma bränner faderns böcker.

Suleiman och hans mor har en nära relation men befinner sig samtidigt långt ifrån varandra. Hon ger honom skulden för hans manliga släktingars beteende när hon skildes från sin kärlek och blev bortgift med Suleimans far. Suleiman drömmer då om att åka tillbaka i tiden och rädda henne från att bli bortgift. Relationen far och son är mer distanserad och Suleiman kämpar hårt för sin fars uppmärksamhet när han återvänder från sina långväga ”affärsresor”.

Boken skildrar ett skrämmande samhälle genom en pojkes ögon, det sker i bakgrunden men också tätt inpå. Som när fadern försvinner och ingen vet vad som har hänt men alla anar det värsta. Suleimans mor vill dölja den hemska sanningen om faderns försvinnande precis om hon vill dölja sitt beroende. Svek och skam står i förgrunden av berättelsen men det är också en historia om kärlek. Suleimans starka kärlek till sina föräldrar och sina bästa vän Karim.

1969 blev kung Idris avsatt från makten i samband med en militärkupp som leddes av överste Muammar Khadaffi som själv tog över rollen som landets ledare. Han utvecklade ett eget politiskt system som han kallade den ”den tredje internationella teorin” och som är en blandning av arabnationalism, islamism och socialism. Han presenterade sina idéer i en bok som heter den Gröna boken. 1973 förklarade Khadaffi ”kulturell revolution” som innebär skapandet av ”folkkommittéer” i skolor, sjukhus, universitet och på arbetsplatser. Systemet är tänkt som ett sorts folkstyre men i själva verket regerar Khadaffi obehindrat. Khadaffi är den person som suttit vid makten längst i arabvärlden.

Författaren Hisham Matar föddes 1970 i New York och växte upp både i Tripoli och i Kairo. Hans far, som var politisk flykting i Kairo, kidnappades 1990 och fördes tillbaka till Tripoli där han torterades och fängslades. Familjen fick information om hur han behandlades genom faderns utsmugglade brev, men 1995 slutade breven komma och sedan dess lever Hisham och hans familj i ovisshet. Hisham Matar bor idag i England tillsammans med sin amerikanska fru. Under sommaren 2006 var ”Ingen i världen” den mest uppmärksammade debutromanen i England.

Idah Klint

böcker | 2007-04-23