”Internationella samfundet måste reagera omedelbart!”
reportage | 2010-06-29 |
Khin Ohmar, från organisationen Democratic Voice of Burma, DVB, uppmanade på onsdagen det internationella samfundet att omedelbart reagera på de bevis som stärker misstankarna kring Burmas kärnvapenprogram.
Bevisen som stärker misstankarna mot Burma utgörs av hemligstämplat material som DVB har samlat in under en femårsperiod, med hjälp av tidigare tjänstemän inom den burmesiska armén. Detta presenteras även i en 45-minuter lång dokumentär, som nyligen producerats av nyhetskanalen Al Jazeera.
- Vi får inte göra samma misstag som med folkmordet i Rwanda, att vi inte agerar förrän det är för sent. Det internationella samfundet måste reagera omedelbart, sa Khin Ohmar under seminariet på Utrikespolitiska institutet i Stockholm på onsdagen.
Khin Ohmar uppmanar det internationella samfundet att omedelbart reagera på misstankarna kring Burmas kärnvapenprogram.
Thailandbaserade Khin Ohmar är en erkänd demokratiaktivist och var en av grundarna till organisationen Forum for Democracy in Burma, vilken uppges vara initiativtagare till munkarnas protester mot regimen 2007. Hennes arbete har uppmärksammats internationellt, bland annat genom att hon tilldelats Anna Lindh-stipendiet.
Den avhoppade majoren Sai Thein Win utbildades i Burma till försvarsingenjör och senare i Ryssland till missilexpert. Han arbetade tills nyligen för regimen med att utveckla prototyper för missiler och massförstörelsevapen vid hemliga militära fabriker i landet. Under åren har han samlat bevis åt DVB som stärker misstankarna kring Burmas kärnvapenprogram.
Detta innefattar bland annat bilder från produktionen i fabrikerna, som visar maskiner som används vid anrikning av uran, men även bilder och ritningar över ett omfattande tunnelsystem under jord. Tunnlarna sträcker sig över hela landet och är ibland så breda att två personbilar får plats i bredd, systemet innefattar även bunkrar stora som fotbollsplaner.
"Bombreaktorerna" som troligtvis används vid urananrikning. (Copyright - Democratic Voice of Burma)
Bilderna från produktionen i fabrikerna har visats för John Kelley, tidigare chef för FN:s atomenergiorgan. Han säger till Al Jazeera att det finns tydliga indikationer om ett pågående kärnvapenprogram:
- Det är uppenbart att det handlar om kärnvapentillverkning, då man inte använder detta vid kärnkraftverk eller liknande.
Det finns även uppgifter om att tyska företag sålt maskiner som används vid urananrikning till den burmesiska regimen, i tron om att dessa endast skulle användas i utbildningssyfte. Då tyska staten misstänkte att maskinerna inte användes till det rätta ändamålet skickade man experter för att undersöka det egentliga syftet. Man hittade varken studenter eller närliggande universitet som kunde styrka den ursprungliga motiveringen, däremot kunde man genom fotografier identifiera burmesiska militärer iförda civila kläder, då de tyska experterna var på plats.
DVB:s dokumentation uppmärksammar också landets relationer med andra kärnvapenstater som Nordkorea och Ryssland. Bland annat beskriver Sai Thein Win hur han och 10 000-tals andra burmesiska militärer har skickats till Ryssland för utbildning inom kärnvapenproduktion, och hur det landsomfattande underjordiska tunnelsystemet är byggt med hjälp av expertis från Nordkorea.
Burma har sedan 1962 styrts av olika militärjuntor och har en av de starkaste arméerna i Asien med en halv miljon soldater i tjänst. Landets första demokratiska val på 30 år hölls 1990 där Aung San Suu Kyis parti Nationella Demokratiska Förbundet, NLD, vann med stor majoritet. Militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och satte Aung San Suu Kyi i husarrest, där hon i princip har suttit sedan dess. I oktober i år väntas ett nytt val i Burma, där inga medlemmar från oppositionspartiet NLD, får delta. Aung San Suu Kyis husarrest beräknas avslutas i november.
Text: Linn Nilsson
Foto: Marie Wenger
Läs mer:
Regimen förbereder val – genom att tysta kritiker (Amnesty Press 17 januari 2010)
Expert says Burma ‘planning nuclear bomb’
reportage | 2010-06-29 |