Amnesty på European Social Forum

reportage | 2008-09-19

Under European Social Forum i Malmö finns Amnesty närvarande med seminarium och aktioner. Bara dagarna innan forumet drog igång beslutade dock styrelsen att Amnesty inte ska delta i demonstrationen på lördag. Anti-kapitalism är ingen fråga för Amnesty.

Under European Social Forum i Malmö finns Amnesty närvarande med seminarium och aktioner. Bara dagarna innan forumet drog igång beslutade dock styrelsen att Amnesty inte ska delta i demonstrationen på lördag. Anti-kapitalism är ingen fråga för Amnesty.

Flygvärdinnor. Tora Törnquist, Malin Pahlmblad och Jessica Dahlin går igenom säkerhetsinformationen för Air Torture.

I Baltiska hallen i Malmö har Amnesty tre montrar med temana War on terror, Human dignity och Stop violence against women. Lisa Moraeus som representerar Amnestys styrelse under ESF är där. Hon förklarar att anledningen till att man inte kommer att gå med i demonstrationen är att den övergripande parollen inte faller inom ramarna för Amnestys åtaganden. Parollen lyder ”Makten åt folket - Mot kapitalism och miljöförstöring – En annan värld är möjlig”.

– Kapitalism är ingenting vi uttalar oss om. Vi tar inte ställning för eller mot olika statsskick eller ekonomiska system. Vi agerar mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är viktigt att det inte finns några tvivel kring vad Amnesty står för, säger Lisa Moraeus.

Att beslutet kom så sent beror enligt henne på att det var många inblandade. Det fördes diskussioner inom och mellan det svenska sekretariatet, den svenska styrelsen och det internationella sekretariatet innan styrelsen fattade beslutet.

– Diskussionen startade tyvärr inte i så god tid som den borde ha gjort, konstaterar Lisa Moraeus.

Att Amnesty ska medverka under övriga delar av forumet tycker hon där emot är självklart.

– Här är det öppet för diskussion och då ska vi självklart vara med och driva våra frågor. Amnestyaktivister som tänkt gå i demonstrationen kan göra det, men utan amnestytröjor.

Stoppa våldet mot kvinnor. Tora Törnquist är med i ungdomsrådet och är samordnare för ungdomsgrupperna i Skåne. Här förbereds montern i Baltiska hallen.

Flera andra organisationer har också montrar och informationsbord i Baltiska hallen. Den besökare som tar emot alla flygblad som räcks fram måste nog snart plantera ett regnskogsträd som kompensation. Tora Törnquist ansvarar för ungdomsgrupperna i Skåne och står idag i montern med temat Stoppa våldet mot kvinnor. I tisdags släpptes den nordiska våldtäktsrapporten som är en del av den kampanjen. Rapporten har fått titeln Case Closed.

– Rapporten visar att just det är ganska symptomatiskt för våldtäktsutredningar i Norden, att de läggs ner. Lagstiftningen måste bli bättre och det måste bli bättre uppföljning, säger Tora Törnquist.

Ignacio Jovtis från Internationella Sekretariatet och Martin Johansson som jobbar med specialgruppen ESK i Stockholm för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Vid montern med temat Human Dignity står Ignacio Jovtis och Martin Johansson och berättar om Amnestys dignitykampanj. Ignacio Jovtis jobbar på Internationella Sekretariatet i London och Martin Johansson är engagerad i specialgruppen ESK, som arbetar med ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

– Dignitykampanjen är den första stora kampanjen där vi jobbar med flera olika rättigheter samtidigt. Det är viktigt att uppmärksamma att om man inte får tillgång till utbildning, bostad, socialt skyddsnät och så vidare är det svårt att få ett värdigt liv, säger Martin Johansson.

Det är första gången han är på European Social Forum och han tycker det är roligt att träffa människor och utbyta erfarenheter.

– När jag gick runt och försökte få folk att skriva under vår aktion upptäckte jag att säkert 60 procent inte pratar svenska. Annars är det lätt att man fastar och gräver ner sig där man är.

Christina Hansen från grupp 63 i Malmö slussar in förbipasserande till Air Torturetältet.

I en annan del av stan, i parken Enskedeshagar i Sofielund, har Amnestys praktikanter en aktion. Några besökare sitter i tältöppningen och väntar. De ska flyga med Air Torture, bolaget som ”tar dig dit du inte vill”. Tältets väggar pryds av lockande strandfoton och på gräset ligger en blå heltäckningsmatta som påminner om ett flygplansgolv. Till råga på allt köar resenärerna i gula solstolar. En och en leds de in bakom ett svart skynke och blir plötsligt anklagade för att ha detonerat en bomb i centrala Malmö. Allt de säger vänds emot dem och den enda sanningen som godtas är ett erkännande.

Emma Larsson är Amnestyaktivist och volontär i tältet:

– Tanken är att besökarna oförberett ska få uppleva någonting som många människor faktiskt utsätts för, att de ska få sig en tankeställare. På andra sidan får de prata med volontärer om sina upplevelser och om de vill kan de skriva på en protestaktion.

Anna Franzén, praktikant i Göteborg, och Emma Larsson, engagerad i Amnesty Business Group i Stockholm. Här i Air Torturetältet.

Text och bild: Lisa Olofsson

Amnesty på ESF:

Europeiskt Socialt Forum har kommit till Malmö (17/09 2008).

reportage | 2008-09-19