Rättslöshetens nya ordning

filmer | 2008-02-14

Utlämnad
Regi: Gavin Hood
USA, 2007
Premiär: 15 februari

Det finns en lång tradition inom amerikansk film av skoninglös kritik mot statsledningen. Ibland har den varit fiktiv, men ändå legat nära verkligheten som i CIA-konspirationsthrillern ”Tre dagar för Condor” (Sydney Pollack, 1975). Ibland har den drag av dramadokumentär och vill ingripa i ett pågående skeende som i ”Salvador” (Oliver Stone, 1986), en välgjord anklagelseakt mot Ronald Reagans stöd till dödspatrullernas mordorgier i El Salvador.
Och i ”Försvunnen” (Costa-Gavras, 1982) söker Sissy Spacek och Jack Lemon sanningen om vad som hände deras son, Charles Horman, när Pinochet tog makten i Chile 1973, ett drama baserad på ett verkligt fall.

Gavin Hoods ”Utlämnad” (Rendition) är en film som vill rikta uppmärksamheten på de ljusskygga metoder USA använder sig av i kriget mot terrorismen. Kidnappningarna, tortyren och hemliga fängelser har flitigt använts av CIA och Bushadministrationen har försvarat sig med en kombination av lögner och rena förnekanden.
Fallet med Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), amerikansk kemiingenjör av egyptiskt ursprung, som ”försvinner” vid hemkomsten till USA ligger kusligt nära den verklighet som drabbade den kanadensiske medborgaren Maher Arar som från flygplatsen JFK fördes bort av USA för att skickas till tortyr i Syrien. Han överlevde ett år i syriska fängelsehålor och kom tillbaka till sin familj. Kanades regering bad honom om ursäkt och gav honom 60 miljoner kronor i skadestånd. Men från USA har ingen ursäkt kommit.

Anwar El-Ibrahimi (Owen Metwally) kommer hem till USA. Men hans familj får vänta förgäves. CIA har bestämt att han ska ”försvinna” och skickas till tortyr i Nordafrika. Foto: SF

Reese Witherspoon gör i Utlämnad en övertygande roll som El-Ibrahimis hustru kämpande för klarhet i mannens öde och Meryl Streep som CIA-chefen Corrinne Whitman ger de ansvariga för tortyren och en världsordning utan rättssäkerhet ett ansikte.
Till sist ger tortyren resultat och filmens El-Ibrahimi ger sina torterare en rad (falska) namn i en scen som också ligger nära verkligheten. En del av Bushs lögner inför anfallet mot Irak härstammade från falska uppgifter som gavs av fångar som torterades av CIA.
Till filmens styrka hör också att den ger en realistisk bild av den kamp som förs i en rad länder i Mellanöstern, till exempel Egypten, mellan islamistiska rörelser och auktoritära regimer och där vanliga medborgare, som filmens Fatima (Zineb Oukach) blir offer.
Utlämnad är en av vinterns mest angelägna filmer!

Ulf B Andersson

Läs mer: Amnesty ordnar panelsamtal om filmen

filmer | 2008-02-14