Manifestation utanför Eritreas ambassad

reportage | 2009-10-27

Foto: Emma Lundström

Utanför Eritreas ambassad samlades på tisdagen olika talare och personer för att uttrycka sitt stöd till Dawit Isaak och hans familj på hans födelsedag, men också för att slå ett slag för yttrandefriheten.

Framför Eritreas ambassad har en blå container demonstrativt placerats. Containern är en suggestiv symbol för isolering, fångenskap och utsatthet då fångar i Eritrea förs in i containrar, ibland för förvar, ibland för transport mot en okänd plats. Suggestiv därför att det finns flera versioner om vad de rektangulära containrarna används till. En annan variant berättar om att containrarna används till att fylla dem med olydiga fångar, för att sedan hissa ner containern halvvägs i en grop i marken. Syftet skulle vara att utsätta fångarna för extrem värme på dagarna och kyla på nätterna.

I väntan på första talaren. Foto: Emma Lundström

Utanför ambassaden står det mest pressfolk. Strax före tio var det endast liten skara personer som tagit sig till manifestationen på Lidingö, denna iskalla grå tisdag morgon. Men stämningen är god. Manifestationens syfte är att skapa uppmärksamhet kring Dawit Isaak och de frågor som hans fångenskap ställer.

  • Kampanjen har pågått i åtta år och det är många medier, publicister och andra organisationer som Amnesty som tillsammans har engagerat sig i Dawit Isaak. Expressen har ju till exempel skrivit om Dawit Isaak varje dag, sedan 2005. Och jag tror att det är viktigt att engagera medier och politiska organisationer och ta vara på varje tillfälle att uppmärksamma, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör och en av initiativtagarna till dagens manifestation, till Amnesty Press.

Thomas Mattsson. Foto: Emma Lundström

Thomas Mattsson berättar om att den 19 november – samma datum som då Dawit Isaak tillfälligt frigavs i tre dagar innan han åter fängslades – kommer tidningar runt om i hela landet att publicera texter kring Dawit Isaak. Bland annat kommer Peter Englund, svenska akademins ständige sekreterare, att skriva en text om yttrandefrihet i anslutning till problematiken kring Dawit Isaak.

Thomas Mattsson från Expressen håller tal. Foto: Emma Lundström

  • Det är viktigt att vi sänder ett meddelande till Eritrea, framförallt till folket i Eritrea, för demokratin och yttrandefriheten i landet, sade Thomas Mattsson i sitt tal.

Amnestys pressekreterare, Elisabeth Löfgren, var nästa talare på tur och hon påminde om att Dawit Isaaks öde delas av 100-tals eritrianer som greps år 2001 och att antalet fångar sedan dess stadigt ökat. Elisabeth Löfgren tryckte också på att Sverige, liksom EU, måste tala klarspråk och öka trycket när det gäller Dawit Isaak. Vidare gav hon också sitt stöd till de idrottsklubbar som tagit saken till sitt hjärta och som manifesterat sitt stöd för Dawit Isaak.

Elisabeth Löfgren från Amnesty. Foto: Emma Lundström

Elisabeth Löfgren avslutar sitt tal med att säga:

  • Vi står här idag på Dawit Isaaks födelsedag. Vi kräver att han nästa år får fira sin födelsedag hemma i Sverige med sin familj.

Till platsen för manifestationen har också Moderaternas och Socialdemokraternas ungdomsförbund tagit sig. Jytte Guteland, SSU:s ordförande, säger att det är viktigt att ställa sig bakom kampanjen.

Jytte Guteland, SSU. Foto: Emma Lundström

  • Det känns viktigt att ställa sig bakom kampanjen, och särskilt en dag som denna för att visa vårt stöd till hans familj. Frågan om Dawit Isaak står över det partipolitiska, för det handlar om mänskliga rättigheter. Det är viktigt att kunna släppa vardagsordningen för något mycket större. Det handlar om yttrandefriheten och friheten att få tänka fritt, säger Jytte Guteland.

Jytte Guteland håller tal. Foto: Emma Lundström

  • Dawit Isaaks kamp för överlevnad är närmast omöjlig att förstå, men det är vår skyldighet att försöka förstå. Det håller inte att ge upp. Engagemanget spelar roll och det får aldrig ges upp, säger Jytte Guteland som i sitt tal också säger att Sverige måste ta täten i frågor om mänskliga rättigheter.

Niklas Wykman, ordförande i MUF, är också han inne på samma spår. Han poängterar både för Amnesty Press och i sitt tal att det är viktigt att visa engagemang.

Niklas Wykman, MUF. Foto: Emma Lundström

  • Det är viktigt att visa vårt engagemang och visa sig utanför ambassader från länder som begår oförrätter. Det är viktigt att ta ställning i sådana här frågor. Och Dawits fångenskap ställer också frågor om vad det innebär att ha ett svenskt medborgarskap. Är det lika för alla? Dawit Isaak-fallet kanske visar att det inte är så. Och det är en allvarlig signal till Sverige, så detta är en viktig fråga ur många aspekter, säger Niklas Wykman till Amnesty Press.

Niklas Wykman. Foto: Emma Lundström

  • På samma sätt som vi idag hedrar och firar de som har gjort samma sak som Dawit nu gör förut i historien, så måste vi den här gången inte vänta tills dess att det är för sent utan agera nu, säger Niklas Wykman i sitt tal.

Liksom Elisabeth Löfgren och Jytte Guteland vill Niklas Wykman att Sverige måste agera på ett mer kraftfullt sätt. Och han säger också att denna kampanj gör skillnad.

  • Förut visste knappt något vem Dawit Isaak var, men nu är det många som vet det. Men vi får inte glöma att kampen också handlar om de ofria folket utanför fängelserna, säger Niklas Wykman i sitt tal.

Alaszar Hagos, från den Eritreanska samarbetsorganisationen för demokrati, påminner också i sitt tal om att Dawit Isaak är en av 100-tals eritrianer som sitter fängslade.

Alaszar Hagos. Foto: Emma Lundström

-Dawit Isaak är en symbol för 100-tals eritreaner som sitter fängslade och som det inte pratas om. Men jag är övertygad om att Dawit Isaak kan släppas fri om vi och andra fortsätter att kämpa, säger Alaszar Hagos i sitt tal, där han också tackade Sverige och svenskarna för att han har givits en chans att få göra sig hörd.

Marcus Birro ropar upp mot ambassaden. Foto: Emma Lundström

  • Hej, ambassaden, är ni med eller?
    Författaren ”och en jävla massa annat”, Marcus Birro, tittar demonstrativt upp mot fjärde våningen i byggnaden där Eritreas ambassad håller till innan han ska påbörja sitt tal.

  • De måste känna att vi stampar dem på hälarna, vi måste visa att vi bryr oss, säger Marcus Birro till Amnesty Press.

Marcus Birro. Foto: Emma Lundström

Marcus Birro, tar i sitt tal upp en anekdot om hur det var att vara borta från sitt barn när han var i Italien för att jobba. Han berättade att han kom att sakna sin familj mer och mer ju längre han var borta. Denna resa varade en vecka, och Marcus Birro påminner om att Dawit Isaak varit ifrån sin familj i över åtta år.

En stor banderoll pryder torget med budskapet ”Free Dawit Isaak”, och på den blå containern har löpsedlar med samma budskap klistrats upp. En eritriansk man i publiken säger att han är övertygad om att ambassaden filmar ovanfrån.

Läs mer om Dawit Isaak i Amnesty Press (29 april 2009): Massiv uppslutning för frigivning av Dawit Isaak

Text: Jose-Miguel Ferrada Stoehrel (Amnesty Press och Media)

Foto: Emma Lundström (Amnesty Press och Media)

reportage | 2009-10-27