Massiv uppslutning för frigivning av Dawit Isaak

reportage | 2009-04-29

Igår hölls på Mynttorget i Stockholm en manifestation för att uppmärksamma journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad utan rättegång i snart 8 år i Eritrea. Dawit Isaak är svensk och eritreansk medborgare och hålls fängslad för de regimkritiska texter han publicerat i tidningen Setit. Uppmärksamheten kring fallet har på senaste tid varit stor i svenska medier och inför Pressfrihetens dag den 3 maj bjöds en rad talare in för att uttrycka sin solidaritet med Dawit Isaak.

Organisationerna bakom tisdagens manifestation och den mediekampanj som hålls för Dawit Isaak består av Stödkommittén Free Dawit, Publicistklubben, Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Reportrar utan gränser, Författarförbundet och Expressen. Förutom en stor skara talare, med bland annat Leif Öbrink, ordförande för Free Dawit, Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, Lise Bergh, generalsekreterare för Amnesty Internationals svenska sektion samt en rad politiker, fanns också en stor ”tortyrcontainer” uppställd.

Talarna stod framför en öppen "tortyrcontainer". Inuti kunde man läsa information om olika tortyrmetoder.

Inuti containern hade man satt upp affischer som beskrev några av de olika tortyrmetoder som används i eritreanska fängelser. En kallas för ”Helikoptern” och går ut på att offrets händer och fötter binds ihop bakom ryggen varefter denne får ligga ute i kraftig hetta eller kyla. Ibland är repen så hårt åtdragna att blodådrorna brister och behandlingen pågår 24 timmar om dygnet med endast korta pauser för att äta och gå på toaletten. Den längsta tid som någon utsatts för detta uppgavs vara 55 dygn.

De bland åskådarna som gick in för att läsa i containern upprördes.
- Tortyr är mot all humanitet. Det är en skändning av människan när varje del av kroppen blir till ett instrument för smärta, sade en kvinna som besökte manifestationen.

En annan metod som används är själva containern. Fångarna trycks in i det trånga uttrymmet varpå containern ställs ut i öknen där det blir extremt varmt under sommaren och bitande kallt på vintern. Det finns inga möbler, luften är kvävande och det finns inga toaletter. Fångar har fått ligga i sin egen diarré som bestraffning.
- Förtrycket i Eritrea ökar och all opposition slås ner eller bestraffas, sade Amnestys generalsekreterare Lise Bergh. Dawit Isaak är inte ensam utan tusentals fångar beräknas sitta i eritreanska fängelser där missförhållandena är grova. Hon menade dock att man kan göra mycket för att förbättra situationen.
- Det lönar sig att ställa krav. Det tar tid, men det går. En värld där det fria ordet styrs blir en värld utav rädsla och då är det är vår skyldighet att ge röst åt de som tystas. Trycket på länder som kränker yttrandefriheten måste öka! Det är dags att höja tonläget och kräva att Dawit Isaak släpps fri.

Amnestys generalsekreterare Lise Bergh berättade om förtrycket i Eritrea och om vikten att ställa krav på regimen.

Anna Serner, VD för Tidningsutgivarna höll med om detta.
- Vi som lever i Sverige med yttrandefrihet måste använda oss av den! Uppslutningen kring Dawit Isaak är enorm idag och 200 000 människor har redan skrivit på för hans frisläppande. Nu måste vi öka tempot!
För att demonstera skillnaden i yttrandefrihet i Sverige och Eritrea läste hon upp utdrag ur några svenska tidningar där man kritiserat eller rentav förolämpat ett flertal politiker, däribland statsministern.
- Dawit Isaaks tidning Setit var knappast i närheten utan innehöll försiktiga och berättigade krav på demokrati och yttrandefrihet. Och för detta fängslades han, sade Anna Serner.

Arne König, vice ordförande för Journalistförbundet var inne på samma spår.
- Vi har haft bra opinionsbildning i Sverige rörande Dawit Isaak och möjlighet att diskutera. Även de som anser att han ska sitta kvar i fängelse har fått sin chans att säga detta.
Han fortsatte med att tala om journalisters sårbarhet och Dawit Isaaks öde.
- Journalister är särskilda måltavlor när det gäller inskränkandet av yttrandefriheten och på Pressfrihetens dag bör vi uppmärksamma vad de utsätts för världen över. Vad gäller Dawit Isaak så slåss vi mot klockan för att rädda honom. Fångar i allmänhet behandlas mycket illa i Eritrea och Dawit Isaak lider dessutom av diabetes och högt blodtryck.

Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet, jämförde yttrandefriheten i Sverige och Eritrea.

  • För Dawit Isaak och hans familj är det en fråga om liv och död. Vi kommer inte att ge oss förrän han är fri! konstaterade Helena Leander (MP) som även kritiserade svensk utvisningspolitik.
  • Amnesty International och Human Rights Watch har uppmanat den svenska regeringen att inte utvisa folk till Eritrea, men ändå har detta förekommit. Vi måste skydda, inte utvisa.

Andreas Norlén (M) talade om den solidaritetsrörelse som skapats kring Dawit Isaak.
- Vi står här idag för att vi delar samma övertygelser. Fänglandet av Dawit Isaak är ett angrepp på rättstaten, på mänskliga rättigheter, tankefriheten och yttrandefriheten. Det är ett angrepp på oss alla som människor. Men han är inte ett offer, han är en hjälte och vi kämpar för att han ska frisläppas och kunna återuppta sitt yrke i demokratins tjänst.

  • Detta är Dawit Isaaks brott, sade Gunnar Andrén (FP). Att vilja demokratisera sitt land. Att förneka sanningen är det som alla diktaturer har gemensamt.

Bo Strömstedt, före detta chefredaktör på Expressen, har skrivit brev till statsministern och uppmanat denne att föra Dawit Isaak till Sverige.

Bo Strömstedt, före detta chefredaktör på Expressen, berättade att han skrivit brev till statsministern där han uttryckt en önskan att denne tillsammans med utrikesministern ska åka till Eritrea och hämta hem Dawit Isaak.
- Men statsministern har ännu inte tagit ställning till detta eller svarat på mitt brev, berättade han. Utrikesminister Carl Bildt bör föra tillbaka Dawit Isaak till Sverige!

Även Helena Bargholtz (FP) ansåg att de båda ministrarna borde åka till Eritrea.
- På senaste tiden har ansträngningarna från regeringens sida ökat. Bättre sent än aldrig. Det är också dags att EU slutar skänka bistånd till Eritrea då det endast är en liten del av detta som går till demokratisering. Bistånd ska bara ges till stater som initierat en demokratiseringsprocess, ansåg hon.

När talarna fått säga sitt avslutade Arne König och publiken skingrades. Efter en förmiddag som kretsat kring såväl demokrati och yttrandefrihet som utvisningar och europeisk biståndspolitik kan man nog påstå att diskussionen varit närapå uttömmande. Containern fick dock stå kvar på sin plats ännu en stund som en påminnelse om det grova våld som Dawit Isaak och andra fångar i Eritrea riskerar att utsättas för.

Text: Louise Sundström Foto: Jasin Abdulssmed

Läs mer:

40 gånger en minut för Dawit Isaak (Amnesty Press 17 april)

reportage | 2009-04-29