De lever på hoppet

filmer | 2003-10-02

In This World
England 2003
Regi: Michael Winterbottom
Medverkande: Jamal Udin Torabi och Enayatullah

Drygt 20 miljoner människor lever idag som flyktingar enligt den senaste statistiken från UNHCR. Det betyder att av jordens hela befolkning är var trehundrade person på flykt. Hur många av dessa som hamnar i händerna på professionella människosmugglare i jakten på ett bättre liv någon annanstans är oklart, de flesta når aldrig sitt mål.

I dramadokumentären ”In This World” får vi möta föräldralöse Jamal, som jobbar på ett tegelbruk, och hans kusin Enayat, som säljer el-artiklar i sin pappas marknadsstånd. Tillsammans med en miljon landsmän bor de i ett afghanskt flyktingläger i Peshawar i Pakistan. De drömmer om en drägligare tillvaro i England, och till ett pris av 20 000 dollar utlovas de hjälp att ta sig dit.

Regissören Michael Winterbottom har tidigare gjort ett tjugotal filmer och tv-serier, däribland komedin ”24 Hour Party People” och krigsdramat ”Welcome to Sarajevo”. Han är känd för att göra intensiva och passionerade filmer där mänskliga relationer alltid står i centrum.
Och ”In This World” är inget undantag. Vid årets filmfestival i Berlin belönades ”In This World” med Guldbjörnen samt jury- respektive fredsfilmpriset, och det är onekligen välförtjänta priser. ”In This World” är en både angelägen och engagerande film om ett globalt humanitärt problem som i dag tyvärr får alldeles för lite uppmärksamhet.

Filmen som baseras på verkliga händelser, filmades på plats i Pakistan, Iran, Turkiet, Italien, Frankrike och Storbritannien. Winterbottom har valt att använda digitala videokameror, vilket gör att åskådaren kommer mycket nära personerna i filmen. Kameran blir faktiskt som en tredje passagerare när Jamal och Enayat transporteras på bilflak, köpslår med tullvakter och smugglare, pulsar genom snötäckta bergspass i beckmörker eller färdas hopkrupna under ett tåg med rälsen rusandes bara några centimeter från deras ansikten. Närvaron är total och det känns kusligt verkligt.

Men den allra största behållningen utgör dock de två huvudpersonerna som spelas av Jamal Udin Torabi och Enayatullah. Handplockade på Peshawars gator och helt utan skådespelarerfarenhet gestaltar de sina roller så enkelt och naturligt att det är lätt att glömma att de deltar i en iscensatt berättelse med manus och regi.

Karin Fjell

filmer | 2003-10-02