Amnesty: Navalnyj åter samvetsfånge
Den 10 maj meddelade Amnesty International att man efter ”en noggrann utvärdering” beslutat att åter benämna den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som samvetsfånge.
Reportage | 2021-05-30 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2021 |
Aleksej Navalnyj (i mitten) vid en demonstration i Moskva den 26 mars 2017. Foto: Evgeny Feldman/Wikimedia
I februari fattade Amnesty ett internt beslut om att inte längre använda termen “samvetsfånge” för att benämna Aleksej Navalnyj. Beslutet grundades i de diskriminerande uttalanden han gjorde under 2007 och 2008 som Amnesty bedömde kan ha överskridit gränsen för hatpropaganda.
Aleksej Navalnyj hade då jämfört kaukasiska arbetsinvandrare med skadeinsekter och han deltog 2007-2011 i den ryska nationalistmarschen ”Russkij marsj”.
Amnesty hade inte för avsikt att offentliggöra beslutet just då, och det påverkade inte Amnestys arbete för att kräva att han omedelbart skulle släppas fri. Efter att ha vårdats i Tyskland efter förgiftningsförsöket i augusti 2020 återvände Navalnyj till Moskva den 17 januari 2021. Han greps och ställdes inför rätta och dömdes till två och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot en villkorlig dom från 2014.
När beslutet att inte längre betrakta Navalnyj ändå läckte ut användes det enligt Amnesty av de ryska myndigheterna för att ytterligare kränka hans rättigheter. Beslutet ledde också till hård kritik mot Amnesty.
– Amnesty har beslutat att inleda en översyn av hur termen “samvetsfånge” används, skriver organisationen. Som ett första tillfälligt steg har vi beslutat att inte exkludera en individ från att benämnas som samvetsfånge enbart baserat på hens tidigare agerande eller uttalanden. Vi förstår att en persons åsikter och beteende kan förändras över tid.
– När Amnesty beslutar att benämna någon som samvetsfånge betyder inte detta på något sätt att organisationen ställer sig bakom alla hens åsikter, konstateras också. Vissa av Navalnys tidigare uttalanden är förkastliga och vi har på inget sätt överseende med dem.
Protest i Frankrikes huvudstad Paris 7 maj för frihet åt Aleksej Navalnyj. Foto: Mustafa Sevgi/SIPA/Shutterstock/TT
Termen samvetsfånge innebär inte heller att Amnesty stödjer Navalnyjs politiska program:
– Däremot betonar vi vikten av att hans rättigheter, inklusive tillgången till oberoende sjukvård, brådskande erkänns och tillgodoses av de ryska myndigheterna. Aleksej Navalnyj har inte fängslats för internationellt erkända brott, utan för att ha krävt lika rätt till deltagande i det offentliga livet för honom själv och hans följare, och för att ha krävt en regering som står fri från korruption. Det är samvetshandlingar och ska erkännas som sådana.
Amnesty konstaterar att ett felaktigt beslut fattades ”och vi ber om ursäkt för den negativa inverkan detta hade på Aleksej Navalnyj personligen och aktivister i Ryssland och runt om i världen som oförtröttligt har kämpat för att få honom fri”.
Ulf B Andersson
Läs också
Amnesty: Navalnyj har inte tagit avstånd offentligt (Expressen kultur 4 mars 2021)
Hur kunde Amnestys klavertramp ske? (Expressen kultur 2 mars 2021)
Amnesty lyssnar på Putins smutskastning ( Expressen kultur 25 februari 2021)
Amnesty International chiefs admit 'undermining' Alexei Navalny by stripping him of his prisoner of conscience status for ‘racism’ as they are tricked into Zoom call with pro-Kremlin pranksters (Daily Mail 26 februari 2021)
Russian Pranksters Trick Amnesty Heads in Navalny 'Prisoner of Conscience' Call (Moscow Times 26 februari 2021)
Aleksej Navalnyj (i mitten) vid en demonstration i Moskva den 26 mars 2017. Foto: Evgeny Feldman/Wikimedia
NAVALNYJ. Protest i Frankrikes huvudstad Paris 7 maj för frihet åt Aleksej Navalnyj. Foto: Mustafa Sevgi/SIPA/Shutterstock/TT
Reportage | 2021-05-30 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2021 |