Orbán expanderar på medieområdet även utanför Ungern

Kontrollen över ungerska medier har hjälpt premiärminister Viktor Orbán att vinna fyra val i rad. Nu vill han sprida sina idéer även i andra länder och Orbáns affärsvänner köper upp medier i andra länder.

reportage | 2023-03-21
Av: Åke Pettersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023

Amnesty Press publicerar två artiklar om mediesituationen i Ungern. Den andra artikeln handlar om tidningen Magyar Hang.

Viktor Orbán håller segertal efter valet i april 2022.

Viktor Orbán håller segertal efter valet i april 2022. Foto: Elekes Andor/Wikimedia

Den ungerska regeringen pumpar in miljonbelopp i de medier som riktar sig till de stora ungerska minoriteterna i grannländerna. Viktor Orbáns mediestiftelse KESMA driver också en internationell nyhetsbyrå i London, vars journalister nu avslöjas vara få och dessutom sitter i en förort till Budapest.

År 2021 försökte Ungerns största kommersiella TV-bolag; TV2-gruppen, som ägs av Viktor Orbáns barndomsvän, tidigare rörläggaren Lörinc Mészáros, en av Ungerns rikaste män, kapa åt sig en av de fem digitala, markbundna TV-koncessionerna i Serbien. Det lyckades dock inte. Pengarna räckte troligen inte till, eftersom Ungern inte fått loss sina EU-fonder. Men Serbien, vars president Aleksandar Vučić är av samma nationalkonservativa politikertyp som Orbán, håller den femte koncessionen öppen för senare anbud.

Det är inte lätt att få intervjuer med Orbáns medieoligarker, som blivit stormrika tack vare att Orbán pumpat in statliga pengar i deras företag. Men regimtrogna TV2:s vd Pavel Stanchev säger i branschtidningen TVBizz att han är intresserad av alla investeringsobjekt i regionen. Det gäller även RTL Kroatien. RTL är ett tyskt bolag som TV2 konkurrerar med i Ungern. RTL är i stort sett den enda kommersiella TV-kanal som Orbán inte har kontroll över.

Amnesty Press försöker också få en intervju med Orbáns internationelle pressekreterare i Budapest, för att höra om medierna i Ungern och inte minst om synen på landets medieexpansion. Det korta mejlsvaret blir att ”tiden inte räcker till” och att ”regeringen inte har något med mediernas affärer i utlandet att göra”. Underförstått: allt sker på strikt kommersiella grunder.

TV2:s ingång vid huvudkvarteret i Budapests utkant.

TV2:s ingång vid huvudkvarteret i Budapests utkant. Foto: Åke Pettersson

– Struntprat! Det är alltid vår premiärminister som bestämmer i sista hand. Ingen av medieägarna är affärsmän, det handlar hela tiden om politiska förbindelser. De är till hundra procent avhängiga Viktor Orbán!

Det säger Gábor Polyák, professor i medier och kommunikation vid ELTE-universitetet i Budapest. Jag träffar honom i hans lilla rum i den gamla universitetsbyggnaden vid Múzeumgatan i centrala Budapest.

– TV2 är en av de absolut värsta propagandamaskinerna i Ungern. Kanalen rapporterar till exempel inte alls om de stora lärarstrejkerna vi haft under lång tid. Sägs det något så är det att det är Soros och oppositionen som ligger bakom. Det handlar helt om en geopolitisk strategi om TV2 lyckas köpa in sig i Serbien. I Slovenien gällde det att hjälpa premiärminister Janez Janšas högerparti SDS. Det fungerade fram till i fjol då Janša förlorade valet i Slovenien, påpekar Gábor Polyák.

Den senaste stora medieaffären i Slovenien var när Planet TV köptes av just ungerska TV2. Men expansionen inleddes redan 2017. Huvudfigur i de flesta av Ungerns tidigare medieaffärer utomlands var Péter Schatz, som började som direktör i ungerska MTVA när Orbán redan 2011 tog makten över Ungerns public service-TV.

Gábor Polyák är starkt kritisk mot det styrande partiets mediepolitik i Ungern.

Gábor Polyák är starkt kritisk mot det styrande partiets mediepolitik i Ungern. Foto: Åke Pettersson

Idag anklagas Péter Schatz för att, via alla medieaffärer, ha bekostat de Fideszvänliga partiernas valkampanjer i Nordmakedonien och Slovenien. Han misstänks också för penningtvätt.

Flera av medieköpen gjorde Péter Schatz tillsammans med Arpád Habony, Orbáns nära vän, som lyssnat mycket på Donald Trumps inspiratör Steve Bannon.

Fast frågan är om inte Steve Bannon fick idéer av Orbán som Bannon brukar kalla ”Trump before Trump”. I dag är Ungern en stor förebild för många republikanska politiker på högerkanten. Flera av dem var på stor konferens i Budapest i maj 2022. Donald Trump och Marine Le Pen kom dock inte, däremot Fox News kände TV-värd Tucker Carlson som förklarade att ” Ungern är ett laboratorium som framgångsrikt bekämpat vänstern. Genom kontrollen över medierna och viktiga institutioner har de så kallade progressiva krafterna som hotar hela den västerländska civilisationen stoppats”.

Den ungerska delegationen lämnar Trianon efter att ha skrivit på fredsfördraget 4 juni 1920.

Den ungerska delegationen lämnar Trianon efter att ha skrivit på fredsfördraget 4 juni 1920. Foto: Agence Rol/Wikimedia

Viktor Orbán såg väldigt nöjd ut under talet och bjöds sedan in till USA där han i augusti 2022 talade på extremhögerns CPAC-möte i Texas. Orbáns budskap om att ”globalisterna kan alla dra åt helvete” hälsades med jubel.

Ungerns förluster 1920.

Ungerns förluster 1920. Foto: Karta: Lotta Lundin

Den ungerska expansionen fortsätter även i andra omgivande länder som Rumänien, Serbien, Slovakien och Kroatien, där medierna som riktar sig till de ungerska minoriteterna kan glädja sig åt många miljoner euro i stöd. Orbán är ganska fixerad vid att Ungern förlorade två tredjedelar av sitt territorium efter första världskriget vid fredsfördraget i Trianon 1920.

– I Transsylvanien i Rumänien, där jag är född, pumpar Orbán in fem-sex miljoner euro varje år i de ungerskspråkiga tidningarna och radiostationerna. Och de har kontroll över alla genom en propagandacentral liknande KESMA. Så fick han också 79 procent av rösterna därifrån vid valet 2022.

Det berättar Csába Lukács , chefredaktör på den oberoende tidningen Magyar Hang i Budapest, som han för övrigt är tvingad att trycka i Slovakien. Inget tryckeri i Ungern vågar befatta sig med Magyar Hang, då skulle de mista andra kunder.

– Men även i Slovakien satsar Orbán mångmiljonbelopp i de Fideszvänliga minoritetsmedierna, precis som i Kroatien och Serbien, berättar Csába Lukács.

I hörnet av sammanträdesrummet chefredaktör Csaba Lukács med apparaterna som behövs för videoinspelningarna.

I hörnet av sammanträdesrummet chefredaktör Csaba Lukács med apparaterna som behövs för videoinspelningarna. Foto: Åke Pettersson

De ungerska skattebetalarnas pengar flyter, via mellanhänder, också in i Montenegros telecom- och banksektor. Och i Albanien och Bosnien köpte ungerska oligarker de största mobiloperatörerna för drygt ett år sedan.

Inblandad i de affärerna är också det portugisiska investmentbolaget Alpac Capital, vars vd Pedro Vargas David har en nära koppling till Orbán. År 2021 tog Davids bolag över 88 procent av aktierna i den kända nyhetskanalen Euronews som når över 100 miljoner tittare i månaden. Davids pappa; Mario David är Orbáns nära vän och rådgivare. Vd Pedro Vargas David förnekar att kanalens innehåll ska påverkas.

– Uppgörelsen är en ”politisk investering” utan någon som helst affärsmässig grund, anser medieprofessorn Gábor Polyák.

Gábor Polyák, medieprofessor vid ELTE-universitet i Budapest.

Gábor Polyák, medieprofessor vid ELTE-universitet i Budapest. Foto: Åke Pettersson

Dock kan man ännu inte skönja någon direkt påverkan på utbudet i Euronews, som har sitt säte i franska Lyon.

Den internationella, ungerska nyhetsbyrån V4NA i London är ett annat, tidigare försök att sprida Fidesz och Orbáns tankar. V4 antyder att de fyra länderna i Visegrádgruppen; Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien är inblandade. Men inte alls, det handlar om en rent ungersk skapelse, återigen av Orbáns informelle rådgivare Àrpád Habony, nu tillsammans med försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky, tidigare Londonambassadör.

NA står för News Agency och V4NA marknadsför sig som en Londonbaserad nyhetsbyrå med ett 50-tal korrespondenter runt om i Europa. I själva verket består den av några få journalister som sitter i förorten Óbuda utanför Budapest och plockar de flesta nyheterna från nätet. Det kunde den grävande ungerska sajten Atlatszo berätta om. Deras reportrar hade förgäves letat efter nyhetsbyrån runt om London.

Den så kallade nyhetsbyråns material når därför inte avsedd internationell spridning, men används av alla de regeringskontrollerade medierna i Ungern, vars mediekonsumenter tror att nyheterna kommer från London. Utbudet är det sedvanliga: Västeuropa är i förfall med horder av migranter som finansieras av Soros.

Ungerns medieexpansionen utomlands, väcker den då ingen kritik?

Jo, den har uppmärksammats av pressfrihetsorganisationer, som varnar för utvecklingen. Inom EU händer det däremot inte mycket. För några år sedan tvingade dock fyra medlemmar i Europaparlamentet fram en debatt i saken.

En av de kritiska parlamentsledamöterna, ungerskfödda nederländskan Kati Piri, gick så långt som att säga att ”det är knappast någon överraskning att ungerska ledare pumpar in miljoner euro i de här utländska medierna. Vi vet alla att Orbáns otillständiga propagandaförsök bara är toppen av ett isberg. Hans mål är att underminera EU för egen personlig vinning.”

Åke Pettersson
[email protected]

Läs också
'Freedom March' In Hungary Calls For Educational Reforms And Political Change (RFE/RL 16 mars 2023)

RFE/RL Investigation: Why Is Hungary Funding Diaspora Communities In Western Ukraine? (RFE/RL 8 juli 2021)

Fakta/ Soros

George Soros föddes 1930 i Budapest. Han kom från en judisk familj men överlevde Förintelsen. 1948 flyttade han till England och senare till USA. Han har blivit känd både som kontroversiell finansaktör och filantrop. Hans stiftelse Open Society Foundations är verksam i många länder. För den ungerska regeringen har Soros varit en huvudfiende i många år.

Fakta/ Steve Bannon

Affärspersonlighet i USA som var chefsstrateg hos president Donald Trump under ett drygt halvår 2017 innan han fick sparken. Bannon har arbetat för att förena högerextremister i olika länder. I USA har han åtalats flera gånger för bland annat domstolstrots och penningtvätt.

Fakta/ CPAC

Conservative Political Action Conference, CPAC, är en årlig politisk konferens för konservativa i USA. De senaste åren har konferensen dominerats av politiker långt ut på högerkanten och CPAC har också satsat på att arrangera konferenser i andra länder för att förena högernationalister.

Fakta/ Trianon

Efter första världskrigets slut slöts flera fredsavtal med de stater som tillhörde den förlorande sidan. För Ungerns del innebar fredsavtalet på det franska slottet Trianon 4 juni 1920 att landet förlorade två tredjedelar av sin yta.

Viktor Orbán iförd Trianon-halsduken tillsammans med landslagsspelaren Balázs Dzsudzsák.

Viktor Orbán iförd Trianon-halsduken tillsammans med landslagsspelaren Balázs Dzsudzsák. Foto: Facebook

Frågan om Ungerns förlorade områden är fortfarande aktuell och fick åter uppmärksamhet när Viktor Orbán i samband med en fotbollsmatch med Grekland i november 2022 bar en halsduk med Storungerns karta. Rumänien och Ukraina rasade mot Orbáns provokation som hade lagts ut på premiärministerns egen facebook-sida.

Fakta/ Rösträtt

År 2011 fick ungrare utomlands medborgarskap. Omkring två miljoner bor i grannländerna och fick 2012 rösträtt i ungerska val. En stor majoritet av ungrarna i Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Ukraina och Österrike stödjer Viktor Orbán och Fidesz,

Fakta/ Ungern

Huvudstad: Budapest
Politik: Efter andra världskriget hamnade landet under sovjetisk kontroll. Hösten 1956 ledde kommunistpartiets ledare Imre Nagy den ungerska revolutionen som krossades av Sovjets inmarsch. Sommaren 1989 revs Järnridån och kommunistregimen gick med på flerpartival. Sedan 2010 styrs Ungern av Viktor Orbán, ledare för nationalkonservativa partiet Fidesz. EU har hotat att dra in bidrag i protest mot lagar som bryter mot EU:s syn på demokrati och rättsstat.
Yta: 93 030 km² (Sverige: 449 964 km²).
Befolkning : 9,7 miljoner

Läs mer om Ungern från Amnesty Press

Chefredaktören i Budapest som vägrar ge upp (21 mars 2023)

Rekordstor Prideparad efter nya lagen i Ungern (6 augusti 2021)

Dyster bild av situationen i Ungern (7 oktober 2020)

Nya lagen slår hårt mot transpersoner i Ungern (1 september 2020)

Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020 – också i nummer 2/2020)

Turkiet och Ungern angår oss alla (26 augusti 2018 – också i nummer 3/2020)

Amnesty vägrar följa ny ungersk lag (30 juni 2017)

Gränsen Ungern vill dölja – polis stoppade Amnesty Press reporter (30 juni 2017)

Ungerns väg bort från demokratin (5 december 2015)

BOKMÄSSAN 2015: Orsolya Jeney, Amnestychef i Ungern: ”Det som händer är hela Europas skam.” (2 oktober 2015)

När demokratin avskaffas (2 december 2014)

Romskt motstånd i anti­ziganismens Ungern (5 mars 2014)

reportage | 2023-03-21
Av: Åke Pettersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023