Hård kritik mot Amnestys samarbete med Moazzam Begg

Moazzam Begg, tidigare Guantánamofånge, är på resa i Europa och besökte Sverige på inbjudan av Amnesty. Samarbetet med honom har lett till konflikt inom Amnesty International. Gita Sahgal, chef för Amnestys »Gender unit«, suspenderades sedan hennes interna kritik publicerats i brittiska Sunday Times.

reportage | 2010-03-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2010
Moazzam Begg besöker Amnestys sekretariat i Stockholm.

Moazzam Begg besöker Amnestys sekretariat i Stockholm. Foto: Stina Thomsson

Fortfarande sitter 196 personer kvar i USA:s fångläger på Guantánamobasen på Kuba. Totalt har över 775 män hållits fängslade där och merparten har alltså frigivits utan att ställas inför rätta. För att påminna om att fånglägret finns kvar och för att uppmana europeiska länder att ta emot fångar som friskrivits från terroristmisstankar kom Moazzam Begg, tidigare Guantánamofånge, tillsammans med Polly Rossdale från Reprieve och Sophie Weller från Center for Constitutional Rights till Stockholm i slutet av januari.

De båda organisationerna ger rättshjälp till Guantánamofångar. Besöket var en del av en turné till flera europeiska länder där Amnestysektionerna var värdar.

– Vi fick ett varmt mottagande i Luxemburg där vi träffade utrikesministern, sade Moazzam Begg till Amnesty Press. Nu ska vi vidare till Irland och sedan till Tyskland.

Moazzam Begg är född i Storbritannien och brittisk medborgare. Sommaren 2001 reste han med sin familj till Afghanistan för att enligt egen utsago starta en skola för flickor i huvudstaden Kabul. Talibanerna styrde sedan 1996 över större delen av Afghanistan. Efter attackerna mot USA den 11 september 2001 inledde USA flygbombningar i oktober 2001 medan Norra alliansen gick till offensiv på marken. Moazzam Begg flydde med sin familj till Pakistan.

I början av 2002 greps han av pakistansk polis och överlämnades sedan till USA. Under ett år satt han fängslad på USA:s flygbas Bagram utanför Kabul och uppger att han utsattes för tortyr och blev vittne till hur två fångar slogs ihjäl av amerikanska soldater.

I februari 2003 flögs han till Guantánamo och satt fängslad där till januari 2005 då han tillsammans med tre andra brittiska medborgare frigavs och flögs hem till Storbritannien.

Efter frigivningen har Moazzam Begg blivit en förgrundsgestalt i kampen mot USA:s övergrepp under det så kallade kriget mot terrorismen. Han medverkar flitigt i radio, TV och tidningar och har tillsammans med Victoria Brittain skrivit boken "Enemy Combatant: A British Muslim’s Journey To Guantánamo and Back".

– Jag har säkert framträtt på 500 evenemang efter att jag kom tillbaka från Guantánamo och jag har gjort en hel del tillsammans med Amnesty, berättar Moazzam Begg. Jag har fått ett bra mottagande men det finns de, främst från yttersta högerkanten, som misstänkliggör mig som terroristsympatisör.

– Jag sympatiserar inte med terrorister och tar avstånd från våld mot civila – vare sig våldet kommer från terrorister eller regeringar, säger han.

Efter frigivningen driver han tillsammans med andra brittiska före detta fångar, däribland Binyam Mohamed (se AP 3/2009), en process mot de brittiska myndigheterna för deras delaktighet i tortyr under den tid fångarna hölls i amerikansk fångenskap.

– Jag har föga tilltro till att vi kommer lyckas, säger Moazzam Begg. Och jag tvivlar på att Barack Obama kommer att stänga fånglägret på Guantánamo.

Moazzam Begg leder organisationen Cageprisoners, som arbetar för personer som fängslats utan rättslig prövning under kriget mot terrorismen.

Gita Sahgal (till vänster) på möte med Women against Fundamentalism.

Gita Sahgal (till vänster) på möte med Women against Fundamentalism. Foto: WAF

Den 7 februari publicerade brittiska Sunday Times en artikel där Gita Sahgal, chef för »Gender unit« (den avdelning som arbetar med könsrelaterade frågor) vid Amnestys internationella sekretariat i London gick till skarpt angrepp mot Amnestys samarbete med Moazzam Begg.

– Detta skadar Amnesty Internationals integritet och utgör ett hot mot mänskliga rättigheter, hade Gita Sahgal den 30 januari skrivit i ett internt mejl som nu offentliggjordes i Sunday Times.

Hon beskrev Moazzam Begg som »Storbritanniens mest kände talibananhängare«. Gita Sahgal suspenderades från sin tjänst med bibehållen lön. På sin blogg anklagade hon Amnesty för att ha lierat sig med grupper som stödjer talibanerna och främjar islamiska högeridéer.

Moazzam Begg anmälde artikeln i Sunday Times till den brittiska motsvarigheten till Pressombudsmannen och uppgav i ett svar på Cageprisoners hemsida att organisationen inte driver kampanj för »någon som har fått en rättvis, transparent och skälig dom« och att Cageprisoners inte betraktar personer som har dömts som »oskyldiga«.

Under februari publicerades ett antal artiklar i främst brittisk press där hårda angrepp riktades mot Amnesty och författaren Salman Rushdie anklagade Amnestys ledarskap för »en slags moralisk konkurs« där förmågan att »skilja rätt från fel« hade gått förlorad.

Gita Sahgal fick stöd runt om i världen och flera tusen personer och organisationer krävde att hon skulle återfå sin tjänst på Amnesty. Så blev det dock inte.

Amnestys tillförordnade generalsekreterare Claudio Cordone betonade i ett svar på Amnestys internationella hemsida att Amnestys samarbete med Moazzam Begg enbart har handlat om att lyfta fram kränkningar av mänskliga rättigheter som har ägt rum på Guantánamo och kravet på att fånglägret ska stängas och att fångarna antingen ska friges eller ställas inför rätta. Claudio Cordone förklarade också att Amnesty fortsätter att kraftfullt ta avstånd från övergrepp som begås av religiöst förankrade upprorsgrupper.

Ulf B Andersson

Fotnot: Artikeln finns också i nummer 1/2010

Läs mer om Moazzam Begg

Amnesty International responds to questions about Cage (Amnesty International/UK 16 februari 2017 där Amnesty bryter kontakten med Cage)

Amnesty på villovägar (G-P 25 november 2010)

A Statement By Gita Sahgal On Leaving Amnesty International (The New York Review of Books 13 maj 2010)

Gita Sahgal's dispute with Amnesty International puts human rights group in the dock (The Observer 25 april 2010)

En “fientlig kombattants” berättelse (2 januari 2007)

Kvinnans kropp som slagfält (6 december 2005)

Teater om en demokrati på glid (3 mars 2005)

reportage | 2010-03-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2010