Yttrandefriheten sitter trångt i Erdogans Turkiet - ”70 journalister och författare fängslade”
reportage | 2011-06-15 |
När det styrande AKP under ledning av premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vann söndagens val i Turkiet var många kommentarer i Europa positiva. Det muslimska AKP ses som en moderat kraft som har reformerat och demokratiserat Turkiet och fört landet närmare ett medlemskap i EU. Bland Turkiets journalister, författare och förläggare finns en annan inställning. Vid seminarium i Stockholm beskrevs Turkiet som det land i världen som har rekord i fängslandet av journalister. Besvikelsen var stor över att EU agerat svagt.
Den 9 juni arrangerade Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet och Socialdemokraterna i riksdagen ett välbesökt seminarium för att sätta fokus på den förvärrade situationen när det gäller yttrandefriheten i landet.
– Vi har namn på 70 personer som är fängslade i samband med att de utnyttjat sin yttrandefrihet, sade Sultan Özer från journalistförbundet TGS.
Sultan Ö__zer. Foto: __Parliament Reporters’ Association
Hon beskrev hur det tidigare var kurdiska journalister och vänsterjournalister som drabbades av förföljelse:
– Även om majoriteten av de fängslade är kurder och/eller vänster så drabbas nu även journalister från liberala tidningar.
Sultan Özer beskrev AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet, och premiärminister Recep Tayyip Erdoğan som alltmer auktoritära i sin inställning till medier och yttrandefrihet.
– Europaparlamentet ger stöd till den nuvarande regimen i Ankara, sade Sultan Özer. De ger inte stöd till dem som behöver det.
Metin Celal Zeyinoglu, ordförande i turkiska förläggarföreningen, gav några exempel på hur yttandefriheten har inskränkts under de senaste månaderna. Ahmet Şik och Nedim Şener greps i mars. Den sistnämnde hade fått förläggarföreningens yttrandefrihetspris för 2011. De bägge var bland sju journalister som greps vilket ledde till att tusentals personer demonstrerade i Ankara och Istanbul. Gripandena handlade om Ergenekon, den konspiration kring en planerad statskupp som har avslöjats de senaste åren och som har haft förgreningar högt upp i statsapparaten och militären. De rättsliga undersökningar fortsätter och regeringen har bedyrat att det inte handlar om politiska processer. När journalister började gripas så växte dock kritiken.
Štefan Füle, EU:s kommissionär för utvidgning, riktade skarp kritik den 3 mars mot gripandet av de sju journalisterna:
– Turkiet måste skyndsamt se till att det finns ett rättsligt ramverk för att för att på ett betydande sätt förbättra pressfriheten.
EU-kommissionären betonade att ett land som ansöker om medlemskap i EU måste tillåta en pluralistisk debatt i offentligheten.
Orhan Pamuk. Foto: Ulf B Andersson
Metin Celal Zeyinoglu berättade också om den ökade övervakningen av internet där det nu finns en miljon hemsidor som har blockerats av högsta rådet för telekommunikation och hur författaren Orhan Pamuk fortsätter att utsättas för stämningar efter den intervju han gav i intervju i schweiziska tidningen Tagesanzeiger för snart tio år sedan. I intervjun sade han att ”30 000 kurder och en miljon armenier mördades i dessa områden och ingen utom jag vågar tala om det” och det ledde till en undersökning om att Pamuk skulle brutit mot artikel 301 i den turkiska brottsbalken.
Paragraf 301, som luddigt talade om nedvärderande av turkiskhet, har senare reviderats men enligt seminariedeltagarna är detta endast en kosmetisk förändring.
Vid seminariet i Stockholm medverkade också Necati Abay. Han är utgivare av tidningen Atilim och talesperson för Solidaritetsplattformen för fängslade journalister. I Turkiet är han dömd till 18 år och nio månaders fängelse i samband med rättsprocessen mot MLKP, det marxist-leninistiska kommunistpartiet, som anklagats för bombdåd.
– I rättegången kunde de inte presentera några bevis för anklagelserna mot mig, sade Necati Abay. Jag dömdes för mitt journalistiska arbete och arbete för fängslade journalister.
Necati Abay sade att Turkiet idag har rekord i världen när det gäller fängslade journalister och författare:
– Reportrar utan gränser uppger att det i Kina finns 34 personer journalister och författare fängslade och att det är värst i världen. Tyvärr har de fel. I Turkiet är det 70 personer som är fängslade.
Kritiker varnar för att Turkiet rör sig i riktning mot auktoritär polisstat.
Bilden visar poliser på 1 maj i Istanbul 2009. Foto: Ebu Cehil/Flickr
När valresultatet från Turkiet kom under söndagskvällen stod det klart att AKP hade vunnit en ny seger med cirka hälften av rösterna och att premiärminister Recep Tayyip Erdoğan sitter kvar. Partiet fick dock inte de 330 mandat som hade krävts för att partiet själv ska kunna skriva om författningen. Nationalistiska CHP, det republikanska folkpartiet, som är anslutet till Socialistinternationalen, gick också framåt, liksom extremnationalistiska MHP. Även oberoende kandidater, bland annat de som stödjer prokurdiska partiet BDP gick också framåt. Det innebär att muslimska AKP, kemalisterna i CHP och MHP, liksom BDP alla kan räkna sig som segrare.
– Turkiet är ett föredöme för dem som vill göra demokratin möjlig, kommenterade EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (m).
Utrikesminister Carl Bildt gratulerade AKP till valsegern men påpekade också att det är viktigt ”att föra frågan om rättigheter för den kurdiska befolkningen ytterligare framåt”.
Text: Ulf B Andersson
Läs mer om utvecklingen i Turkiet
Frälsaren blev en förtryckare (Mustafa Can i Aftonbladet 15 juni)
Turkisk höst (Esref Okumus i Expressen 12 juni)
Debatt: Erdogan vrider klockan tillbaka (Anna Ekström i Expressen 12 juni)
The Economists ledare 6 juni:
One for the opposition. The best way for Turks to promote democracy would be to vote against the ruling party
reportage | 2011-06-15 |