Boken om unga tjejers rätt till sitt eget liv

För två år sedan släpptes en bok som orsakade upprörda känslor i författarens hemland Saudiarabien. Den beskriver nämligen fyra unga kvinnors liv i det stängda kungadömet på ett sätt som inte väjer för några tabun inom kärlek, sex eller familjeliv.

Läst & Sett | 2007-11-14
Av: Carolina Chreisti Eriksson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2007
Rajaa Alsaneas bok har väckt stor uppmärksamhet.

Rajaa Alsaneas bok har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Privat/Norstedts

”Flickorna från Riyadh” är skriven av 25-åriga tandläkarstudenten Rajaa Alsanea, för närvarande bosatt i USA där hon slutför sina studier. För två år sedan släpptes boken på arabiska genom en liberal förläggare i Libanon eftersom en utgivning i Saudiarabien var otänkbar. Den blev en omedelbar succé i Libanon, spreds vidare i arabvärlden och släpptes i våras på engelska. Från och med september finns boken även utgiven på svenska av Norstedts förlag.

Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen där kvinnor och män lever helt åtskilda från varandra såvida de inte är släkt. Vardagen präglas av uråldriga traditioner och sharialagar, som bortgifte och förbud mot offentliga kärleksyttringar. Allt kontrolleras av den religiösa polisen. Detta gör att relationer mellan de bägge könen är starkt laddade och tabubelagda. Att lära känna en potentiell framtida partner är förenat med många komplikationer och orsakar ofta stort känslomässigt lidande.

Att en kvinna skriver om det saudiska samhällets egenheter och baksidor är chockerande, för att inte säga förbjudet. Boken är dessutom skriven i en innovativ stil som sticker i ögonen på konservativa saudier. Varje kapitel är skrivet som ett fiktivt e-mail inskickat till ett internetforum av en anonym tjej i tjugoårsåldern, vilket ger en väldigt dokumentär känsla. I dessa beskriver hon sina fyra väninnors kärleksliv och familjesituationer samt de oförrätter de utsätts för i det hårt styrda samhället.

Rajaa Alsaneas fyra kvinnliga huvudpersoner är visserligen påhittade men de problem och situationer som de genomgår är inspirerade av verkliga händelser.

– Jag skriver om saker som har drabbat unga tjejer omkring mig. Jag har blivit så tagen av dem att jag har känt mig tvungen att få ner det på papper, säger Rajaa Alsanea till tidningen Time Out i Dubai. Hon berättar i intervjun att hon har skrivit boken för att hjälpa det saudiska samhället framåt och för att starta debatt kring unga kvinnors situation. Men Rajaa är missnöjd med att hennes intentioner med boken har blivit missförstådda, framförallt i USA. Där verkar folk tro att hon enbart är ute efter att provocera sina landsmän. Jämförelser har gjorts med den banbrytande boken och tv-serien ”Sex and the city”. Rajaa Alsanea menar att de amerikanska journalisterna har vinklat sina artiklar på ett sätt som gör henne till ett vapen riktat mot sitt eget land.

– Jag hoppades att min bok skulle uppfattas som något annat än bara provocerande eftersom den inte är skriven av en rebell på flykt. Jag åker tillbaka till Saudiarabien om ett år, det är mitt hem.

Foto: Norstedts

Hon fortsätter:

– Det är inte rätten att dricka alkohol eller ha sex före äktenskapet som jag skriver om egentligen, utan om unga tjejers rättighet att äga sina egna liv. Tjejer som gifts bort med män som de inte älskar eller som inte tillåts gifta sig med den de älskar på grund av kulturella regler och förbud.

Rajaa Alsanea är trots uppståndelsen inte rädd för sin säkerhet när hon återvänder till Saudiarabien.

– Alla kulturer har goda och dåliga sidor och alla människor begår misstag. Men om vi inte diskuterar hur situationen ser ut idag, hur ska vi då kunna hitta lösningar inför framtiden?

Carolina Chreisti Eriksson

Fler kvinnliga, saudiska skribenter som sticker ut hakan

Läs även dessa böcker som avslöjar det slutna samhället i kungadömet:

  • ”En gyllene bur” (2004) av Carmen Bin Ladin (vars svåger är den ökände Osama).

  • ”Bakom slöjan: en arabisk prinsessas liv” (1993) av Jean P. Sasson som redan under tidigt 1990-tal rönte stora framgångar med sin berättelse om en prinsessa i den saudiska kungafamiljen. Boken har fått två uppföljare.

Läst & Sett | 2007-11-14
Av: Carolina Chreisti Eriksson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2007